Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η «Εξέλιξη Ζωής» και το Ινστιτούτο Παστέρ «εκπαιδεύουν» τους νέους που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας

Συνεργασία εκπαιδευτικού χαρακτήρα εγκαινίασαν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Εξέλιξη Ζωής» με το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο αποτελεί το πρώτο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας βρέθηκε η εκπαίδευση των ωφελούμενων σε θέματα προσωπικής υγιεινής και σεξουαλικής υγείας.

Η «Εξέλιξη Ζωής» ιδρύθηκε το 2018 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και έχει ως στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε παιδιά / ανήλικους της εφηβικής ηλικίας (12-18 ετών), καθώς και σε νεαρούς ενήλικους (18-25 ετών) που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας.

Στο πλαίσιο διαρκούς αναζήτησης ιδεών για τον εμπλουτισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του Οργανισμού διέγνωσαν την επιτακτική ανάγκη του ωφελούμενου πληθυσμού για πληροφόρηση και ενημέρωση γύρω από θέματα που αφορούν την προσωπική υγιεινή και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαία η άμεση συνεργασία με φορέα που εξειδικεύεται στην υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας, η οποία τελικά ευοδώθηκε μέσα από τον συνεργατικό σχεδιασμό ενός προγράμματος επιμόρφωσης επικεντρωμένου στα παραπάνω καίρια ζητήματα της καθημερινότητας.

Η έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, το Σάββατο 15 Μαΐου, με αποδέκτες τις ωφελούμενες της Στέγης Θηλέων «ο Άγιος Αλέξανδρος» και ακολούθησε το Χριστοδούλειο Ίδρυμα Θηλέων, το Σάββατο 5 Ιουνίου.

Το πρώτο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά στις δύο δομές, επικεντρώθηκε στις βιοσωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της ενηλικίωσης, τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, φροντίδας και προστασίας του σώματος τόσο κατά τη σεξουαλική επαφή όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.

Κατόπιν προσεκτικής μελέτης και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των ωφελούμενων, όπως αυτές είχαν καταγραφεί από το επιστημονικό προσωπικό της Οργάνωσης «Εξέλιξη Ζωής», το σεμινάριο χωρίστηκε σε τρεις ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Γνωριμία με το σώμα» αναλύθηκαν οι βιοσωματικές αλλαγές της εφηβείας, η ανατομία του σώματος, το αναπαραγωγικό σύστημα και ο έμμηνος κύκλος.

Η δεύτερη ενότητα επικεντρώθηκε σε θέματα «Υγιεινής και Ατομικής Φροντίδας» στην οποία συζητήθηκαν οι κίνδυνοι κατά τη σεξουαλική επαφή με έμφαση στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. 

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την ενότητα που αφορούσε στην «Πρόληψη και προστασία», κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι προφύλαξης, αντισύλληψης καθώς και τα εμβόλια για τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν σχετικές ενημερωτικές δράσεις και στις υπόλοιπες συνεργαζόμενες δομές της Οργάνωσης «Εξέλιξη Ζωής», οι οποίες είναι το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης και η Στέγη Νέων Παλαιού Φαλήρου.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.12.2024

Γιατί τα φάρμακα για την καρδιά προκαλούν αύξηση βάρους – Πώς να το αντιμετωπίσετε

Πότε το πρόβλημα είναι σοβαρό

30.12.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πόσο χρόνο ζωής «κόβει» ένα τσιγάρο

Ένα πακέτο 20 τσιγάρων μπορεί να αφαιρέσει κάπου επτά ώρες από τη ζωή ενός ανθρώπου

30.12.2024

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

30.12.2024

Νέα μελέτη: Δείτε με ποια προβλήματα συνδέεται η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης

30.12.2024

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής που διακινείται μέσω διαδικτύου – Δείτε ποιο αφορά

30.12.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά γνωστό σαλάμι – Δείτε ποιο αφορά (φώτο)

24.12.2024

Έχετε αναρωτηθεί; – Για ποιο λόγο νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό;

24.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά παρτίδες γνωστού φαρμάκου – Δείτε για ποιο πρόκειται

24.12.2024

Οιστρογόνα: Δείτε ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και πώς να τα αυξήσετε με φυσικό τρόπο

24.12.2024

Τα έξι φρούτα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας