Σας παρουσιάζουμε πέντε χαρακτηριστικά φρούτα και λαχανικά του Ιουλίου τα οποία θα ενισχύσουν τον οργανισμό, αλλά και θα τονώσουν τη διάθεσή σας.
Το καλοκαιράκι είναι γεμάτο από δροσερές κι απολαυστικές επιλογές που μπορούν να “νοστιμίσουν” την διατροφή και την υγεία σας.
1.Ροδάκινα: αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Α,C και καλίου, ενώ συντελούνμ νστην ισορροπία των υγρών του σώματος τουσ καλοκαιρινούς μήνες.
Ο καλύτερος τρόπος να τα απολαύσετε είναι να επιλέξετε τα πιο ζουμερά και να τα φάτε με γιαούτρι ή παγωτό ή σκέτα με λίγη κανέλλα.Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμμελάδα ή φρεσκο χυμό για το πρωινό σας.
2.Νεκταρίνια: όπως και οι “συγγενείς” τους τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες βιταμίνη Α και κάλιο,, καθώς και καλή πηγή βιταμίνης C. Περιέχουν επίσης ελάχιστες θερμίδες.
Τα νεκταρίνια μπορεί να τα απολαύσετε σκέτα ή να φτιάξετε μια υπέροχη φρουτοσαλάτα.
3.Ντομάτες: ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες περιέχει το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C και σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α. Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Β6, Ε και Κ, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο. Είναι επίσης γνωστές για την αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινική δράση, ενώ ενισχύει το καρδιοαγγειακό σύστημα και προστατεύει από τις θρομβώσεις. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες περιέχει το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C και σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α. Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Β6, Ε και Κ, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο. Είναι επίσης γνωστές για την αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινική δράση, ενώ ενισχύει το καρδιοαγγειακό σύστημα και προστατεύει από τις θρομβώσεις.
Διαλέξτε φρέσκες ντομάτες αντί για κονσερβοποιημένες και φτιάξτε σαλάτες, υπέροχες σάλτσες για κρέατα και ζυμαρικά ή ακόμη και μαρμελάδα.
4.Καλαμπόκι: είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό. Ένα μεσαίου μεγέθους καλαμπόκι περιέχει το 10% της συνιστώμενη ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C.
Βραστό ή ψητό μπορεί να συνοδεύσει τέλεια τα ψητά σας ή να αναβαθμίσει τις σαλάτες σας.
5.Καρπούζι: αν φέτος το καλοκαίρι θέλετε να είστε ενυδατωμένοι, τότε το καρπούζι είναι ο «βοηθός» που χρειάζεστε. Με περιεκτικότητα 92% σε νερό και ελάχιστες θερμίδες. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, περιέχει επίσης λυκοπένη και β-καροτένη.
Απολαύστε παγωμένο καρπούζι σκέτο ή σε φρουτοσαλάτα, με λίγη φέτα ή μέντα.