Διατροφή

Γλυκοπατάτα: Πώς να μαγειρέψετε το πεντανόστιμο θρεπτικό τρόφιμο

Οι γλυκοπατάτες είναι ένας «μικρός θησαυρός» της φύσης.

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, Β- καροτίνη, μέταλλα, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τις βρίσκουμε σε μία ποικιλία μεγεθών, αλλά και χρωμάτων, με τις πιο συνηθισμένες να είναι οι λευκές και οι πορτοκαλί. Όμως, μπορεί να τις δούμε και βιολετί, κόκκινες, αλλά και κίτρινες. Οι γλυκοπατάτες είναι ο μακρινός συγγενής της γνωστής μας πατάτας και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Όμως, γνωρίζουμε πως τα λαχανικά όσο μαγειρεύονται μπορεί να χάσουν αρκετά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Υπάρχει τρόπος ώστε οι γλυκοπατάτες να διατηρήσουν όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται;

 Το χρώμα τους

Όταν τις διαλέγετε στο σούπερ μάρκετ, η ένταση του χρώματος της σάρκας της συσχετίζεται άμεσα με το θρεπτικό της περιεχόμενο, οπότε όσο πιο έντονο το χρώμα τους, τόσο καλύτερα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε τις γλυκοπατάτες;

Το βράσιμο είναι εκείνο που μπορεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της αντιοξειδωτικής δύναμης των γλυκοπατατών, σε σύγκριση με το ψήσιμο και τον ατμό.
Αν συγκρίνουμε το ψήσιμο με το βράσιμό τους, το βράσιμο βοηθά στη λέπτυνση των κυτταρικών τοιχωμάτων και στη ζελατινοποίηση του αμύλου, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, ο γλυκαιμικός δείκτης των βρασμένων γλυκοπατατών είναι περίπου ο μισός, οπότε οι βρασμένες γλυκοπατάτες μας δίνουν λιγότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

 Ο ρόλος της φλούδας τους

Η φλούδα της γλυκοπατάτας είναι άκρως θρεπτική. Μάλιστα, έχει σχεδόν δεκαπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από τη σάρκα της. Ωστόσο, η θρεπτική αξία της φλούδας δέχεται πραγματικό πλήγμα όταν ψήνεται, γεγονός που εξαφανίζει πάνω από τα δύο τρίτα των αντιοξειδωτικών, ενώ το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων ή το βράσιμο είναι συγκριτικά πολύ πιο ήπιο. Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη γλυκοπατάτα. Το ψήσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει 80% πτώση στα επίπεδα της βιταμίνης Α, διπλάσια από το βράσιμο. Επομένως, από διατροφική άποψη, για το μαγείρεμα της γλυκοπατάτας θα πρέπει να συνιστάται το βράσιμο αντί του ψησίματος.

Το βράσιμο μπορεί θεωρητικά να είναι καλύτερο, αλλά οι γλυκοπατάτες είναι αρκετά υγιεινές σε όποια μορφή κι αν καταναλωθούν. Απλώς, φροντίστε να τις έχετε πλύνει πολύ καλά πριν τις μαγειρέψετε.

Διατροφή

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

12.12.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι κόκκινες πιπεριές

12.12.2024

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – Ποιες να επιλέγουν

12.12.2024

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

10.12.2024

Σεφ αποκαλύπτει: Το λάθος που κάνουμε όλοι με το ψωμί στα εστιατόρια

10.12.2024

Αυτός ο καφές είναι καλύτερος για όσους έχουν χοληστερίνη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε