Good life

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Είναι γνωστό ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό.

Όμως, όλο και περισσότεροι ερευνητές και γιατροί αμφισβητούν αυτήν την άποψη, υποστηρίζοντας ότι μπορεί και να μη χρειαζόμαστε καθόλου τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σε ό,τι αφορά την άποψη ότι χρειαζόμαστε τα γαλακτοκομικά για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, η αλήθεια είναι ότι δεν τα χρειαζόμαστε, λέει καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής και διατροφής στην Ιατρική Σχολή Tufts.

«Το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειαζόμαστε όλο το ασβέστιο και τη βιταμίνη D από τα γαλακτοκομικά προϊόντα», δήλωσε στο CBS News, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες πηγές και εναλλακτικές φυτικής προέλευσης εμπλουτισμένες με ασβέστιο ή βιταμίνη D, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια συγκράτηση σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συγκεκριμένα.

Επιπλέον, αν ακολουθεί κανείς συνολικά μία υγιεινή διατροφή, μπορεί να παραλείψει χωρίς πρόβλημα μεμονωμένα τρόφιμα, όπως είπε.

Η διατροφική οδηγία για τα γαλακτοκομικά, η οποία υποστηρίζει την κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα, κυρίως με χαμηλά λιπαρά, έχει βασιστεί «σε υπεραπλουστευμένες θεωρίες γύρω από μερικά θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε» και συγκεκριμένα το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, ανέφερε ο ειδικός. Αυτού του είδους οι θεωρίες, όμως, αντικαθίστανται πλέον από πραγματικές έρευνες σχετικά με τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων, εξήγησε.

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών για την υγεία

Σύμφωνα με τον Mozaffarian, κάποια από τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι τα εξής:

  • Το γάλα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Το τυρί και το γιαούρτι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη
  • Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να συνδέονται με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και λιγότερη λιπώδη μάζα

«Αυτά τα οφέλη δεν φαίνεται να σχετίζονται καθόλου με την παραδοσιακή περιεκτικότητά τους σε λίπος ή ασβέστιο ή βιταμίνη D, αλλά σχετίζονται με άλλα πράγματα, για παράδειγμα τη ζύμωση του τυριού ή τα προβιοτικά που υπάρχουν στο γιαούρτι», είπε. «Τα προβιοτικά στο γιαούρτι είναι καλά για το μικροβίωμα του εντέρου μας και πιθανώς μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Και το τυρί είναι στην πραγματικότητα το πρώτο προϊόν ζύμωσης που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και μαθαίνουμε για τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi ή το ξινολάχανο».

Πόσα γαλακτοκομικά πρέπει, λοιπόν, να τρώμε;

Ο ειδικός συστήνει στους ασθενείς να καταναλώνουν μία μερίδα γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και τυρί κάθε μέρα, αν τρώνε γαλακτοκομικά.

«Περισσότερο για τα καρδιομεταβολικά οφέλη παρά για το ασβέστιο και τη βιταμίνη D», λέει, προσθέτοντας ότι το αν είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή πλήρες δεν φαίνεται να επηρεάζει τα οφέλη για την υγεία: «Για χρόνια, συνιστούσαμε άπαχα ή αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία δεν έχουν πολύ καλή γεύση. Και λέω στους ανθρώπους, μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία, αυτή τη στιγμή, επιλέξτε χαμηλά λιπαρά ή πλήρες, ό,τι προτιμάτε».

Good life

11.04.2025

Αυτές είναι οι δύο δίαιτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι δύο δίαιτες προκάλεσαν αλλαγές στο μικροβίωμα των συμμετεχόντων

11.04.2025

Με πόσα βήματα την ημέρα αρχίζει η απώλεια των περιττών κιλών

Η ιδέα να κάνετε 10.000 βήματα κάθε μέρα δεν είναι νέα αλλά η απόδειξη ότι αυτός είναι ο «μαγικός» αριθμός είναι δύσκολη

10.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

10.04.2025

Δείτε γιατί κρυώνετε μέσα στο σπίτι σας ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει

09.04.2025

Η Επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Εργασιακό Χώρο: Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Μελλοντικές Εξελίξεις

09.04.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

09.04.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη

09.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

08.04.2025

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

08.04.2025

Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.04.2025

Αυτές είναι οι δύο δίαιτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι δύο δίαιτες προκάλεσαν αλλαγές στο μικροβίωμα των συμμετεχόντων

11.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς η Nomophobia συνδέεται με τον ναρκισσισμό

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

11.04.2025

Με πόσα βήματα την ημέρα αρχίζει η απώλεια των περιττών κιλών

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

10.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

10.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

10.04.2025

Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικές βλάβες

10.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ο ρυθμός με τον οποίο μεγαλώνουν τα νύχια σας δείχνει πόσο γρήγορα γερνάτε

10.04.2025

Αυτή είναι η ιδανική ώρα για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά