Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Νέας Ιωνίας και τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγεία συνδιοργανώνουνυν προληπτικές εξετάσεις για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς επίσης και την ενημέρωση, προβολή και προώθηση των Παρεμβάσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας για τα προαναφερθέντα νοσήματα.
Ο πληθυσμός στόχος θα αποτελείται από 1.000 άτομα, ηλικίας 40-60 ετών, καθώς αυτό είναι το ηλικιακό εύρος όπου οι προληπτικοί έλεγχοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Θα πρόκειται για άτομα που κατά βάση δεν πραγματοποιούν τακτικό προσυμπτωματικό έλεγχο στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματος και θα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του γενικού πληθυσμού.
Ειδικότερα, σε συνεννόηση με Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Δήμους των Δικτύων, θα πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις (μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα) για τον ενδιαφερόμενο πληθυσμό. Το ΙΚΠΙ θα έχει την ευθύνη προώθησης των ενεργειών και διάχυσης της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει (περιοδικό Νέα Υγεία, ενημερωτικά δελτία ΕΔΝΥΠΥ, ΕΔΔΥΠΠΥ, ιστοσελίδα) και σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους επιστημονικούς φορείς.
Οι δράσεις θα στοχεύουν στη διευκόλυνση πραγματοποίησης των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων από άτομα του γενικού πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, έπειτα από συνεννόηση με τους αντίστοιχους δημόσιους υγειονομικούς φορείς, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται σε συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία του Δικτύου για έναν αριθμό ημερών που θα έχει οριστεί ή κατόπιν ραντεβού, ώστε να κάνουν τις προκαθορισμένες προληπτικές εξετάσεις.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στο ΙΚΠΙ, το οποίο ως συντονιστικό όργανο θα οριστικοποιεί τα ραντεβού των πολιτών με την υπηρεσία υγείας. Και στις δυο περιπτώσεις, οι πολίτες θα ενημερώνονται είτε μέσω των διαθέσιμων μέσων διάχυσης των πληροφοριών (π.χ. ιστοσελίδα, ενημερωτικές ομιλίες, ενημερωτικά φυλλάδια κ.τ.λ.), είτε μέσω της επικοινωνίας με το ΙΚΠΙ (στην περίπτωση των προκαθορισμένων ραντεβού) για τις απαραίτητες οδηγίες που πρέπει να τηρούνται πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Το ΙΚΠΙ θα καλύπτει το κόστος των εξετάσεων, έπειτα από συνεννόηση με τον φορέα που θα τις παρέχει, σύμφωνα με τις τιμές που προβλέπονται από το σχετικό ΦΕΚ.
Οι συμμετέχοντες κατά την προσέλευσή τους στο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο του Δικτύου θα υπογράφουν έντυπο συγκατάθεσης για την πρόσβαση του ΙΚΠΙ στις πληροφορίες που αφορούν στα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, καθώς και στην επεξεργασία των στοιχείων των εξετάσεων και του ερωτηματολογίου υγείας. Η συλλογή, καταχώρηση και ανάλυση των δεδομένων θα διεξαχθούν με σεβασμό ως προς τις διαδικασίες τήρησης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες των εξετάσεων θα βρίσκονται στα Κέντρα Υγείας ή τα Νοσοκομεία συνεργάτες του ΙΚΠΙ, που θα διευκολύνουν την πραγματοποίηση των εξετάσεων, τη διανομή και συλλογή των ερωτηματολογίων υγείας και θα συμβάλουν στην επίλυση τυχόν προβλημάτων. Θα παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και συμβουλές για την πρόληψη και την προαγωγή υγείας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις-ομιλίες διάρκειας περίπου 2 ωρών στους δήμους ή στα νοσοκομεία που συμμετέχουν στα δίκτυα. Στόχος τους θα είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, καθώς επίσης η ενημέρωση και κινητοποίησή του για την πρωτογενή και τη δευτερογενή πρόληψη. Συγκεκριμένα, θα γίνεται αναφορά στις προστατευτικές και στις επικίνδυνες συμπεριφορές υγείας που σχετίζονται με τα νοσήματα, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός θα ενημερώνεται για τις προληπτικές εξετάσεις που συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση των ανωτέρω νοσημάτων (μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, δείκτη μάζας σώματος, μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα).
Καθώς το κοινό στο οποίο απευθύνεται το πρόγραμμα αποτελείται κατά βάση από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, τόσο η επιλογή των σημείων πραγματοποίησης των εξετάσεων, όσο και των ενημερωτικών ομιλιών, θα γίνει με γνώμονα την ευκολότερη προσέγγιση των ομάδων αυτών. Επίσης, η διοχέτευση της σχετικής πληροφορίας (αφίσες, φυλλάδια, μηνύματα) θα γίνει μέσω υπηρεσιών των δήμων που συμμετέχουν, καθώς και μέσω των υπηρεσιών υγείας του ΕΔΝΥΠΥ, με στόχευση ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εκτίμησης του συνολικού κινδύνου τους και πραγματοποίησης προσυμπτωματικών ελέγχων.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ απευθυνθείτε στο τηλέφωνο: 210-7222727.