Διατροφή

Λευκή και καστανή ζάχαρη: Ποια είναι πιο υγιεινή – Διατροφική αξία και θερμίδες

Έχετε αναρωτηθεί γιατί η λευκή ζάχαρη και η καστανή ζάχαρη έχουν διαφορετικό χρώμα;

Σύμφωνα με την Sugar Association, οι παραγωγοί φτιάχνουν ζάχαρη παίρνοντας τον χυμό από το ζαχαροκάλαμο ή το ζαχαρότευτλο. Η διαδικασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό, την κρυστάλλωση και το στέγνωμα της ζάχαρης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι κρυσταλλικοί κόκκοι της ζάχαρης διαχωρίζονται από τη μελάσα, η οποία είναι το σκούρο και παχύρευστο σιρόπι που έχουν το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα.

Η μελάσα από ζαχαροκάλαμο είναι γλυκιά, ενώ η μελάσα από ζαχαρότευτλα όχι τόσο.

Η ποσότητα μελάσας μπορεί να καθορίσει τη γεύση, το χρώμα και την περιεκτικότητα σε υγρασία της ζάχαρης. Περισσότερη μελάσα μπορεί να δώσει στη ζάχαρη πιο πλούσια γεύση και χρώμα.

Η καστανή ζάχαρη είναι συνήθως ένα μείγμα μελάσας και ζάχαρης, γι’ αυτό και το χρώμα της είναι πιο σκούρο.

Διατροφική αξία και θερμίδες

Οι θερμίδες στη λευκή και την καστανή είναι αρκετά παρόμοιες. Η λευκή έχει 385 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ η καστανή έχει 380 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Όσο για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, η καστανή ζάχαρη έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα.

Ωστόσο, με τις μετρήσεις σε κουταλάκι του γλυκού, αυτές οι ελάχιστες διαφορές μετάλλων δεν αξίζει να ληφθούν υπόψη. Η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι μια τροφή που είναι πυκνή σε θρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες της θεωρούνται «κενές».

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ασθένειες, κάποιες από αυτές σοβαρές, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, τα προστιθέμενα σάκχαρα πρέπει να περιορίζονται στο 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και να αποφευχθεί το υπερβολικό βάρος.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα άτομο λαμβάνει 2.000 θερμίδες κάθε μέρα, η ζάχαρη θα πρέπει να αντιπροσωπεύει μόνο 200 από αυτές τις θερμίδες. Αυτό ισοδυναμεί με 12 κουταλάκια του γλυκού.

Τα λευκά και τα καστανά σάκχαρα δεν είναι διατροφικά πολύτιμα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η πρόσληψή τους να είναι περιορισμένη και τα άτομα να επιλέξουν εναλλακτικές διατροφικές επιλογές.

Όσο για το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, είναι φυσικά σάκχαρα. Ωστόσο, και αυτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Διατροφή

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Είναι γνωστό ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι κορυφαίες τροφές σε περιεκτικότητα νιασίνης

11.09.2024

Δείτε πότε δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού – Ποιες οι συνέπειες

11.09.2024

Πόση ώρα πρέπει να βράζουμε τα αυγά; – Πώς να τα ξεφλουδίζουμε

10.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

09.09.2024

Συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς άσκηση

09.09.2024

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2024

Αυτές είναι οι 10+1 πιθανές αιτίες για το τσούξιμο στην ουρήθρα

Μπορεί να προέρχεται από λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16.09.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

16.09.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

16.09.2024

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης