Διατροφή

Πόση ώρα αντέχει το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου το καλοκαίρι – Τι συμβαίνει όταν το ξαναζεσταίνουμε

Πόσο σωστό είναι να βάζουμε το καλοκαίρι το φαγητό στο ψυγείο μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμα και να το ξαναζεσταίνουμε το βράδυ για να το καταναλώσουμε;

Όχι και τόσο, απαντούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, στο Λίνκολν. Τα ευπαθή τρόφιμα και το μαγειρεμένο φαγητό αντέχουν το πολύ 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, τονίζουν. Όταν όμως έχει πολλή ζέστη στην κουζίνα (θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου) δεν αντέχουν ούτε 1 ώρα.

Μάλιστα σε αυτό το χρονικό διάστημα συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος που περνάει έως ότου τελειώσετε το γεύμα σας!

Έστω και 1 βακτήριο να υπάρχει στο φαγητό, διπλασιάζεται κάθε 20 λεπτά, αναφέρουν. Μέσα σε 7 ώρες ή 420 λεπτά στο φαγητό μπορεί να έχουν αναπτυχθεί 2.097.152 βακτήρια!

Ποια τρόφιμα όμως θεωρούνται ευπαθή; Είναι πολλά και συμπεριλαμβάνουν:

  • Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και τόφου
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Μαγειρεμένα ζυμαρικά, ρύζι και λαχανικά
  • Φρέσκα, ξεφλουδισμένα και/ή κομμένα φρούτα και λαχανικά

Ο μεγάλος κίνδυνος

Το μεγάλο πρόβλημα με το ξαναζεσταμένο φαγητό είναι πως ακόμα κι αν ξαναβράσει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι ασφαλές. Εάν έχει παραμένει πολλές ώρες εκτός ψυγείου, ορισμένα βακτήρια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος θα έχουν την ευκαιρία να παράγουν μία τοξίνη ανθεκτική στη θερμότητα. Ακόμα λοιπόν κι αν ξαναβράσετε το φαγητό σας, η τοξίνη δεν θα καταστραφεί.

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα συνηθισμένο βακτήριο που υπάρχει στο σώμα πολλών ανθρώπων. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι το τουλάχιστον 50% των υγιών ανθρώπων είναι φορείς του. Μπορεί να τον έχουν στη μύτη και στον λαιμό τους, καθώς και στα σπυράκια στο πρόσωπο, στις πληγές και στις εκδορές (γρατζουνιές) στο δέρμα.

Ακόμα χειρότερα, δε, είναι αδύνατον να γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο το φαγητό σας. Θα το μάθετε μόνον εάν κάποιος αρρωστήσει, λένε οι ειδικοί.

Οι κρίσιμες θερμοκρασίες

Για να είναι το φαγητό σας ασφαλές πρέπει να το κρατάτε μακριά από τις επικίνδυνες θερμοκρασίες, τονίζουν επιστήμονες από την Υπηρεσία Ασφαλείας & Ελέγχου των Τροφίμων (FSIS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όπως εξηγούν, τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα στις θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου. Όταν, λοιπόν, τελειώσει το μαγείρεμα, το φαγητό είναι ασφαλές μόνον εφ’ όσον διατηρηθεί σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Όταν περάσουν το πολύ 2 ώρες από τη στιγμή που θα το βγάλετε από το μάτι της κουζίνας, πρέπει να μπει στο ψυγείο. Για να κρυώσει πιο γρήγορα, μοιράστε όσο περισσέψει σε μικρότερα δοχεία. Κόψτε επίσης τα μεγάλα κομμάτια φαγητού (π.χ. ένα μεγάλο κομμάτι κρέας ή ένα παστίτσιο) σε μερίδες.

Για να κρυώσετε γρήγορα το καυτό φαγητό, μπορείτε να το βάλετε σε μεταλλικό σκεύος. Τοποθετήστε το στη συνέχεια σε ταψί με πάγο. Μόλις μειωθεί λίγο η θερμοκρασία του, βάλτε το αμέσως στο ψυγείο, συνιστά η FSIS.

Διατροφή

16.11.2024

Αυτός είναι ο τρόπος για να αναπνέετε σωστά ενώ τρέχετε

Διάφοροι είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή σας ενώ κινείστε

10.11.2024

Δείτε ποια είναι τα τρία ροφήματα που γερνάνε το δέρμα

Είναι παράγοντες μείωσης της ελαστικότητας του δέρματος και εμφάνισης ρυτίδων και σκούρων κηλίδων

04.11.2024

Υψηλή χοληστερόλη: Ποια τυριά μπορείτε να καταναλώνετε

31.10.2024

Αυτές είναι οι ασκήσεις γυμναστικής που πρέπει να αποφεύγουμε μετά τα 40

31.10.2024

Αυτά είναι τα 15 φρούτα που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

30.10.2024

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει τη λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

29.10.2024

Εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου σε κονσέρβες με τόνο

25.10.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

24.10.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά αποξηραμένη κανέλα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ

22.10.2024

Το γνωρίζατε; – Να γιατί πρέπει να τρώτε πράσινες μπανάνες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.11.2024

Νέα μελέτη: Το Ozempic λειτουργεί για τη θεραπεία του αλκοολισμού καλύτερα και από το πιο αποτελεσματικό φάρμακο

Τι δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας

16.11.2024

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Η μαρμελάδα που σας δίνει δύναμη - Ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή με υπερτροφές

16.11.2024

Αυτός είναι ο τρόπος για να αναπνέετε σωστά ενώ τρέχετε

14.11.2024

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Βρείτε φυσική λύση με μελατονίνη και CBD για βαθιά χαλάρωση

14.11.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί όλες τις παρτίδες από χειρουργικά βαμβάκια – Δείτε ποια αφορά

12.11.2024

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για την βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης

12.11.2024

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να καθόμαστε πάνω από 10 λεπτά στην τουαλέτα

12.11.2024

Thrift shopping: Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την υγεία από τα μεταχειρισμένα ρούχα

10.11.2024

Δείτε ποια είναι τα τρία ροφήματα που γερνάνε το δέρμα

10.11.2024

Τα πέντε σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι