«Κοκτέιλ» κινήτρων και αντικινήτρων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική τους κάλυψη και περίθαλψη.
Το υπουργείο Υγείας εξετάζει την «επιβράβευση» των ασφαλισμένων που συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές της φαρμακευτικής πολιτικής επιλέγοντας για τη θεραπεία τους φάρμακο γενόσημο του οποίου η λιανική τιμή είναι ίση ή χαμηλότερη με την ασφαλιστική τιμή αναφοράς. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 50% της συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη με το άλλο 50% του ποσού να το επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ.
Εκτός από το οικονομικό κίνητρο που δίνει το υπουργείο Υγείας στους πολίτες, μειώνοντας τη συμμετοχή τους εάν προμηθεύονται γενόσημο και άρα φθηνότερο φάρμακο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποδέχτηκε και σχετική εισήγηση αρμόδιας επιτροπής για «τιμωρία» των ασφαλισμένων εάν επιλέγουν πρωτότυπο αντί για γενόσημο φάρμακο.
Στην περίπτωση αυτή, όπως πρότεινε η Τεχνική Επιτροπή Φαρμάκου, οι πολίτες θα καλούνται να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου που συνταγογραφεί ο γιατρός και όχι το 50% όπως ισχύει σήμερα.
Αμφότερες οι ρυθμίσεις θα περιέχονται σε υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Λύση αμοιβαία επωφελής για υπουργείο αλλά και αγορά
Οι νέες ρυθμίσεις για το φάρμακο κρίνονται επιβεβλημένες από στελέχη του υπουργείου προκειμένου να επιτευχθεί η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε 2,3 δισ ευρώ το τρέχον έτος.
Το ποσοστό χορήγησης/ κατανάλωσης γενόσημων φαρμάκων εκτός νοσοκομείων στην χώρα μας δεν ξεπερνά το 20%, φέρνοντάς την στις τελευταίες θέσεις της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης. Ωστόσο, η συνταγογράφηση γενοσήμων σε αυτή τη φάση θεωρείται ο μοναδικός μοχλός συμπίεσης της φαρμακευτικής δαπάνης που εκτός από το προφανές όφελος –εκείνο της συρρίκνωσης των ποσών που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα των ασφαλισμένων του- θα επιτρέψει και την κυκλοφορία νέων, καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μας για πολλές και διάφορες ασθένειες.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία δυόμισι στην Ελλάδα εξαιτίας της δημοσιονομικής υπέρβασης στις δαπάνες για τα φάρμακα είχε «παγώσει» η διάθεση νέων σκευασμάτων παρά τις εγκρίσεις των αρμοδίων φορέων, γεγονός που προκαλούσε έντονη αντίδραση από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Οι τελευταίες πάλι παραδέχονται πως η αύξηση της συνταγογράφησης στα γενόσημα και η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης θα λειτουργήσουν θετικά στην ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, δίνοντας μια μεγάλη οικονομική ανάσα και στον χώρο της φαρμακευτικής αγοράς.