Πάρτι με τις τιμές των γενοσήμων φαίνεται να κάνουν πολλοί ακόμη πολλοί επιτήδειοι,οι οποίοι δεν χάνουν καμία ευκαίρία για κερδοσκοπία.Απίστευτες διαφορές καταγράφονται στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων μεταξύ Ελλάδος και Σουδίας, χώρα που πρόσφατα επικαλέσθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης για να πείσει τους Έλληνες ασθενείς ότι πρέπει να φθάσουμε τουλάχιστον το μέσο όρο της Ευρώπης στη χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Ωστόσο φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να θησαυρίζουν και εν μέσω κρίσης. Πού είναι οι έλεγχοι του υπουργείου;
Ένα ατελείωτο πάρτι στην αγορά φαρμάκου φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη ακόμη και σήμερα που ο μέσος Έλληνας ασθενής αδυνατεί να πληρώσει την “ελάχιστη” φαρμακευτική του αγωγή.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα γενόσημα φάρμακα πωλούνται ακόμη και κατά 800%- 900% ακριβότερα από ότι στην εύπορη Σουηδία, με συνέπεια και να αυξηθεί η χρήση τους ουσιαστικά να μην υπάρχει εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα υγείας.
Σήμερα οι τιμές των γενοσήμων στην Ελλάδα προσδιορίζονται ως εξής: Όταν ένα πρωτότυπο φάρμακο χάσει την πατέντα του (τα λεγόμενα off patent), η τιμή του μειώνεται στο 50% της αρχικής του τιμής, δηλαδή της πιο ακριβής. Αντίστοιχα, το γενόσημο τιμολογείται με βάση το 40% της αρχικής του πρωτοτύπου. Όμως το ζήτημα είναι ότι τα off patent φάρμακα δεν έχουν το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, όπως ισχύει για τα πρωτότυπα. Έτσι, οι τιμές τους παραμένουν υψηλές.
Η τρόικα έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εντός του Σεπτεμβρίου να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης των off patent και να ακολουθήσει το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών, γεγονός που θα σημαίνει αυτόματη μείωης και στις τιμές των γενοσήμων.
Το θέμα είναι πάντως ότι σήμερα τα κέρδη βρίσκονται στα ύψη, καθώς το κόστος για την παρασκευή φαρμάκων είναι εξαιρετικά μικρό με εξαίρεση τα φάρμακα βιοτεχνολογίας.
Οι διαφορές στις τιμές των γενοσήμων μεταξύ Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι από σημαντικές έως ιλιγγιώδεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Σουηδίας.
Ο Αργύριος Αργυρίου, γενικός-οικογενειακός γιατρός, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας, που έχει εργασθεί πολλά χρόνια στη Σουηδία, συγκρίνει βασικά γενόσημα και δραστικές ουσίες (η ανάλυση στηρίζεται στην αναλογία ανά χάπι λόγω των διαφορετικών συσκευασιών). Οι διαφορές στις τιμές, όπως φαίνεται , ξεκινούν από 194% και φθάνουν ώς το σκανδαλώδες 880%!
Ενδεικτικά κάποια φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας με σύγκριση από το Εθνικό Συνταγολόγιο της Σουηδίας και ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου (οι 100 Σουηδικές Κορώνες = 11,5 Ευρώ- ανάλυση ανά χάπι θεραπείας):
-Ομεπραζόλη στη Σουηδία οι Caps. Omeprazole Teva 20 mg x 98, κοστίζουν 70 Σουηδικές Κορώνες = 8,05 Ευρώ όταν στην Ελλάδα οι Caps. Efrozin 20 mg x 28 κοστίζουν 15,3 Ευρώ. Δηλαδή η γενόσημη Ομεπραζόλη είναι 565 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
-Σιμβαστατίνη στη Σουηδία οι Tabl. Simvastatin Orion 40 mg x 98
κοστίζουν 61,5 Σουηδικές Κορώνες = 7,07 Ευρώ όταν στην Ελλάδα οι Tabl.
Pravostin 40 mg x 28 κοστίζουν 19,81 ευρώ
Δηλαδή η γενόσημη Σιμβαστατίνη είναι 880 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
-Ατορβαστατίνη στη Σουηδία οι Tabl. Atorvastatin Bluefish 20 mg
x 100 κοστίζουν 55 Σουηδικές Κορώνες = 6,33 Ευρώ , όταν στην Ελλάδα οι Tabl.
Atrost 20 mg x 28 κοστίζουν 16,37 Ευρώ Δηλαδή η γενόσημη Ατορβαστατίνη είναι
823 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
-Φιναστερίδη στη Σουηδία οι Tabl. Finasterid Actavis 5 mg x 98
κοστίζουν 82 Σουηδικές Κορώνες = 9,43 Ευρώ όταν στην Ελλάδα οι Tabl. Finazil 5
mg x 28 κοστίζουν 13,09 ευρώ
Δηλαδή η γενόσημη Φιναστερίδη είναι 385 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
-Ρισπεριδόνη στη Σουηδία οι Tabl. Risperidon Orion 1 mg x 60
κοστίζουν 54,5 Σουηδικές Κορώνες = 6,27 Ευρώ όταν στην Ελλάδα οι Tabl. Rispefar
1 mg x 60 κοστίζουν 18,47 Ευρώ
Δηλαδή η γενόσημη Ρισπεριδόνη είναι 194 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.
-Σιταλοπράμη στη Σουηδία οι Tabl. Citalopram Orion 20 mg x 98
κοστίζουν 54,5 Σουηδικές Κορώνες = 6,26 Ευρώ. όταν στην Ελλάδα οι Tabl. Seror
20 mg x 28 κοστίζουν 10,43 Ευρώ.
Δηλαδή η γενόσημη Σιταλοπράμη είναι 483 % πιο ακριβή στην Ελλάδα
από ότι στην Σουηδία.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), Γιώργος Ελευθερίου, που καιρό τώρα διαμαρτύρεται στους υπουργούς Υγείας για τις υψηλές τιμές των γενοσήμων, σημειώνει: «Αν πραγματικά ενδιαφέρεται το υπουργείο να αυξήσει τη χρήση γενοσήμων στο 60%, τότε οι λύσεις είναι προφανείς.
Αμεση μείωση των τιμών προκειμένου να αυξηθεί n διείσδυση, επιβάλλοντας όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, σοβαρά οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς, προκειμένου να αυξήσουν τη συνταγογράφηση γενοσήμων με τη χρήση εμπορικής ονομασίας, και άμεση εφορμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων!
Είναι απαράδεκτο n χρήση τους στη Σουηδία να είναι 50% με βάση τον όγκο και μόλις 15% με βάση την αξία πωλήσεων, ενώ την ίδια περίοδο στην Ελλάδα είναι μόλις 25%, με βάση τον όγκο και το πολύ 18% με βάση την αξία πωλήσεων! Αυτό, αν δεν αλλάξει, είναι ένα πραγματικό πάρτι κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος».
Να σημειωθεί ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει πως άμεσα θα προχωρήσει σε γενναία μείωση των τιμών των γενοσήμων φαρμάκων