Διατροφή

Είναι ασφαλή τα βιολογικά προϊόντα;

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine, τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι περισσότερο θρεπτικά από τα συμβατικά, ενώ είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με ορισμένα βακτήρια.

Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βιολογικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων ή να φιλοξενούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Οι πρακτικές που εφαρμόζονται διαφέρουν από τόπο σε τόπο στις βιολογικές φάρμες ενω τα προϊόντα τους σε γενικές γραμμές αναπτύσσονται χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων, αντιβιοτικών και ορμονών, καθώς δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι η αντίληψη των καταναλωτών πως τα βιολογικά προϊόντα είναι πάντα πιο θρεπτικά και ασφαλή για την υγεία, δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστή. 

Έτσι, παραμένουν ασαφή τα συγκριτικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους, με δεδομένο μάλιστα ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πολύ ακριβότερα από τα συμβατικά (συχνά έχουν έως διπλάσια τιμή).

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Κρίσταλ Σμιθ-Σπάνγκλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, αξιολόγησε τα δεδομένα από 237 σχετικές έρευνες που συνέκριναν τη διατροφική αξία των βιολογικών και των συμβατικών τροφών και τις τυχόν διαφορές στο επίπεδο μικροβίων που περιέχουν. Η μετα-ανάλυση -η πιο εκτενής που έχει γίνει μέχρι σήμερα- περιέλαβε όλα τα είδη τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γάλα, αυγά, κρέας κ.α.

Από τη σύγκριση δεν προκύπτει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες προϊόντων όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες (με εξαίρεση τον ελαφρώς περισσότερο φώσφορο στα βιολογικά). Επίσης δεν βρέθηκε κάποια διαφορά στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το βιολογικό γάλα περιέχει περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα.

Ειδικότερα στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά υπερτερούν σε θρεπτική αξία. «Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά, δεν βρήκαμε αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την αντίληψη», όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως κολοβακτηρίδια (E.coli) και σαλμονέλα. Περίπου το 7% των βιολογικών προϊόντων και το 6% των συμβατικών βρέθηκαν να περιέχουν κολοβακτηρίδια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τη σαλμονέλα ήσαν 34% (τα βιολογικά) και 35% (τα συμβατικά).

Αντίθετα, υπήρχε αισθητή διαφορά στη μόλυνση με παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα (7% στα βιολογικά έναντι 38% στα συμβατικά) και στα μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά (το βιολογικό/οργανικό κρέας είχε κατά μέσο όρο 33% μικρότερη περιεκτικότητα σε αυτά τα βακτήρια σε σχέση με το συμβατικό κρέας). Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, αν και σε μικρότερο βαθμό, τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απαλλαγμένα τελείως (100%) από παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα.

«Είναι αδύνατο να πει κανείς, με βάση αυτήν τη μελέτη, αν η μία μέθοδος καλλιέργειας είναι καλύτερη από την άλλη», δήλωσε ο Δρ Τζιν Λέστερ, ειδικός στη Φυσιολογία των Φυτών στην Υπηρεσία Αγροτικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Όπως είπε, αν και τα νέα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά, με δεδομένη τη μεγάλη ποικιλομορφία στις βιολογικές/οργανικές πρακτικές και στην υπάρχουσα δυσκολία να γίνουν διαχρονικές συγκρίσεις.

«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα βιολογικά και στα οργανικά τρόφιμα, όσον αφορά έναν ενήλικο που θέλει να επιλέξει με βάση μόνο την υγεία του», δήλωσε η Δρ Ντένα Μπραβάτα. Σημειωτέον ότι ακόμα δεν υπάρχουν μακρόχρονες έρευνες (διάρκειας άνω των δύο ετών) που να συγκρίνουν τις τυχόν διαφορές στις επιπτώσεις για την υγεία μεταξύ όσων τρώνε μόνο συμβατικά και όσων τρώνε μόνο βιολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, πέρα από τα θέματα της υγείας, υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσε κανείς να προτιμήσει τα βιολογικά προϊόντα, όπως η (πιθανή) καλύτερη γεύση, το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και τα ζώα κ.α.

Πηγή: bemary.com

Διατροφή

14.01.2025

Γυμναστική στο σπίτι: Οι 6+1 ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε τους γλουτούς σας

Οι γλουτοί είναι από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές μυϊκές ομάδες του σώματος

14.01.2025

Δείτε ποια είναι η κατάλληλη στάση ύπνου αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα

Κάποιες θέσεις ύπνου δυσκολεύουν την αναπνοή μας - μερικές φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε

14.01.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον χρόνιο πόνο: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να τον αντιμετωπίσετε

14.01.2025

Σουσάμι: Αυτά είναι τα οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες που έχει για την υγεία

14.01.2025

Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αλλάζουν ακόμα και τα πρόσωπα των παιδιών!

13.01.2025

Πιο υγιεινό από το μέλι – Δύο κουταλάκια την ημέρα «ασπίδα» στο ανοσοποιητικό

10.01.2025

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα τζάκια και οι καμινάδες τους είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φανταζόμαστε

08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

07.01.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από τα Lidl σοκολάτα με σκουλήκια! (φώτο)

03.01.2025

Το γνωρίζατε;- Πού πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο: Αυτό είναι το «λάθος» που το κάνει να χαλάει γρηγορότερα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.01.2025

Γυμναστική στο σπίτι: Οι 6+1 ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε τους γλουτούς σας

Οι γλουτοί είναι από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές μυϊκές ομάδες του σώματος

14.01.2025

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε οδοντόβουρτσα

Μπορεί να κρύβει περισσότερα μικρόβια από ό,τι φαντάζεστε

14.01.2025

Δείτε ποια είναι η κατάλληλη στάση ύπνου αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα

14.01.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον χρόνιο πόνο: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να τον αντιμετωπίσετε

14.01.2025

Σουσάμι: Αυτά είναι τα οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες που έχει για την υγεία

14.01.2025

Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αλλάζουν ακόμα και τα πρόσωπα των παιδιών!

13.01.2025

Μελέτη: Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

13.01.2025

Η ουλίτιδα μπορεί να διαταράξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου – Τι διαπίστωσε μελέτη

13.01.2025

Στη ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο νοσηλεύεται ασθενής θετικός στον ιό HMPV

13.01.2025

FDA προς GSK και Pfizer: «Τα εμβόλιά σας κατά του RSV προκαλούν παράλυση»!