Μια νέα μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε για μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς και των νεφρών σας.
«Οι δύο μεγαλύτερες απειλές για τους ασθενείς με υπέρταση είναι η καρδιοπάθεια και η νεφροπάθεια», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Donald Wesson, καθηγητής Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.
«Στη μελέτη θελήσαμε να εξακριβώσουμε εάν θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας, μειώνοντας τα οξέα που περιέχει η διατροφή τους».
Τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, ιδίως το κρέας, τείνουν να παράγουν πολλά οξέα. Αντιθέτως, φρούτα και λαχανικά παράγουν βάσεις όταν καταναλώνονται.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νεφροί υποφέρουν, όταν εργάζονται σκληρά για να απομακρύνουν τα οξέα από το αίμα.
Επιπλέον, τα πολλά διατροφικά οξέα σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα και εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου. Σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως δύο έως τέσσερα φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρούτα και λαχανικά την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τις ποσότητες των οξέων που περιέχει η διατροφή και κατ’ επέκτασιν τις ποσότητες που πρέπει να αποβάλλουν οι νεφροί από τον οργανισμό.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The American Journal of Medicine. Στη μελέτη εντάχθηκαν 153 ασθενείς με υπέρταση και νεφρική νόσο. Οι εθελοντές ήταν υψηλού κινδύνου για επιδείνωση της νεφροπάθειάς τους.
Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Η μία πρόσθεσε καθημερινά 2-4 φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά στη διατροφή της. Η δεύτερη πρόσθεσε δύο ημερήσιες δόσεις μαγειρικής σόδας (σε μορφή δισκίων). Η τρίτη ομάδα συνέχισε την καθιερωμένη φροντίδα.
Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιήθηκε επειδή μειώνει τα οξέα της τροφής, λένε οι ερευνητές.
Έπειτα από πενταετή παρακολούθηση οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα φρούτα/λαχανικά όσο και η μαγειρική σόδα είχαν βελτιώσει τη νεφρική λειτουργία των συμμετεχόντων.
Ωστόσο την αρτηριακή πίεση και την λειτουργία της καρδιάς είχαν βελτιώσει μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά.
Επιπλέον, οι εθελοντές που τα κατανάλωναν χρειάζονταν μειωμένες δόσεις αντιυπερτασικών φαρμάκων.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η αυξημένη πρόσληψή τους πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες τμήμα της διαχείρισης των υπερτασικών ασθενών», είπε ο Dr. Wesson.
Και τόνισε πως η αύξηση της κατανάλωσής τους πρέπει να αρχίζει πριν καν δημιουργηθεί ανάγκη να λάβουν οι ασθενείς αντιυπερτασικά φάρμακα.