Κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας του δέρματος, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιθέσεων που δέχεται καθημερινά, έχει η διατροφή.
Οι διατροφικές ελλείψεις συχνά σχετίζονται με διαταραχές της υγείας του, ενώ οι δίαιτες μπορούν να το επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί η συμβολή και των συμπληρωμάτων διατροφής, ως ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης εν γένει του οργανισμού, και διατήρησης της υγείας και της ομορφιάς του δέρματος.
«Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η ανάγκη να είμαστε αλλά και να δείχνουμε υγιείς έχει γίνει επιτακτική, εάν θέλουμε να την απολαύσουμε στο έπακρο.
Το δέρμα, ειδικά του προσώπου, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ελκυστικότητας και η διατροφή μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους που εμπλέκεται στη ρύθμιση της υγείας του.
Έχει αποδειχθεί ότι ο υποσιτισμός ή η αδυναμία απορρόφησης των προσλαμβανόμενων βιταμινών, πρωτεϊνών και αμινοξέων έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Αντιθέτως, η ισορροπημένη διατροφή του δίνει τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την άμυνά του και τη λαμπερή εμφάνισή του», εξηγεί ο Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας κ. Δημήτρης Οικονομάκης.
Για παράδειγμα, τώρα το καλοκαίρι, που για το δέρμα είναι η χειρότερη εποχή, η προσεκτική διατροφή βοηθά στην αποφυγή των δερματικών βλαβών που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο.
Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες σχετικά με την επίδραση της τροφής στην ανάπτυξη δερματικών βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία οδηγεί άμεσα ή έμμεσα σε φωτοτραυματισμό που επηρεάζει και το DNA και συμβάλλει στην εμφάνιση ερυθήματος, πρόωρης γήρανσης, φωτοανοσοκαταστολής και καρκίνου.
Τα ευρήματα μιας ανασκόπησης μελετών έδειξαν ότι υπάρχει θετικός συσχετισμός μεταξύ πρόσληψης λίπους & κρέατος και βασικού όπως και πλακώδους καρκινώματος του δέρματος.
Έχει βρεθεί επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, ότι η υπερμελάγχρωση (δηλαδή οι σκούρες κηλίδες του δέρματος που εμφανίζονται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο), σχετίζεται με ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12.
Οι διατροφικές ελλείψεις μπορούν να βλάψουν και την επούλωση των πληγών, ενώ ορισμένα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες Α και C, ψευδάργυρος, γλυκοζαμίνη) μπορεί να μειώσουν το χρόνο επούλωσης και να βελτιώσουν την ποιότητα του τραύματος.
Προστατευτικές ιδιότητες έχουν επίσης το β-καροτένιο και το λυκοπένιο. Έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τα ηλιακά εγκαύματα.
Μια μελέτη κατέδειξε ότι το β-καροτένιο προστατεύει επιπλέον και από τη φωτοανοσοκαταστολή.
Οι βιταμίνες C και Ε, καθώς και το πλούσιο σε ωμέγα-3 ιχθυέλαιο μειώνει το ερύθημα (αλλά και βλάβες του DNA που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία), όπως και η κατανάλωση κακάο.
Επίσης, η υψηλότερη κατανάλωση ιχθυελαίων μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης ακτινικής κεράτωσης (μιας προκαρκινικής κατάστασης του δέρματος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε σημεία του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο).
Όσον αφορά στην ποσότητα της τροφής, τόσο ο υποσιτισμός όσο και η υπερβολική πρόσληψη μπορούν να βλάψουν τη φυσιολογία του δέρματος.
Πράγματι, η παχυσαρκία αυξάνει τη διαδερμική απώλεια νερού, μεταβάλλοντας τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος.
Επιπλέον, σχετίζεται με μια σειρά δερματοπαθειών, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σμήγματος, να συμβάλει στις μικροκυκλοφορικές και μακροκυκλοφορικές αλλαγές και να τροποποιήσει το μεταβολισμό του κολλαγόνου.
Εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις της διατροφής στην υγεία και την ομορφιά του δέρματος, έχει βρεθεί ότι ωφελούν και τα συμπληρώματα.
Πρόσφατα, επιδημιολογική μελέτη έδειξε ότι η χρήση πολυβιταμινών σχετίζεται με μεγαλύτερο μήκος τελομερών, που αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη βιολογικής γήρανσης.
Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που προφυλάσσουν από τις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας και συμβάλλουν στη διαχείριση της γήρανσης του δέρματος, καθώς και στον περιορισμό της τριχόπτωσης.
«Η εμφάνιση του δέρματος αντανακλά την υγεία του οργανισμού.
Όσοι καταναλώνουν πολλή ζάχαρη και λίπη, για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσουν σταδιακά πιο θαμπή και γερασμένη επιδερμίδα, αφού αυτά τα στοιχεία διασπούν το κολλαγόνο πιο γρήγορα, επιταχύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.
Τώρα το καλοκαίρι υπάρχει μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών και τροφών με καλά λιπαρά που μπορούν να αναπληρώσουν τις ελλείψεις του οργανισμού, να βοηθήσουν στην ανάκαμψή του μετά από την πολύμηνη έκθεσή του στον ήλιο, και να χαρίσουν υπέροχη λάμψη στο δέρμα.
Τέτοια είναι οι φράουλες, το καρπούζι, το πεπόνι, ο ανανάς, η παπάγια, το μάνγκο, τα μούρα, το αβοκάντο, η τομάτα, η πιπεριά, το αγγούρι, τα βλήτα, τα οστρακόδερμα και οι σαρδέλες.
Φυσικά, πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ και να λαμβάνονται μεγάλες ποσότητες νερού“, σημειώνει ο κ. Οικονομάκης.
Τα συμπληρώματα διατροφής δρουν επικουρικά.
“Αποτελούν μια επιπρόσθετη πηγή θρεπτικών συστατικών για τη βελτίωση της υγείας και της ομορφιάς του δέρματος, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνονται ανεξέλεγκτα αλλά πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του διαιτολόγου και του παθολόγου», καταλήγει ο κ. Δημήτρης Οικονομάκης.