Φυσική Κατάσταση

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης συμβάλει στη μείωση εκδήλωσης κοινών ψυχικών διαταραχών

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι κοινές ψυχικές διαταραχές που αυξάνουν τους κινδύνους σωματικής υγείας και είναι οι κύριες αιτίες της παγκόσμιας αναπηρίας.

 Διάφορες μορφές φυσικής κατάστασης θα μπορούσαν να είναι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, για κοινές ψυχικές διαταραχές στον πληθυσμό. 

Στην έρευνα, εξετάστηκαν οι συσχετίσεις μεταξύ μεμονωμένων και συνδυασμένων δεικτών καρδιακής αναπνευστικής ικανότητας και δύναμης πρόσφυσης, με την εμφάνιση κοινών ψυχικών διαταραχών.

Η 7ετής προοπτική μελέτη κοόρτης (prospective cohort study) σε 152.978 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι τα δομημένα προγράμματα συνδυασμού αερόβιας άσκησης και ασκήσεων δύναμης με επαρκή ένταση μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κοινών ψυχικών διαταραχών.

Για παράδειγμα, σε ηλικιωμένους ενήλικες αρκούν 3 εβδομάδες τακτικής δομημένης αερόβιας άσκησης για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας τους κατά 31%.

Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι μια αύξηση 31% θα ισοδυναμούσε με τη μετάβαση από χαμηλό σε μεσαίο επίπεδο καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και θα μείωνε τις πιθανότητες μιας κοινής ψυχικής διαταραχής κατά 14,1%.

Παρόμοιες βελτιώσεις στη αύξηση της δύναμης κατά την ίδια περίοδο θα μειώσουν περαιτέρω τις πιθανότητες μιας κοινής ψυχικής διαταραχής κατά 32,5%.

Συμπέρασμα:  Η φυσική κατάσταση θα μπορούσε να είναι ένας αντικειμενικά μετρήσιμος δείκτης, και ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για κοινές ψυχικές διαταραχές στον πληθυσμό.

 Κύρια ευρήματα

Από όσα γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη προοπτική μελέτη που εξετάζει τους συσχετισμούς μεταξύ ατομικού και συνδυασμένου CRF και δύναμης πρόσφυσης με τη συχνότητα εμφάνισης κοινών ψυχικών διαταραχών στον γενικό πληθυσμό.

Η χαμηλή φυσική κατάσταση (χαμηλή CRF και χαμηλή αντοχή στη λαβή) συσχετίστηκε με 1,8 φορές τις πιθανότητες μιας κοινής ψυχικής διαταραχής σε σύγκριση με την υψηλή συνδυασμένη φυσική κατάσταση, με τη μεσαία ομάδα γυμναστικής να έχει 1,3 φορές τις πιθανότητες. Η χαμηλή συνδυασμένη φυσική κατάσταση συσχετίστηκε με 2,0 και 1,6 φορές υψηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης και διαταραχών άγχους αντίστοιχα.

Βρήκαμε ότι σε σύγκριση με το υψηλό CRF, το χαμηλό CRF συσχετίστηκε με 1,5 φορές υψηλότερες πιθανότητες συχνής εμφάνισης ψυχικής διαταραχής και χαμηλή δύναμη πρόσφυσης με 1,4 φορές υψηλότερες πιθανότητες.

Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις σχέσης δόσης-απόκρισης μεταξύ φυσικής κατάστασης και επίπτωσης κοινών ψυχικών διαταραχών.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι συσχετίσεις με τη δύναμη λαβής και τις διαταραχές άγχους είχαν υψηλότερες αναλογίες πιθανότητας για τις γυναίκες από τους άνδρες και για τους ηλικιωμένους από τους νεότερους ενήλικες.

Αυτά τα ευρήματα ήταν ισχυρά σε μια σειρά αναλύσεων ευαισθησίας.

Η μελέτη μας είναι πρωτότυπη που αποδεικνύει ότι ο συνδυασμός χαμηλής CRF και δύναμης λαβής σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κοινών ψυχικών διαταραχών από ότι και οι δύο τύποι φυσικής κατάστασης.

Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία της εστίασης σε πολλά στοιχεία της φυσικής κατάστασης και των συσχετίσεών τους με την ψυχική υγεία.

Τα ευρήματα για ατομικές εκθέσεις ευθυγραμμίζονται με τα αποτελέσματα πρόσφατων μετα-αναλύσεων 4 μελετών που έδειξαν ότι ο χαμηλός CRF συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κοινών ψυχικών διαταραχών με παρόμοιο μέγεθος επίδρασης (HR = 1,47, 95% CI 1,23 έως 1,76), το οποίο πρότεινε επίσης σχέση δόσης-απόκρισης

Αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενες προοπτικές μελέτες, σε μικρότερα δείγματα, ώστε  να υποδηλώσουμε ότι η χαμηλή δύναμη πρόσφυσης είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για κοινές ψυχικές διαταραχές σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες

Πλεονεκτήματα και περιορισμοί

Αυτή η μελέτη επωφελήθηκε από ένα μεγάλο μέγεθος δείγματος και μια περίοδο παρακολούθησης 7 ετών.

Περιλάμβανε αντικειμενικά μέτρα φυσικής κατάστασης που παρέχονται από εκπαιδευμένο προσωπικό χρησιμοποιώντας επικυρωμένα πρωτόκολλα.

Ο σχεδιασμός της μελλοντικής μελέτης, η σχέση δόσης-απόκρισης, τα συνεπή αποτελέσματα από διάφορες αναλύσεις ευαισθησίας (συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των συμμετεχόντων με ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους) και πολλαπλά μοντέλα καταλογισμού, υποδηλώνουν πιθανές μεροληψίες όπως προκατάληψη τριβής, αντίστροφη αιτία ή μη μετρημένη σύγχυση είναι απίθανο να εξηγήσει τα αποτελέσματά μας.

Επιπτώσεις και μελλοντική έρευνα

Η αερόβια εκπαίδευση και η αντίσταση βελτιώνουν διαφορετικές πτυχές της φυσικής κατάστασης και οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές διαπίστωσαν ότι και οι δύο τύποι προπόνησης μπορούν να μειώσουν τα κοινά συμπτώματα ψυχικής υγείας.

Σε επίπεδο πληθυσμού, η βελτίωση πολλαπλών πτυχών της φυσικής κατάστασης θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης κοινών ψυχικών διαταραχών.

Ενώ η ευρεία αύξηση της σωματικής δραστηριότητας θα είναι επωφελής, οι δομημένες αεροβικές ασκήσεις και ασκήσεις αντίστασης, με επαρκή ένταση για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του κινδύνου.

 Αυτές οι συνδυασμένες προσεγγίσεις μπορεί επίσης να έχουν πρόσθετα οφέλη για τη μείωση των κινδύνων σωματικής υγείας, που σχετίζονται με κοινές ψυχικές διαταραχές.

Είναι δυνατή η τροποποίηση της φυσικής κατάστασης μέσω απλών, χαμηλού κόστους παρεμβάσεων σωματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κοινά συμπτώματα ψυχικής υγείας .

Σημαντικές βελτιώσεις στο γυμναστήριο, είναι δυνατές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε παλαιότερα μη εκπαιδευμένους ηλικιωμένους ενήλικες έδειξε ότι 3 εβδομάδες τακτικής αερόβιας άσκησης ήταν επαρκής για τη βελτίωση της CRF κατά 31%, η οποία συνέχισε να αυξάνεται με την περαιτέρω εκπαίδευση.

Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι μια αύξηση 31% θα ισοδυναμούσε με τη μετάβαση από χαμηλό σε μεσαίο CRF και θα μειώσει τις πιθανότητες μιας κοινής ψυχικής διαταραχής κατά 14,1%. 

Παρόμοιες βελτιώσεις στη δύναμη πρόσφυσης κατά την ίδια περίοδο θα μειώσουν περαιτέρω τις πιθανότητες μιας κοινής ψυχικής διαταραχής κατά 32,5%.

Οι αντικειμενικοί δείκτες φυσικής κατάστασης προσεγγίζουν τη συνήθη φυσική δραστηριότητα και θα μπορούσαν επίσης να είναι αυτοί, οι χρήσιμοι δείκτες σε επίπεδο πληθυσμού για τον κίνδυνο ψυχικής υγείας.

Οι περισσότερες μελέτες συσχέτισης μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και συχνότητας εμφάνισης κοινών ψυχικών διαταραχών, χρησιμοποιούν δεδομένα αυτοαναφερόμενης δραστηριότητας .

Η μελέτη μας προτείνει ότι οι αντικειμενικοί δείκτες της φυσικής κατάστασης θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι δείκτες κινδύνου ψυχικής υγείας στον πληθυσμό, όπως και για τους κινδύνους σωματικής υγείας .

Οι μετα-αναλύσεις υποδηλώνουν ότι η υψηλή φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με 0,83 (95% CI, 0,79 έως 0,88) και 0,74 (95% CI, 0,62 έως 0,88) , χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης και διαταραχών άγχους αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα μεγέθη των αποτελεσμάτων για χαμηλή (συνδυασμένη ή ατομική) φυσική κατάσταση φαίνονται μεγαλύτερα σε αυτήν τη μελέτη και προηγούμενες μετα-αναλύσεις.

Οι αντικειμενικοί δείκτες φυσικής κατάστασης αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως ισχυρότεροι δείκτες καρδιαγγειακής νόσου από τη σωματική δραστηριότητα , και το ίδιο μπορεί να ισχύει και για την ψυχική υγεία.

Η συλλογή δεδομένων σωματικής δραστηριότητας σε επίπεδο πληθυσμού θα συνεχίσει να διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην παρακολούθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, αλλά παραμένει προκλητική .

Η φυσική κατάσταση είναι ένας σταθερός υποκατάστατος δείκτης της συνήθους φυσικής δραστηριότητας με αντικειμενικές, σαφώς καθορισμένες εξόδους, όπως η πρόσληψη οξυγόνου .

Η φυσική κατάσταση μπορεί επίσης να δρα μέσω μονοπατιών ανεξάρτητων από τη γενική σωματική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, τα μέτρα του CRF μπορεί να ενσωματώσει πρόσθετες πληροφορίες με τη σύλληψη τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ άλλων σχετικών παραγόντων που ψυχική υγεία, όπως η γενετική, η σύνθεση του σώματος, και το κάπνισμα.

Οι αυξημένες προσπάθειες για τη συλλογή δεδομένων φυσικής κατάστασης σε επίπεδο πληθυσμού θα μπορούσαν να ενημερώσουν την κατανόησή μας για την ψυχική υγεία και την ανάπτυξη στρατηγικών δημόσιας υγείας.

Συμπεράσματα

Η χαμηλή CRF και η αντοχή στη λαβή σχετίζονται και με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κοινών ψυχικών διαταραχών και ο συνδυασμός χαμηλής CRF και χαμηλής αντοχής λαβής συσχετίστηκε με το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.

Η φυσική κατάσταση θα μπορούσε να είναι ένας αντικειμενικά μετρήσιμος δείκτης και ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για κοινές ψυχικές διαταραχές στον πληθυσμό.

Οι προσεγγίσεις για τη δημόσια υγεία για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης μέσω συνδυασμένων αερόβιων και ανθεκτικών δραστηριοτήτων θα μπορούσαν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης κοινών ψυχικών διαταραχών και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα σωματικής υγείας για άτομα με συμπτώματα ψυχικής υγείας.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές εκτιμούν την παγκόσμια υγεία.

Φυσική Κατάσταση

25.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

Το ιδανικό συμπλήρωμα για κάθε στόχο ευεξίας

23.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Ανακαλύψτε τη δύναμη της S-CURVE, για σφιχτούς, καλοσχηματισμένους γλουτούς με φυσική λάμψη και απαλότητα – χωρίς νυστέρι!

22.04.2025

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης

22.04.2025

Αποτοξίνωση μετά το πασχαλινό τραπέζι: Επιστροφή στη διατροφική ισορροπία

17.04.2025

9 δοκιμασμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ανέβετε ψυχολογικά

16.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

14.04.2025

Ποιο είναι το μέρος του ανθρώπινου σώματος που δεν νιώθει ποτέ πόνο – Γιατί συμβαίνει αυτό

14.04.2025

Νερό με λεμόνι ή με λάιμ; – Ποιο πρέπει να επιλέξετε και γιατί

11.04.2025

Με πόσα βήματα την ημέρα αρχίζει η απώλεια των περιττών κιλών

10.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

25.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

Το ιδανικό συμπλήρωμα για κάθε στόχο ευεξίας

25.04.2025

Πόσο διατηρούνται τα αλλαντικά στην κατάψυξη

Τι πρέπει να γνωρίζετε για λόγους ασφάλειας

23.04.2025

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων

23.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

23.04.2025

Πρωινό: Αυτές είναι οι χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε

23.04.2025

Minimalism: Φιλοσοφία ζωής ή digital lifestyle;

23.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

22.04.2025

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης

22.04.2025

Σας περίσσεψαν κόκκινα αυγά από το Πάσχα; – Δείτε τι μπορείτε να τα κάνετε

22.04.2025

Φυσική αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: Τα 3 ιδανικά ροφήματα για το πεπτικό σας