Διατροφή

Πόση ώρα αντέχει το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου το καλοκαίρι – Τι συμβαίνει όταν το ξαναζεσταίνουμε

Πόσο σωστό είναι να βάζουμε το καλοκαίρι το φαγητό στο ψυγείο μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμα και να το ξαναζεσταίνουμε το βράδυ για να το καταναλώσουμε;

Όχι και τόσο, απαντούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, στο Λίνκολν. Τα ευπαθή τρόφιμα και το μαγειρεμένο φαγητό αντέχουν το πολύ 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, τονίζουν. Όταν όμως έχει πολλή ζέστη στην κουζίνα (θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου) δεν αντέχουν ούτε 1 ώρα.

Μάλιστα σε αυτό το χρονικό διάστημα συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος που περνάει έως ότου τελειώσετε το γεύμα σας!

Έστω και 1 βακτήριο να υπάρχει στο φαγητό, διπλασιάζεται κάθε 20 λεπτά, αναφέρουν. Μέσα σε 7 ώρες ή 420 λεπτά στο φαγητό μπορεί να έχουν αναπτυχθεί 2.097.152 βακτήρια!

Ποια τρόφιμα όμως θεωρούνται ευπαθή; Είναι πολλά και συμπεριλαμβάνουν:

  • Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και τόφου
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Μαγειρεμένα ζυμαρικά, ρύζι και λαχανικά
  • Φρέσκα, ξεφλουδισμένα και/ή κομμένα φρούτα και λαχανικά

Ο μεγάλος κίνδυνος

Το μεγάλο πρόβλημα με το ξαναζεσταμένο φαγητό είναι πως ακόμα κι αν ξαναβράσει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι ασφαλές. Εάν έχει παραμένει πολλές ώρες εκτός ψυγείου, ορισμένα βακτήρια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος θα έχουν την ευκαιρία να παράγουν μία τοξίνη ανθεκτική στη θερμότητα. Ακόμα λοιπόν κι αν ξαναβράσετε το φαγητό σας, η τοξίνη δεν θα καταστραφεί.

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα συνηθισμένο βακτήριο που υπάρχει στο σώμα πολλών ανθρώπων. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι το τουλάχιστον 50% των υγιών ανθρώπων είναι φορείς του. Μπορεί να τον έχουν στη μύτη και στον λαιμό τους, καθώς και στα σπυράκια στο πρόσωπο, στις πληγές και στις εκδορές (γρατζουνιές) στο δέρμα.

Ακόμα χειρότερα, δε, είναι αδύνατον να γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο το φαγητό σας. Θα το μάθετε μόνον εάν κάποιος αρρωστήσει, λένε οι ειδικοί.

Οι κρίσιμες θερμοκρασίες

Για να είναι το φαγητό σας ασφαλές πρέπει να το κρατάτε μακριά από τις επικίνδυνες θερμοκρασίες, τονίζουν επιστήμονες από την Υπηρεσία Ασφαλείας & Ελέγχου των Τροφίμων (FSIS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όπως εξηγούν, τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα στις θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου. Όταν, λοιπόν, τελειώσει το μαγείρεμα, το φαγητό είναι ασφαλές μόνον εφ’ όσον διατηρηθεί σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Όταν περάσουν το πολύ 2 ώρες από τη στιγμή που θα το βγάλετε από το μάτι της κουζίνας, πρέπει να μπει στο ψυγείο. Για να κρυώσει πιο γρήγορα, μοιράστε όσο περισσέψει σε μικρότερα δοχεία. Κόψτε επίσης τα μεγάλα κομμάτια φαγητού (π.χ. ένα μεγάλο κομμάτι κρέας ή ένα παστίτσιο) σε μερίδες.

Για να κρυώσετε γρήγορα το καυτό φαγητό, μπορείτε να το βάλετε σε μεταλλικό σκεύος. Τοποθετήστε το στη συνέχεια σε ταψί με πάγο. Μόλις μειωθεί λίγο η θερμοκρασία του, βάλτε το αμέσως στο ψυγείο, συνιστά η FSIS.

Διατροφή

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

Είναι γνωστό ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά κάνουν καλό στον οργανισμό

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι κορυφαίες τροφές σε περιεκτικότητα νιασίνης

11.09.2024

Δείτε πότε δεν πρέπει να πίνετε χυμό πορτοκαλιού – Ποιες οι συνέπειες

11.09.2024

Πόση ώρα πρέπει να βράζουμε τα αυγά; – Πώς να τα ξεφλουδίζουμε

10.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

09.09.2024

Συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς άσκηση

09.09.2024

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει

06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2024

Αυτές είναι οι 10+1 πιθανές αιτίες για το τσούξιμο στην ουρήθρα

Μπορεί να προέρχεται από λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

16.09.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο

16.09.2024

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία – Πόσα και τι είδους πρέπει να τρώμε την ημέρα

16.09.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε παιδική ηλικία επηρεάζουν τον μεταβολισμό χρόνια μετά

16.09.2024

Φυσική ρύθμιση σακχάρου και προστασία προστάτη: Τα συμπληρώματα που αλλάζουν τα δεδομένα της υγείας σας!

16.09.2024

Ορμονική ακμή: Φυσικές και φαρμακευτικές θεραπείες – Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

15.09.2024

Τα οφέλη της βιταμίνης Β3 για την υγεία μας – Τι πρέπει να προσέχουμε

15.09.2024

Φοιτητής έφαγε το φαγητό συγκατοίκου του και του ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα λόγω βακτηριακής λοίμωξης

15.09.2024

Να τεθούν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση όσοι έκαναν εμβόλια Covid-19 ζητούν πλέον οι επιστήμονες

12.09.2024

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο λόγω υπότασης