Διατροφή

Τελικά είναι καλύτερα να τρώμε ωμά ή ψημένα τα σπαράγγια; – Τα οφέλη ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος

Τα σπαράγγια όπως όλοι μας γνωρίζουμε έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, ωστόσο πώς είναι καλύτερα να τα καταναλώνουμε, ψητά στον ατμό ή ωμά;

Ο τρόπος με τον οποίο θα μαγειρέψετε και θα φάτε τα σπαράγγια επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας θα απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Ωμά σπαράγγια

Τα ωμά σπαράγγια είναι πολύ τραγανά και είναι μια ιδανική προσθήκη για τις σαλάτες μας ή ακόμα και μία αραβική πίτα με τυρί.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υγείας των οστών και της πήξης του αίματος. Περιέχει επίσης βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την επούλωση των πληγών.

Τα άψητα σπαράγγια περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β που απαιτείται για τη σύνθεση και την επισκευή του DNA, και φυτικές ίνες, ένα απαραίτητο πεπτικό και υγιές θρεπτικό συστατικό που πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά από τη διατροφή τους. Τα ωμά σπαράγγια περιέχουν μικρότερες ποσότητες βιταμινών Α, Ε και άλλων βιταμινών Β.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί με τα ωμά σπαράγγια. Για παράδειγμα, εάν έχετε πρόβλημα με την πέψη των ωμών λαχανικών ίσως χρειαστεί να τα μαγειρέψετε πρώτα για να αποφύγετε το φούσκωμα και τα αέρια.

Επιπλέον, όπως και άλλα ωμά λαχανικά, τα άψητα σπαράγγια ενδέχεται να έχουν μικρό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Για αυτό θα πρέπει να τα πλύνετε καλά και ίσως χρειαστεί να τα ξεφλουδίσετε πριν τα φάτε.

Τα μαγειρεμένα σπαράγγια

Το μαγείρεμα οποιουδήποτε λαχανικού τείνει να μεταβάλλει τη θρεπτική του αξία σε κάποιο βαθμό. Η χρήση θερμότητας, νερού ή και των δύο αλλάζει τη δομή και τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξηθούν ενώ άλλα να μειωθούν μετά το μαγείρεμα.

Το μαγείρεμα των σπαραγγιών μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητά τους σε φερουλικό οξύ και αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από το στρες και τις βλάβες που μπορούν να προάγουν τις ασθένειες και τη γήρανση. Όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά μπορείτε να πάρετε από τις τροφές σας, τόσο το καλύτερο.

Όταν πρόκειται για σπαράγγια, το μαγείρεμά τους αυξάνει το κάλιο, το σελήνιο, τη βιταμίκη Κ και C. Από την άλλη, μειώνει ελαφρώς την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και ασβέστιο.

Ψήνοντας τα σπαρράγια, τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν απορροφούνται πιο εύκολα από τον οργανισμό μας, καθώς διασπάται το σκληρό κυτταρικό τοίχωμα της φλούδας.

Διατροφή

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

12.12.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι κόκκινες πιπεριές

12.12.2024

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – Ποιες να επιλέγουν

12.12.2024

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

10.12.2024

Σεφ αποκαλύπτει: Το λάθος που κάνουμε όλοι με το ψωμί στα εστιατόρια

10.12.2024

Αυτός ο καφές είναι καλύτερος για όσους έχουν χοληστερίνη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε