Τις τελευταίες ημέρες…παίζουν με τα νεύρα των ασθενών. Κυριολεκτικά κόβει ο ένας και ράβει ο άλλος σχετικά με την ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων τα οποία αναμένεται να κατακλύσουν τους προσεχείς μήνες την αγορά καταλαμβάνοντας πλέον το 50% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
Ενώ οι γιατροί έκφράζουν ανοικτά την αγωνία τους για τα αντίγραφα φάρμακα -πολλά από τα οποία παρασκευάζονται σε τρίτες χώρες-ο ΕΟΦ προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό υπερτονίζοντας ότι γίνονται καθημερινοί έλεγχοι .
Την αλήθεια όμως την γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΟΦ, οι οποίοι καταγγέλουν ότι δεν επαρκούν ούτε για τους ελέγχους που υποχρεώνονται να κάνουν στα παιδικά γάλατα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Μαλέμη: «είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2010 υπήρχαν 250 εργαζόμενοι σήμερα υπάρχουν 150. Από το φορέα λείπει επιστημονικό προσωπικό. Εκτιμούμε ότι το 2012 θα αποχωρήσει και άλλο προσωπικό. Πρόκειται κυρίως για νέους επιστήμονες που αποχωρούν για το εξωτερικό για ανεύρεση καλύτερα αμειβόμενης εργασίας αλλά και για συνταξιοδοτήσεις».
Πάντως την έλλειψη προσωπικού παραδέχεται και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας ο οποίος επεσήμανε ότι για να προχωρήσει ο Οργανισμός βασική προϋπόθεση είναι η πρόσληψη προσωπικού.Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα περάσει κι άλλη αρμοδιότητα στον ΕΟΦ αυτή της τιμολόγησης φαρμάκων.
Μετά τους Γερμανούς εφοριακούς που θα στελεχώσουν το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Υγείας μελετά το ενδεχόμενο να “εισάγει” και αυτό Γερμανούς ελεγκτές στον ΕΟΦ;