Η καθημερινή κατανάλωση προβιοτικών συνδέεται με λιγότερες λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού στους υπέρβαρους και ηλικιωμένους ασθενείς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που εξέτασε το ρόλο των παραπάνω συμπληρωμάτων στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο συνέδριο Digestive Disease Week 2021.
«Σε αρκετούς αυτό μπορεί να ακούγεται απίθανο, ωστόσο είναι γεγονός ότι ο πληθυσμός των βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερό μας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού», υποστήριξε ο Benjamin Mullish, MD, επικεφαλής της έρευνας από το Imperial College London της Αγγλίας.
«Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι το εντερικό μικροβίωμα συνδέεται με αρκετά οργανικά συστήματα.
Οι επιδράσεις του δεν περιορίζονται στο έντερο ή το ήπαρ και φαίνεται ότι περιλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο του οργανισμού», εξήγησε ο ίδιος.
Η έρευνα
Οι επιστήμονες της έρευνας εξέτασαν δεδομένα από 220 εθελοντές που είχαν λάβει μέρος σε μία διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη για τα προβιοτικά και την απώλεια βάρους.
Ακολούθως προσπάθησαν να διαπιστώσουν την παρουσία συμπτωμάτων από το ανώτερο αναπνευστικό στο ιστορικό των ασθενών, όπως για παράδειγμα:
-βήχα,
-πονόλαιμο και,
– συριγμό.
Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που έπαιρναν προβιοτικά στο διάστημα των 6 μηνών της έρευνας είχαν 27% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Η επίδραση αυτή ήταν μάλιστα περισσότερο εμφανής στους εθελοντές ηλικίας άνω των 45, καθώς και στους παχύσαρκους.
Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα προβιοτικά μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού στους υγιείς ενήλικες και τα παιδιά, ωστόσο δεν υπήρχαν δεδομένα για τους ηλικιωμένους ή τους υπέρβαρους ασθενείς.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης προσφέρουν επιπλέον δεδομένα για τον άξονα εντέρου-πνευμόνων και τον τρόπο που επικοινωνούν τα δύο όργανα.
Όπως φαίνεται η επικοινωνία αυτή είναι αμφίδρομη.
Επιβεβαιώνεται ακόμη ότι οι αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας», εξήγησε ο Mullish.
Η παρούσα μελέτη δεν ασχολήθηκε με την ανοσιακή απόκριση, παρά μόνο με τα αναπνευστικά συμπτώματα των ασθενών.
Μελλοντικές τυχαιοποιημένες μελέτες θα πρέπει να εξερευνήσουν τους μηχανισμούς που μπορούν να εξηγήσουν τον περιορισμό των αναπνευστικών συμπτωμάτων, καθώς και τις επιδράσεις των προβιοτικών στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital