Διατροφή

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η κατανάλωση αυτών των ψαριών αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η τακτική κατανάλωση ολόκληρων μικρών ψαριών, όπως μαρίδα, αθερίνα, γαύρο ή σαρδέλα, μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής στις γυναίκες. 

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία ανέλυσε στοιχεία για 80.000 άτομα ηλικίας 35 έως 69 ετών. Η συχνότητα κατανάλωσης μικρών ψαριών από τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κατά την έναρξη της μελέτης.

Παρακολουθήθηκαν για εννέα χρόνια κατά μέσο όρο, με κοινή χρήση των αρχείων υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Τι αποκάλυψε η έρευνα για την κατανάλωση μικρών ψαριών

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μικρά ψάρια μόλις μία έως τρεις φορές το μήνα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των εννέα ετών σε σύγκριση με εκείνες που τα έτρωγαν σπάνια.

Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και για τους άνδρες, δήλωσε η ομάδα, αλλά η διαφορά δεν ήταν αρκετή για να είναι στατιστικά σημαντική.

Γράφοντας στο περιοδικό Public Health Nutrition, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση των μικρών ψαριών στην καθημερινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για την παράταση της ζωής των γυναικών.

Προστατευτική η επίδραση πρόσληψης μικρών ψαριών στην υγεία

Ο Dr. Chinatsu Kasahara, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στα αποτελέσματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών ψαριών ειδικά στα αποτελέσματα της υγείας».

«Τα μικρά ψάρια είναι εύκολο να καταναλωθούν από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων» συνεχίζει ο Kasahara, προσθέτοντας: «Τα θρεπτικά συστατικά και οι φυσιολογικά ενεργές ουσίες που είναι μοναδικές στα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της καλής υγείας.

Η αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».

«Η συνήθεια της κατανάλωσης μικρών ψαριών περιορίζεται συνήθως σε αρκετές παράκτιες ή θαλάσσιες χώρες, όπως η Ιαπωνία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Takashi Tamura.

«Ωστόσο, υποψιαζόμαστε ότι η κατανάλωση μικρών ψαριών οπουδήποτε μπορεί να αποκαλυφθεί ως ένας τρόπος παράτασης του προσδόκιμου ζωής».

Διατροφή

11.04.2025

Αυτές είναι οι δύο δίαιτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι δύο δίαιτες προκάλεσαν αλλαγές στο μικροβίωμα των συμμετεχόντων

11.04.2025

Με πόσα βήματα την ημέρα αρχίζει η απώλεια των περιττών κιλών

Η ιδέα να κάνετε 10.000 βήματα κάθε μέρα δεν είναι νέα αλλά η απόδειξη ότι αυτός είναι ο «μαγικός» αριθμός είναι δύσκολη

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

10.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

10.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

10.04.2025

Αυτή είναι η ιδανική ώρα για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά

09.04.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

09.04.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη

09.04.2025

Τα οφέλη για την υγεία από το καθημερινό μάσημα γαρίφαλου – Πώς να το απολαύσετε χωρίς παρενέργειες

09.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.04.2025

Αυτές είναι οι δύο δίαιτες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι δύο δίαιτες προκάλεσαν αλλαγές στο μικροβίωμα των συμμετεχόντων

11.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πώς η Nomophobia συνδέεται με τον ναρκισσισμό

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

11.04.2025

Με πόσα βήματα την ημέρα αρχίζει η απώλεια των περιττών κιλών

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

10.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

10.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

10.04.2025

Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικές βλάβες

10.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ο ρυθμός με τον οποίο μεγαλώνουν τα νύχια σας δείχνει πόσο γρήγορα γερνάτε

10.04.2025

Αυτή είναι η ιδανική ώρα για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά