Τα δαμάσκηνα αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας καθώς έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως το ότι ενισχύουν τα οστά ειδικά μετά την ηλικία των 45 ετών.
Επίσης βοηθούν την υγεία της καρδιάς και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Κάθε δαμάσκηνο εκτιμάται ότι δίνει περίπου 20 θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα και να προλάβουν τη δυσκοιλιότητα.
Ποια είναι τα οφέλη τους
- Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Διευκολύνουν την πέψη και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.
- Δίνουν ενέργεια: Λόγω των φυσικών υδατανθράκων που περιέχουν, δίνουν ενέργεια, είναι επομένως χρήσιμο να τα καταναλώνετε μεταξύ των γευμάτων.
- Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό: Τόσο η βιταμίνη C όσο και η Ε βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προάγουν την πρόωρη γήρανση και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
- Ενισχύουν τα οστά: Η βιταμίνη Κ στα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των οστών και να αποτρέψει την οστεοπόρωση.
- Βελτιώνουν την παραγωγή κολλαγόνου: Η παρουσία της βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και, κατά συνέπεια, αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος.
Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση περίπου 40 γραμμαρίων την ημέρα, που ισοδυναμούν με 90 θερμίδες.