Διατροφή

Σκόρδο το «θαυματουργό»: Μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο, έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Τα οφέλη του σκόρδου απορρέουν από την πληθώρα φυσικών ενώσεων που περιέχει, ιδιαίτερα αλισίνης, η οποία ευθύνεται και για την έντονη μυρωδιά του.

Ανασκόπηση μελετών του 2018 από το Πανεπιστήμιο του Nottingham κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του σκόρδου «οφείλονται στις θειούχες ενώσεις που απορροφά το φυτό από το έδαφος, οι οποίες διασπώνται σε περίπου 50 διαφορετικές ενώσεις που περιέχουν θείο κατά την προετοιμασία και την πέψη των τροφών».

Οι ενώσεις αυτές παραμένουν βιολογικά ενεργές μέσα στα κύτταρά μας.

Ειδικότερα, οι ενώσεις αυτές φαίνεται να ενισχύουν την παραγωγή από το σώμα μορίων, που αποτελούν το κλειδί για την κυτταρική επικοινωνία. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των μορίων σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Ανασκόπηση δοκιμών, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Experimental and Therapeutic Medicine το 2020, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που έλαβαν 600-900 mg συμπληρώματος σκόρδου για τρεις μήνες, παρουσίασαν πτώση της αρτηριακής τους πίεσης, ανάλογη με αυτή που προκαλεί η φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ).

Πιστεύεται ότι η αλισίνη διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αλισίνη και άλλες ενώσεις στο σκόρδο έχουν αντι-ιικές ιδιότητες.

Η Δρ. Jenna Macciochi, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sussex, τονίζει ότι υπάρχουν δύο σημαντικές μελέτες σε ανθρώπους: η μία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν 180 mg αλισίνης για τρεις μήνες, υπέστησαν λιγότερα κρυολογήματα από αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η λήψη 2,56 g παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου, βελτίωσε τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

«Μπορούμε να πούμε ότι το σκόρδο φαίνεται να παίζει ανοσο-υποστηρικτικό και αντι-ιικό ρόλο και μπορεί να συμβάλλει στη μειωμένη σοβαρότητα των κρυολογημάτων, αν και η κατανάλωση μικρής ποσότητας ως μέρος ενός γεύματος μπορεί να μην παρέχει αρκετή δόση για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ιού», λέει η Δρ. Macciochi.

Για να λάβει κάποιος τη θεραπευτική δόση των περίπου 900 mg (που ισοδυναμεί με 3-8 mg αλισίνης) πρέπει να τρώει περίπου μια σκελίδα ωμό σκόρδο κάθε μέρα.

Η αλισίνη σχηματίζεται όμως, μόνο όταν ο βολβός κόβεται ή συνθλίβεται.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σταματά να σχηματίζεται μόλις εκτεθεί στη θερμότητα.

Επομένως, πρέπει να το αφήσετε για περίπου 10 λεπτά μετά τον τεμαχισμό για να διασφαλίσετε ότι έχει παραχθεί η μέγιστη ποσότητα αλισίνης.

Είναι επίσης σημαντικό να μην το μαγειρεύετε πολύ. Μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι το βρασμένο σκόρδο περιείχε 16% λιγότερη αλισίνη και το ψημένο σκόρδο 30% λιγότερη από το ωμό.

Αποφεύγετε τέλος την κατανάλωση σκόρδου που συντηρείται σε νερό ή λάδι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι επίσης έχει χαμηλότερα επίπεδα αλισίνης.

Διατροφή

08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

07.01.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από τα Lidl σοκολάτα με σκουλήκια! (φώτο)

Πρόκειται για το προϊόν «VEGAN ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ, VEMONDO» σε συσκευασία των 180gr

03.01.2025

Το γνωρίζατε;- Πού πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο: Αυτό είναι το «λάθος» που το κάνει να χαλάει γρηγορότερα

02.01.2025

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

02.01.2025

Γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε – Πώς να το σταματήσουμε

02.01.2025

8+1 λόγοι για να κάνετε την κατανάλωση λιναρόσπορου καθημερινή συνήθεια

01.01.2025

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

30.12.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πόσο χρόνο ζωής «κόβει» ένα τσιγάρο

30.12.2024

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

30.12.2024

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής που διακινείται μέσω διαδικτύου – Δείτε ποιο αφορά

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

08.01.2025

Μεταπνευμονοϊός: Δείτε τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στην Ελλάδα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

08.01.2025

Επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη: Πρόκειται για τον γαμπρό του 71χρονου

07.01.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από τα Lidl σοκολάτα με σκουλήκια! (φώτο)

03.01.2025

ΗΠΑ: Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που οι άνδρες πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία

03.01.2025

Το γνωρίζατε;- Πού πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο: Αυτό είναι το «λάθος» που το κάνει να χαλάει γρηγορότερα

03.01.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

03.01.2025

Προσοχή για όσους κάθονται «σταυροπόδι»: Γιατροί αποκαλύπτουν τους κινδύνους της δημοφιλούς στάσης

02.01.2025

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

02.01.2025

Καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας – Γιατροί κουράζονται, γίνονται αναίσθητοι ή σκέφτονται να αυτοκτονήσουν