Διατροφή

Οι ευεργετικές ιδιότητες της φλούδας των πορτοκαλιών – Ελάχιστοι γνωρίζουν τη σημασία της

Τα πορτοκάλια αποτελούν από τα πιο δημοφιλή φρούτα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν τη μείζονος σημασίας ευεργετική ιδιότητα της φλούδας.

Ωστόσο, δεν αποτελεί μυστικό ότι η χρήση φυτοφαρμάκων απειλεί την ευρεία χρήση τους, γεγονός που οδηγεί πολλούς καταναλωτές να την πετούν στα σκουπίδια.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι μελετητές γεωργικών θεμάτων υποστηρίζουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και πρέπει να τρώγονται αντί να πετιούνται, εάν φυσικά δεν έχουν πέσει φυτοφάρμακα και άλλου είδους ουσίες για ράντισμα.

Και αυτό γιατί οι φλούδες πορτοκαλιού είναι επίσης πλούσιες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, της βιταμίνης C και των φυτικών ενώσεων όπως οι πολυφαινόλες.

Στην πραγματικότητα, μόλις μια κουταλιά της σούπας (6 γραμμάρια) φλούδας πορτοκαλιού παρέχει το 14% της ημερήσιας αξίας (DV) βιταμίνης C, σχεδόν 3 φορές περισσότερο από το εσωτερικό του φρούτου.

Η ίδια μερίδα περιέχει επίσης περίπου 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα υγείας «Healthline» .

Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες ωφελούν την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει επίσης καλές ποσότητες προβιταμίνης Α, φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, θειαμίνης, βιταμίνης Β6 και ασβεστίου.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στις φλούδες πορτοκαλιού ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στο ίδιο το φρούτο.

Συγκεκριμένα, οι φλούδες πορτοκαλιού αποτελούν καλή πηγή των πολυφαινολών εσπεριδίνης και πολυμεθοξυφλαβονών (PMF), οι οποίες μελετώνται για τις πιθανές αντικαρκινικές τους επιδράσεις.

Επίσης, σχεδόν το 90% των αιθέριων ελαίων στις φλούδες πορτοκαλιού αποτελείται από λιμονένιο, μια φυσική χημική ουσία που έχει μελετηθεί για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητές της, μεταξύ άλλων και κατά του καρκίνου του δέρματος.

Ωστόσο, η δυσάρεστη υφή και γεύση, η δυσπεψία αλλά και ο κίνδυνος χρήσης φαρμάκων όπως ειπώθηκε πιο πριν, προκαλούν έλλειψη ενδιαφέροντος για την «εξερεύνηση» των σημαντικών χαρακτηριστικών που έχουν οι φλούδες πορτοκαλιού, σύμφωνα με τη «healthline».

Διατροφή

20.02.2025

Αυτές είναι οι πιθανές επιπτώσεις στον οργανισμό αν τρώτε αυγό αρκετές φορές την εβδομάδα

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και απαραίτητες βιταμίνες

20.02.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας

Μετά το ντους βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά τις περιοχές στο σώμα σας, οι οποίες ιδρώνουν περισσότερο

20.02.2025

Τσικνοπέμπτη: Δείτε ποια κομμάτια από το κρέας στα κάρβουνα μπορεί να είναι καρκινογόνα

20.02.2025

Νέα μελέτη για την ασπαρτάμη: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

20.02.2025

Τσικνοπέμπτη: Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για ασφαλές ψήσιμο των κρεάτων

20.02.2025

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

19.02.2025

Καφές με άδειο στομάχι: Δείτε πώς μπορεί να σας βλάψει

18.02.2025

Δείτε γιατί δεν πρέπει να πλένετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε – Ποιοι οι κίνδυνοι

13.02.2025

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε αν υπερκαταναλώσατε φαγητό

13.02.2025

Μελέτη: Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

20.02.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Η μαρμελάδα που σας δίνει δύναμη - Ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή με υπερτροφές

20.02.2025

Αυτές είναι οι πιθανές επιπτώσεις στον οργανισμό αν τρώτε αυγό αρκετές φορές την εβδομάδα

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και απαραίτητες βιταμίνες

20.02.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας

20.02.2025

Τσικνοπέμπτη: Δείτε ποια κομμάτια από το κρέας στα κάρβουνα μπορεί να είναι καρκινογόνα

20.02.2025

Νέα μελέτη για την ασπαρτάμη: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

20.02.2025

Αυτές είναι οι πέντε τροφές που οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν μετά τα 50

20.02.2025

Τσικνοπέμπτη: Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ για ασφαλές ψήσιμο των κρεάτων

20.02.2025

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

19.02.2025

Ανησυχητική άνοδος της γονόρροιας και σύφιλης στην Ευρώπη – «Καμπανάκι» από τον ECDC

19.02.2025

Αντιδιαβητικά φάρμακα: Συστάσεις και περιορισμοί από τον ΕΟΦ για ασφαλή χρήση