Όποια κι αν είναι η μορφή του,όποια κι αν είναι η γεύση του τίποτα δεν συγκρίνεται με την αξεπέραστη δροσιά και νοστιμιά του. Το παγωτό ως ο απόλυτος καλοκαιρινός νικητής των γλυκών μας προσφέρει αξέχαστες στιγμές απόλαυσης κάθε καλοκαίρι κι όχι μόνο.
Η ακριβής προέλευση του παγωτού και της γρανίτας δεν είναι γνωστή, αλλά φαίνεται ότι οι Κινέζοι το ανακάλυψαν πρώτοι περίπου το 3.000 π.Χ.! Ο Marco Polo λέγεται ότι είναι αυτός που έφερε στην Ευρώπη, από την Κίνα, ένα παγωτό που έμοιαζε πολύ με το σημερινό σορμπέ. Από τη εφεύρεση της διαδικασίας της ψύξης και έπειτα εκτινάχθηκαν οι πωλήσεις του παγωτού παγκοσμίως. Σήμερα, υπολογίζεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η μέση κατανάλωση παγωτού ανά άτομο ετησίως είναι περισσότερο από 22 λίτρα, στην Ιταλία πάνω από 8 λίτρα, στη Γαλλία περισσότερο από 5 λίτρα, στη Γερμανία πάνω από 3 λίτρα και στην Ελλάδα περίπου 5,5 λίτρα.
Τα βασικά υλικά του παγωτού είναι απλά: γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη ή γλυκαντικές ύλες, ενώ ενίοτε περιέχει αβγά, βούτυρο, κακάο, αποξηραμένα φρούτα ή χυμούς φρούτων, ξηρούς καρπούς, κομμάτια μπισκότου, σοκολάτας, καραμέλας και ότι άλλο εμπνευστεί κανείς.
Το παγωτό συχνά περιέχει θρεπτικά συστατικά, ωστόσο η περιεκτικότητα ποικίλλει ανάλογα με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρώτες ύλες στο κάθε παγωτό. Το γάλα για παράδειγμα, ως βασικό συστατικό του, προσδίδει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας τις βιταμίνες A, D, κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), καθώς επίσης ασβέστιο και φώσφορο. Όμως, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται πλήρες γάλα ή/και κρέμα γάλακτος, το παγωτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Βανίλια, σοκολάτα, ή μήπως σορμπέ;
Η κατανάλωση μίας μέτριας μπάλας (120 γραμμάρια) παγωτού κρέμας αποδίδει 248 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα παγωτό σοκολάτα 259. Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά είναι ίδια, 13 γραμμάρια, ενώ το παγωτό κρέμα είναι πιο πλούσιο σε διαιτητική χοληστερόλη. Εάν, μάλιστα στο παγωτό, προστεθούν επιπλέον υλικά, οι θερμίδες μίας μόνο μπάλας μπορεί να εκτοξευθούν στις 400 με 500! Η αντίστοιχη μπάλα παγωτού σορμπέ αποδίδει 104 θερμίδες με μηδενικά λιπαρά και χοληστερόλη, αρκετή βιταμίνη C, ανάλογα με το φρούτο που έχει χρησιμοποιηθεί και είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανοχή στη λακτόζη. Ομοίως, μία μπάλα από παγωμένο γιαούρτι με 0% λιπαρά, αποδίδει 135 θερμίδες.
Κατανάλωση με μέτρο
Στη σύγχρονη διαιτολογία δεν υπάρχουν απαγορευμένα τρόφιμα, συνεπώς μπορείτε να απολαύσετε το παγωτό σας. Όμως, τόσο το κανονικό παγωτό, όσο και οι light επιλογές, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο και μετά από καλή ανάγνωση της ετικέτας του τροφίμου. Έτσι, μέχρι και 2 φορές την εβδομάδα, μπορούμε να απολαμβάνουμε μία μπάλα από το παγωτό της αρεσκείας μας, χωρίς τύψεις και άγχος για τη σιλουέτα μας, πάντοτε βέβαια στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Εν όψει της παραλίας..
Αν θέλετε να προσέξετε περισσότερο τη γραμμή σας, επιδοθείτε σε σπιτικές συνταγές παγωτού, με ημιαποβουτυρωμένο γάλα και ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες αντί για ζάχαρη. Επίσης, θα μπορούσατε να επιλέξετε παγωμένο γιαούρτι 0% με δημητριακά ολικής άλεσης και λίγο γλυκό κουταλιού, ή ακόμη σπιτικό σορμπέ με παγωμένα φρούτα και μικρή ποσότητα λικέρ. Θα δροσιστείτε το ίδιο και δε θα στερηθείτε κουταλιά από τη γεύση!