Διατροφή

Νέα έρευνα: Πόσα αυγά πρέπει να τρώτε καθημερινά για να μειώσετε την πιθανότητα άνοιας

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε πώς η κατανάλωση αυγών θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του εγκεφάλου, προσφέροντας δυνητικά προστασία από τη γνωστική έκπτωση και την άνοια.

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν τον εγκέφαλο και υποστηρίζουν τη συνολική νευρολογική λειτουργία. Αλλά πόσα αυγά πρέπει να καταναλώνει κανείς καθημερινά για να αποκομίσει αυτά τα οφέλη;

Πώς τα αυγά μπορούν να προστατεύουν από τη γνωστική παρακμή

Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν πολλά βασικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου:

Χολίνη: Ένας από τους κύριους λόγους που τα αυγά θεωρούνται ότι τονώνουν τον εγκέφαλο είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε χολίνη. Η χολίνη είναι μια κρίσιμη θρεπτική ουσία που παίζει ρόλο στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, ιδιαίτερα της ακετυλοχολίνης, η οποία είναι σημαντική για την μνήμη και την μάθηση. Τα χαμηλά επίπεδα χολίνης έχουν συνδεθεί με γνωστικές βλάβες και υψηλότερο κίνδυνο νευρολογικών καταστάσεων.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ορισμένα αυγά είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και υποστηρίζουν τη δομική ακεραιότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Η τακτική πρόσληψη ωμέγα-3 σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

Αντιοξειδωτικά: Τα αυγά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτές οι ενώσεις συνδέονται συχνά με την υγεία των ματιών, αλλά υποστηρίζουν και τη γνωστική λειτουργία, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από οξειδωτική βλάβη. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καθώς γερνάει κανείς.

Βιταμίνη Β12: Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί με απώλεια μνήμης και γνωστικές δυσκολίες. Δεδομένου ότι τα αυγά είναι καλή πηγή Β12, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση επαρκών επιπέδων αυτής της απαραίτητης βιταμίνης, υποστηρίζοντας έτσι την λειτουργία του εγκεφάλου.

Πόσα αυγά την ημέρα αυξάνουν την προστασία από την άνοια

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να προσφέρει προστατευτικά αποτελέσματα κατά της άνοιας. Δείτε τι έδειξαν τα ευρήματα:

Ένα αυγό την ημέρα

Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου άνοιας και στη στήριξη της γνωστικής υγείας. Τα θρεπτικά συστατικά στα αυγά λειτουργούν συνεργατικά, για να θρέψουν τον εγκέφαλο και να υποστηρίξουν τη γνωστική λειτουργία.

Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα βρέθηκε να είναι ένας ασφαλής και πρακτικός τρόπος για να λάβετε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η χολίνη και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μάλιστα, η έρευνα βρήκε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα από δύο αυγά την ημέρα αύξησαν τον κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν αυγά ή εκείνους που τα έτρωγαν με μέτρο (1 την ημέρα). Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητα χοληστερόλης στα αυγά.

Το μέτρο είναι το κλειδί

Τα αυγά μπορεί να είναι ωφέλιμα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να μην προσφέρει πρόσθετη προστασία και θα μπορούσε να είναι προβληματική για άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει αυγά μαζί με άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συνιστάται για τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορούν και άλλες τροφές πλούσιες σε χολίνη να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου άνοιας;

Ναι, τρόφιμα όπως το συκώτι, ο σολομός και το μπρόκολο περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα χολίνης, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από την καθημερινή κατανάλωση αυγών;

Για μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους με ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με τη χοληστερόλη, η κατανάλωση αυγών καθημερινά μπορεί να μην συνιστάται. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό, για να κατανοήσετε τις προσωπικές σας διατροφικές ανάγκες.

Σύνοψη

Τα αυγά παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από την άνοια.

Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα είναι μια πρακτική σύσταση για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου, ειδικά λόγω της χολίνης, των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών, που παρέχει.

Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε διατροφική συμβουλή, είναι σημαντικό να τηρείτε μια ισορροπημένη προσέγγιση και να λάβετε υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες υγείας.

Διατροφή

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

12.12.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι κόκκινες πιπεριές

12.12.2024

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – Ποιες να επιλέγουν

12.12.2024

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

10.12.2024

Σεφ αποκαλύπτει: Το λάθος που κάνουμε όλοι με το ψωμί στα εστιατόρια

10.12.2024

Αυτός ο καφές είναι καλύτερος για όσους έχουν χοληστερίνη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε