Διατροφή

Νέα μελέτη: Όταν τρώμε ολόκληρα τα μικρά ψάρια μειώνουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας και εμφάνισης καρκίνου

Μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία υποδεικνύει τα οφέλη που έχει η κατανάλωση των μικρών ψαριών στην υγεία μας.

Η μελέτη, η οποία έγινε από τον Δρ. Chinatsu Kasahara, τον αναπληρωτή καθηγητή Takashi Tamura και τον καθηγητή Kenji Wakai στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nagoya στην Ιαπωνία, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition.

Οι Ιάπωνες τρώνε συνήθως μικρά ψάρια, ενώ είναι συνήθης η πρακτική να τα τρώνε ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη Α.

Τι έδειξε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στους Ιάπωνες. Η μελέτη περιελάμβανε 80.802 συμμετέχοντες (34.555 άνδρες και 46.247 γυναίκες) ηλικίας 35 έως 69 ετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Κατά την περίοδο παρακολούθησης, καταγράφηκαν 2.482 θάνατοι από άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, με περίπου το 60% (1.495 θάνατοι) από αυτούς να σχετίζονται με καρκίνο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν η σημαντική μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο μεταξύ των γυναικών που τρώνε συνήθως μικρά ψάρια.

  • Οι γυναίκες που τρώνε μικρά ψάρια 1-3 φορές το μήνα είχαν 0,68 μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,72 για την εμφάνιση καρκίνου)
  • Οι γυναίκες που τρώνε, 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν 0,72 μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,71 για την εμφάνιση καρκίνου)
  • Οι γυναίκες που τρώνε 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 0,69 φορές μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,64 για την εμφάνιση καρκίνου), σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια τρώνε μικρά ψάρια.

Τα μικρά ψάρια συμβάλλουν στην μακροζωία

Μετά τον έλεγχο παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, το κάπνισμα και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ο ΔΜΣ και η πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και τροφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στη μελέτη που έτρωγαν συχνά μικρά ψάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση κατανάλωσης μικρών ψαριών στην καθημερινή τους διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών. Ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο στους άνδρες παρουσίασε παρόμοια τάση με αυτή των γυναικών, αν και δεν ήταν στατιστικά σημαντικός.

«Αν και τα ευρήματά μας αφορούσαν μόνο τους Ιάπωνες, θα πρέπει να είναι σημαντικά και για άλλες εθνικότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Όπως εξήγησε ο ειδικός, «Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων. Θρεπτικά συστατικά και δραστικές ουσίες μοναδικές για τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφών με θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».

Διατροφή

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι κορυφαίες τροφές σε περιεκτικότητα νιασίνης

11.09.2024

Δείτε πότε δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού – Ποιες οι συνέπειες

Το βράδυ το σώμα «ρίχνει» ρυθμούς, μπαίνει σε κατάσταση ηρεμίας και δεν εργάζεται πολύ

11.09.2024

Πόση ώρα πρέπει να βράζουμε τα αυγά; – Πώς να τα ξεφλουδίζουμε

10.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

09.09.2024

Συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς άσκηση

09.09.2024

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

06.09.2024

Πρωτόγαλα: To δώρο της φύσης που είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της γρίπης!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι κορυφαίες τροφές σε περιεκτικότητα νιασίνης

15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

Οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι είχε προσβληθεί από Neisseria meningitidis, ένα βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης

12.09.2024

Για τις παρενέργειες του φαρμάκου Adderall για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ ανησυχούν οι ερευνητές

12.09.2024

Πόσο ικανοί είστε στο κρεβάτι; Ανακαλύψτε τη διαφορά με το HAPI END!

11.09.2024

Δείτε πότε δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού – Ποιες οι συνέπειες

11.09.2024

Ανακούφιση από μυϊκούς πόνους με το Valsamo Gel – Τώρα σε προσφορά 1+1 δώρο!

11.09.2024

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης

11.09.2024

Πόση ώρα πρέπει να βράζουμε τα αυγά; – Πώς να τα ξεφλουδίζουμε