Την Τετάρτη αναμένεται πιθανότατα να εκδοθεί το πολυαναμενόμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ύστερα από την πενθήμερη σύσκεψη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής.
Με μειώσεις αλλά και κάποιες αυξήσεις στα συνολικά 8500 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά θα εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής, που είχε απ’ όλα: εντάσεις, διαφωνίες αλλά και αλληλοκατηγορίες.
Μετά την έκδοση του δελτίου τιμών θα ακολουθήσει ολιγοήμερη περίοδος ενστάσεων από την πλευρά των εταιρειών ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης υπολογίζει ότι σε μία εβδομάδα θα μπορεί να αρχίζει να εφαρμόζεται.
Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν και καθυστέρησαν την κυκλοφορία του δελτίου αφορούσαν κυρίως τα εξής θέματα:
-Χρήση στοιχείων που αφορούσαν την προστασία δεδομένων αντί την προστασία πατέντας, γεγονός που οδηγεί σε δραστικές μειώσεις τιμών, πολύ νωρίτερα από το χρόνο που διεθνώς ισχύει η προστασία και η οποία παρέχεται για την απόσβεση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.
-Λάθη αναγωγών τιμών από χώρες όπου δεν δημοσιοποιούνται οι τιμές σε όλα τα στάδια της αλυσίδας, από την παραγωγή ως τη διανομή στον ασθενή (Ιταλία, Δανία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Πορτογαλία).
-Αναγωγές συσκευασιών και χρήση μέσων όρων όταν το φάρμακο κυκλοφορεί σε πολλές συσκευασίες με διαφορετικές περιεκτικότητες.
-Διαγραφή φαρμάκων που δεν παρουσίασαν πωλήσεις την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα να αίρεται η δυνατότητα εξαγωγής των προϊόντων αυτών (συνήθως συμβαίνει σε μορφές και περιεκτικότητες φαρμάκου που ήδη κυκλοφορεί στη χώρα μας).
-Δραστική μείωση τιμών στα παράγωγα αίματος, τη στιγμή που τα προϊόντα είναι περιορισμένα, εξαιτίας των μικρών ποσοτήτων διαθέσιμου αίματος για επεξεργασία. Η επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μείωση τιμών, διότι ενδεχόμενο απόσυρσης τέτοιων προϊόντων θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας.
-Μοναδικά φάρμακα, των οποίων η λήξη της πατέντας βάσει της αγορανομικής οδηγεί σε ραγδαία πτώση της τιμής τους, πλην όμως δεν κυκλοφορούν στην αγορά γενόσημά τους, με αποτέλεσμα να τα καθιστά αναντικατάστατα. Η επιτροπή αποφάσισε να μειώσει τις τιμές τους στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπη
Επιπλέον, το τελευταίο σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε επιτρέπει πλέον διορθώσεις στις τιμές με αυξητική τάση κάτι που απαγορευόταν με προηγούμενη υπουργική απόφαση.
Κι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη να μιλούσαν για μειώσεις που θα άγγιζαν μεσοσταθμικά το 8,7% τελικά το ποσοστό αυτό θα είναι πολύ μικρότερο έστω κι αν για κάποιες εταιρείες τα φάρμακα τους μπορεί να μειώθηκαν έως και 12%.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι και πάλι θα ακολουθήσουν ενστάσεις ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε ένα επόμενο (διορθωτικό) δελτίο τιμών.