Νέο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, διαμορφώνουν ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) κ. Πάνος Καναβός και η ομάδα δράσης για την Ελλάδα (task force).
Πρότυπο του συστήματος αποτελεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Σχέδιο Δράσης βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, οι βασικές δράσεις που θα υλοποιηθούν άμεσα με σκοπό να τεθούν τα θεμέλια για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος είναι οι εξής:
Σύστημα
Ο πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου Δράσης είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος στο οποίο η πλευρά της προσφοράς (τιμές, τιμολόγηση, αποζημίωση) αλληλεπιδρά με την πλευρά της ζήτησης (συνταγογράφηση, διάθεση, επιμερισμός κόστους).
Το σχέδιο περιλαμβάνει έναν σημαντικό αριθμό συγκεκριμένων δράσεων στον τομέα της πολιτικής φαρμάκου, όπως τα κριτήρια τιμολόγησης και αποζημίωσης, εκπτώσεις, rebates, συμφωνίες τιμής – όγκου και clawback καθώς και διαγωνιστικές διαδικασίες.
Θα είναι διαθέσιμο για περαιτέρω διαβούλευση, όταν θα οριστικοποιηθεί από τους εμπειρογνώμονες και εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Καναβός είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Υγείας, στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του LSE και διευθυντής Προγράμματος του Ομίλου Ιατρικού Έρευνας Τεχνολογίας (MTRG) του LSE.
Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.
Είναι Οικονομολόγος και διδάσκει Οικονομικά της Υγείας, Φαρμακευτικές Οικονομικών και Πολιτικής, Υγείας Χρηματοδότηση Φροντίδα και Υγεία – Μέτρηση Απόδοσης.
Έχει διατελέσει σύμβουλος σε μια σειρά από διεθνείς κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Αμερικανική Ένωση για τους συνταξιούχους.
iatronet.gr