Διατροφή

Νέα μελέτη: Οι σωστές διατροφικές συνήθειες στα 40 μας προστατεύουν από την άνοια

Η διατροφή είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής για την προστασία από την άνοια, αλλά πρωτίστως πριν τα 50 μας χρόνια σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, οι διατροφικές συνήθειες στα 40 μας φαίνεται να παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην διατήρηση των νοητικών λειτουργιών απ’ ό,τι ήταν έως τώρα γνωστό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει τη διατροφή με τις νοητικές δεξιότητες. Ωστόσο είναι η πρώτη που παρακολούθησε ομάδα εθελοντών από τα 4 τους χρόνια μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Η μελέτη διεξήχθη σε 3.059 εθελοντές, οι οποίοι είχαν γεννηθεί το 1946. Οι μισοί ήταν άνδρες. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη διατροφή τους πέντε φορές μεταξύ των ηλικιών 4 και 63 ετών.

Αναλόγως με τις απαντήσεις τους σε ειδικά ερωτηματολόγια, την βαθμολόγησαν από 0 έως 100 (βαθμολογία ΗΕΙ). Το 100 αντιστοιχεί στην τέλεια υγιεινή διατροφή.

Τους υπέβαλλαν επίσης επτά φορές σε ειδικά τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους στις ηλικίες 8 έως 69 ετών.

Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και των νοητικών δεξιοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Ήθελαν επίσης να εντοπίσουν σε ποια φάση της ζωής ήταν η διατροφή πιο σημαντικός προάγγελος της πορείας των νοητικών δεξιοτήτων.

Όπως διαπίστωσαν, η ποιότητα της διατροφής σχετιζόταν στενά με τις νοητικές δεξιότητες. Μόλις το 8% των εθελοντών με την πιο ανθυγιεινή διατροφή διατήρησαν υψηλές νοητικές δεξιότητες μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά. Αντιθέτως, μόνο το 7% όσων τρέφονταν πιο υγιεινά σε όλη τη ζωή τους, είχαν φθίνουσα πορεία στις νοητικές δεξιότητές τους.

Η κρίσιμη ηλικία

Η διατροφή στην ηλικία των 43 ετών φάνηκε να είναι η πιο κρίσιμη απ’ όλες. Όσοι εθελοντές τρέφονταν πιο υγιεινά κατ’ αυτήν, είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια στα 70 τους.

Ειδικότερα, κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό στην βαθμολογία ΗΕΙ συσχετίσθηκε με μείωση κατά 4% να εκδηλωθεί άνοια.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως στα 43 τους, είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων που έκαναν στα 69 τους χρόνια.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως στην ηλικία των 70 ετών, οι εθελοντές με την καλύτερη διατροφή είχαν καλύτερα επιδόσεις στα τεστ:

  • Λειτουργικής μνήμης
  • Ταχύτητας επεξεργασίας των πληροφοριών
  • Γενικότερων νοητικών επιδόσεων

Επιπλέον, το σχεδόν 25% των εθελοντών στην ομάδα με τις χειρότερες νοητικές επιδόσεις στα 69 τους, είχαν ήδη ενδείξεις άνοιας. Αντιθέτως, κανένας εθελοντής απ’ όσους είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στα τεστ δεν έδειχνε να πάσχει από άνοια.

Οι περισσότεροι εθελοντές βελτίωσαν την διατροφή τους με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο οι διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία έδιναν τον τόνο για την πορεία της διατροφής τους κατά τις επόμενες δεκαετίες της ζωής τους.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (Nutrition 2024). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρική συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε μία ιατρική επιθεώρηση.

Διατροφή

05.07.2024

Η μείωση του κρέατος και των προϊόντων του έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μείωση θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων

04.07.2024

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας

Ποια είναι τα οφέλη του συγκεκριμένου φρούτου

04.07.2024

Αύξηση βάρους: Εννιά καθημερινές συνήθειες και προβλήματα που μας προσθέτουν περιττά κιλά

04.07.2024

Τελικά είναι πιο υγιεινά τα ωμά ή τα μαγειρεμένα τα λαχανικά;

04.07.2024

Κάπαρη: Δείτε από ποιες ασθένειες προστατεύει

04.07.2024

Αντηλιακό σε πούδρα: Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιείτε

04.07.2024

Σύκα: Tα τέσσερα βασικά οφέλη του για την υγεία μας

04.07.2024

Οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων

04.07.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από την αγορά γνωστές κατεψυγμένες γαρίδες με σαλμονέλα – Δείτε ποιες αφορά

03.07.2024

Αυτή είναι η διατροφή που βάζει «φρένο» στο ροχαλητό

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

05.07.2024

«Καλλιμάνης»: Τι απαντά η εταιρεία για τις γαρίδες με σαλμονέλα που ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

Η τουρκικών συμφερόντων εταιρεία απάντησε μερικές ώρες αργότερα για το περιστατικό

05.07.2024

Επικίνδυνα βακτήρια βρέθηκαν σε μελάνια τατουάζ – Τι αναφέρει επιστημονική μελέτη

Μιλούν για ανάγκη παρακολούθησης των μελανιών για βακτήρια και μικροοργανισμούς.

05.07.2024

Αντηλιακό: Πώς θα βρείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα – Οι σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέχετε

05.07.2024

Νέα ανησυχητική μελέτη: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται τις νύχτες με πολλή ζέστη

05.07.2024

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για επικίνδυνα για την καρδιά προϊόντα διατροφής με σιλδεναφίλη

05.07.2024

Ιός Δυτικού Νείλου: Στη Λάρισα εντοπίστηκε το πρώτο φετινό κρούσμα – Ο ασθενής παρουσιάζει ήπια εγκεφαλίτιδα

05.07.2024

Η μείωση του κρέατος και των προϊόντων του έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σύμφωνα με νέα μελέτη

04.07.2024

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

04.07.2024

Τσίμπημα μέλισσας: Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε

04.07.2024

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας