Μια νέα ανακάλυψη που στοχεύει στην κατάργηση των παρενεργειών που προκαλούν στον οργανισμό τα φάρμακα, ενδέχεται ν’ αλλάξει δραστικά το χάρτη της φαρμακοβιομηχανίας σε παγκόσμια κλίμακα και να σώζει ζωές.
Της ανακάλυψης αυτής προΐσταται ο ομογενής επιστήμονας Δρ. Άρθουρ Χριστόπουλος, από το Monash Institute of Pharmaceutical Sciences, o οποίος πέτυχε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και αντιδρά η πρωτεΐνη της καρδιάς.
«Εκείνο το οποίο ανακοινώνουμε με πεποίθηση σήμερα», δήλωσε ο ομογενής επιστήμονας , «είναι ότι υπάρχει ένας εντελώς νέος τρόπος που ενεργοποιούνται οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες, κάτι που προηγουμένως ήταν αδύνατο. Τώρα είναι δυνατόν να αλλάξουμε τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί ο οργανισμός, με τη νέα αυτή μέθοδο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σχεδόν πάνω από τα μισά φάρμακα που βρίσκονται στην αγορά σήμερα, έχουν ως στόχο υποδοχής τις πρωτεΐνες του σώματος, επομένως, η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά φάρμακα για πάρα πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων της σχιζοφρένειας και του διαβήτη.
Κύριος στόχος του καθηγητή Άρθουρ Χριστόπουλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν να εξουδετερώσει τις παρενέργειες των φαρμάκων: «Τα περισσότερα φάρμακα στην αγορά σήμερα -αν όχι όλα- στοχεύουν σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες του σώματος, ενώ κατά ιδανικό τρόπο το ζητούμενο είναι να φθάσουν και να ενεργήσουν σε μια μόνο πρωτεΐνη. Επειδή, όμως, χτυπούν και άλλες πρωτεΐνες, δημιουργούνται παρενέργειες».
Ο Δρ. Χριστόπουλος θα πει ότι αυτός είναι ακριβώς ο δικός του στόχος. Να συγκεκριμενοποιήσει την ενέργεια των φαρμάκων, ώστε να απευθύνονται σε μία μόνο πρωτεΐνη, αυτή δηλαδή που στοχεύουν, και να αποφευχθούν, μ’ αυτόν τον τρόπο, οι παρενέργειες.
Η έρευνά του, η οποία ξεκίνησε πριν δύο δεκαετίες, αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα στη φαρμακοβιομηχανία και στον ακαδημαϊκό χώρο, δεδομένου ότι ανακαλύπτει και παρουσιάζει νέους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός.
Ήδη, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φαρμακοποιούς του κόσμου και έχει στο ενεργητικό του δύο εξαιρετικά σπουδαία βραβεία, το John J. Abel Award στη Φαρμακολογία και το Michael Rand Medal.