Διατροφή

Ποια είναι τα οφέλη του μελιού – Τι λένε οι ειδικοί

Τα σάκχαρα είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Αυξάνουν το κίνδυνο παχυσαρκίας και «συνεισφέρουν» στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Το μέλι είναι ένα από αυτά τα σάκχαρα.

Αν και το μέλι συγκαταλέγεται στην συγκεκριμένη λίστα, ωστόσο, είναι υγιεινό, παρέχοντας ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας.

Μετά από σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrition Reviews», από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Καναδάς), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέλι βελτιώνει βασικές μετρήσεις για την καρδιομεταβολική υγεία, όπως τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, ειδικά εάν το μέλι είναι ωμό (ακατέργαστο) και προέρχεται από μία μόνο πηγή λουλουδιών.

Ειδικότερα, το μέλι μείωσε την γλυκόζη αίματος νηστείας, την ολική και LDL («κακή» χοληστερόλη), τα τριγλυκερίδια, καθώς και έναν δείκτη λιπώδους ηπατικής νόσου. Παράλληλα, το μέλι αύξησε την HDL («καλή» χοληστερόλη) και ορισμένους δείκτες φλεγμονής.

«Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι το μέλι αποτελείται από περίπου 80% ζάχαρη», σχολίασε ο ερευνητής Tauseef Khan. «Ωστόσο, το μέλι είναι επιπλέον μια σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που πολύ πιθανόν έχουν οφέλη για την υγεία» πρόσθεσε.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αρχίσετε να τρώτε μέλι, εάν γενικώς αποφεύγετε τη ζάχαρη», σχολίασε ο Khan. «Το συμπέρασμα αφορά περισσότερο την αντικατάσταση: εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι ή άλλο γλυκαντικό, η αλλαγή αυτών των σακχάρων με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους».

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 18 ελεγχόμενες δοκιμές με την συμμετοχή πάνω από 1.100 εθελοντών στην ανάλυσή τους. Ο κοινός παρανομαστής των δοκιμών ήταν ότι το μέλι παρήγαγε σταθερά (είτε ουδέτερα, είτε ευεργετικά) οφέλη, ανάλογα με την επεξεργασία, την πηγή λουλουδιών και την ποσότητα.

Η μέση ημερήσια δόση μελιού στις δοκιμές ήταν 40 γραμμάρια, ή περίπου δύο κουταλιές της σούπας. Η διάμεση διάρκεια της δοκιμής ήταν δύο μήνες. Το ακατέργαστο μέλι αναδείχθηκε ως ιδιαίτερα ευεργετικό στις μελέτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως και το μέλι από μονοανθικές πηγές (π.χ. μέλι ακακίας που προέρχεται από το άνθος του δέντρου Robinia).

Πότε μειώνονται τα οφέλη του μελιού

Ο Khan ανέφερε ότι μειώνονται αισθητά τα οφέλη του μελιού σε περίπτωση θέρμανσής του, που απαιτείται για την παστερίωσή του. Όπως συμβαίνει, βέβαια, και στην περίπτωση που ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι μέσα στο τσάι μας. Προκειμένου, λοιπόν, να διατηρηθούν οι ιδιότητες του μελιού, η ιδανική λύση είναι να το ρίχνουμε στο γιαούρτι μας ή ως ντρέσινγκ στις σαλάτες.

Διατροφή

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Είναι γνωστό ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι κορυφαίες τροφές σε περιεκτικότητα νιασίνης

11.09.2024

Δείτε πότε δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού – Ποιες οι συνέπειες

11.09.2024

Πόση ώρα πρέπει να βράζουμε τα αυγά; – Πώς να τα ξεφλουδίζουμε

10.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

09.09.2024

Συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς άσκηση

09.09.2024

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2024

Αυτές είναι οι 10+1 πιθανές αιτίες για το τσούξιμο στην ουρήθρα

Μπορεί να προέρχεται από λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16.09.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

16.09.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

16.09.2024

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης