Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι ο κάθε οργανισμός καίει διαφορετικά θερμίδες, τις προσλαμβάνει διαφορετικά, άλλοι χρειάζονται περισσότερη άσκηση και άλλοι λιγότερη και πάει λέγοντας.
Όσον αφορά το περπάτημα, γενικά κάνει καλό αφού οποιαδήποτε κίνηση και ενεργοποίηση του οργανισμού, μας βοηθάει στην υγεία και στην βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης ανεξαρτήτως του πόσες θερμίδες καίει.
Η αλήθεια είναι ότι το περπάτημα δεν καίει τόσες θερμίδες όπως κάποια άλλη έντονη αερόβια άσκηση. Και αυτό γιατί δεν είναι έντονο. Ή βασικά εκεί έγκειται η ποσότητα των θερμίδων που θα κάψουμε, στο με τι ένταση και τι ρυθμό θα πραγματοποιήσουμε την κάθε άσκηση.
Καλό θα ήταν αν θέλετε να χάσετε βάρος να αυξήσετε την ένταση στο περπάτημα σας με διάφορους τρόπους όπως με το βάδιν, ανεβαίνοντας ανηφόρες ή σκαλιά, κάνοντας αυξομειώσεις στην ταχύτητα με σκοπό να ανέβουν οι καρδιακοί παλμοί κάτι που βοηθάει σημαντικά στην καύση και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με έρευνες το τρέξιμο καίει περισσότερες θερμίδες από την άσκηση με βάρη, το κολύμπι, το ποδήλατο ή ακόμα αθλήματα όπως το σκι.
Όμως είναι αρκετά επίφοβο να παρασυρθείτε και να υπερεκτιμήσετε τις θερμίδες που καίτε σε μια διαδρομή. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την προπόνηση και το είδος της, που επηρεάζει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προσδιορίσετε τον αριθμό θερμίδων που καίτε όταν τρέχετε. Πολλοί δρομείς χρησιμοποιούν τον κανόνα των 100 θερμίδων / 1 μίλι ή περίπου υπολογίστε 100 θερμίδες ανά 1,5 χιλιόμετρο.
Ενώ αυτός είναι ο πιο γρήγορος και απλούστερος τρόπος για να υπολογίσετε τις θερμιδικές που καίτε, δεν μπορεί ποτέ να είναι ακριβείς καθώς δεν υπολογίζετε κανένας από τους παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω.
Υπολογισμός θερμίδων
Για να έχετε μια καλύτερη εκτίμηση όσον αφορά τις θερμίδες που καίγονται κατά την άθληση σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αριθμομηχανή φυσικής δραστηριότητας. Θα πρέπει να γνωρίζετε το βάρος σας, το ρυθμό άσκησης αλλά και τη διάρκεια.