Αμερικανοί επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες όλου του κόσμου να συμμετάσχουν στην αναζήτηση νέων φαρμάκων, αποστέλλοντας δείγματα χώματος από απάτητες γωνιές της περιοχής τους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ έχουν ήδη αρχίσει να αναλύουν δείγματα από παραλίες, δάση και ερήμους στις πέντε ηπείρους, αλλά θέλουν να χαρτογραφήσουν το χώμα όλων των περιοχών της γης.
Μόνοι τους, όμως, δεν μπορούν να το επιτύχουν και έτσι δημιούργησαν μία ιστοσελίδα, που λέγεται Drugs from Dirt, περιγράφεται ως «πρόγραμμα πολιτών-επιστήμης» και θέτει ένα απλό ερώτημα: «Ποια χημική γλώσσα μιλάει το μικροβίωμα του χώματος στην περιοχή σας;»
Στην ιστοσελίδα γράφουν: «Ο κόσμος είναι ένας πολύ μεγάλος τόπος και δεν μπορούμε να επισκεφθούμε κάθε γωνιά του. Θα χρειαζόμασταν λίγη βοήθεια για να συλλέξουμε χώμα από παντού. Αν το βρίσκετε ενδιαφέρον, εγγραφείτε!»
Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη συνεργασία σχολείων και πανεπιστημίων, ενώ αδημονούν να εξετάσουν δείγματα από ανεξερεύνητους τόπους όπως οι σπηλιές, τα νησιά και οι θερμές πηγές.
Τέτοιου είδους τόποι, λένε στο BBC, μπορεί να φιλοξενούν αυτό που αναζητούν: ουσίες που παράγουν τα βακτήρια του χώματος και οι οποίες είναι εντελώς νέες στην επιστήμη.
«Στόχος μας δεν είναι να εξετάσουμε εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα, αλλά σε συνεργασία με το κοινό να βρούμε μερικές χιλιάδες από πραγματικά μοναδικούς τόπους, που θα μπορούσαν να περιέχουν ενδιαφέροντα βακτήρια», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σον Φ. Μπρέιντι, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογικής Χημείας & Μοριακής Φαρμακολογίας στο Ροκφέλερ.
«Επομένως, στόχος μας δεν είναι το μικροβίωμα στο χώμα του κήπου σας, αν και είναι βέβαιον πως θα διαθέτει άπειρα βακτήρια».
Ο δρ Μπρέιντι και οι συνεργάτες του ενδιαφέρονται επίσης να συνεργαστούν με σχολεία και πανεπιστήμια που θα ήθελαν να παίξουν πιο ουσιαστικό ρόλο στο πρόγραμμα.
Οι πρώτες απαντήσεις
Από τα πρώτα 185 δείγματα που έχουν αναλύσει έως τώρα, οι ερευνητές είχαν μερικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «eLife», σε μερικά από αυτά εντοπίστηκαν ουσίες που ενδέχεται να αποφέρουν καλύτερα παράγωγα υπαρχόντων φαρμάκων.
Σε μία θερμή πηγή του Νέου Μεξικού, λ.χ., εντόπισαν ουσίες παρόμοιες με αυτές που παράγουν την ουσία εποξαμισίνη, η οποία χρησιμοποιείται ως βάση για ορισμένα αντινεοπλασματικά φάρμακα.
Σε δείγματα της Βραζιλίας, εξάλλου, εντόπισαν γονίδια που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες εκδοχές ενός άλλου αντικαρκινικού φαρμάκου που λέγεται μπλεομυκίνη.
Και στο χώμα νοτιοδυτικών αμερικανικών πολιτειών ελπίζουν να βρουν ουσίες παρόμοιες με την ριφαμυκίνη, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανθεκτικής φυματίωσης.
Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα και να εξηγήσουν από που θα ήθελαν να στείλουν δείγματα και, αν οι ερευνητές κρίνουν πως ακούγεται ενδιαφέρον, θα τους αποστείλουν οδηγίες για τον τρόπο λήψης και αποστολής των δειγμάτων αυτών.