Διατροφή

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί η έκθεση στον ήλιο κάνει τους άνδρες πιο πεινασμένους από τις γυναίκες;

Σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι άνδρες θα πεινάσουν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες όταν εκτεθούν στις ακτίνες του ήλιου.

Ειδικότερα, η νέα μελέτη συνδυάζει μια έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες περίπου 3.000 Ισραηλινών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι στους άνδρες, η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p53 που σηματοδοτεί το σώμα να παράγει γκρελίνη – μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη.

Στον αντίποδα στις γυναίκες, η ορμόνη οιστρογόνο εμποδίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ p53 και γκρελίνης και έτσι δεν προκαλείται η επιθυμία για φαγητό μετά από την έκθεσή τους στον ήλιο.

Η πρωτοποριακή μελέτη

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) αποκαλύπτει ότι η ηλιακή έκθεση αυξάνει την όρεξη στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες ξετυλίγοντας τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ενεργοποίηση του μεταβολικού μηχανισμού.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι στα αρσενικά τόσο των ζωικών ειδών όσο και των ανθρώπων, η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p53, προκειμένου να επιδιορθώσει οποιαδήποτε βλάβη του DNA στο δέρμα που μπορεί να έχει προκληθεί από την έκθεση. Η ενεργοποίηση του p53 σηματοδοτεί το σώμα να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη, η οποία διεγείρει την όρεξη κάτι που όπως ήδη αναφέρθηκε δεν ισχύει στις γυναίκες.

Η πρωτοποριακή μελέτη, που μόλις δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Metabolism καθοδηγήθηκε από τον καθηγητή Carmit Levy και τον διδακτορικό φοιτητή Shivang Parikh του τμήματος ανθρώπινης γενετικής και βιοχημείας και τους Dr. Yiftach Gepner και Dr. Lior Bikovski από την Ιατρική Σχολή Sackler του TAU, ενώ διεξήχθη σε συνεργασία με πολλούς ερευνητές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων συνεισφερόντων από το Ιατρικό Κέντρο Του Τελ Αβίβ Sourasky, το Νοσοκομείο Assuta Ashdod, το Ιατρικό Κέντρο Meir στο Kfar Saba και το Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer, μαζί με τον καθηγητή Aron Weller του Πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ramat Gan.

Η μελέτη βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μια έρευνα διάρκειας ενός έτους σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 3.000 Ισραηλινών και των δύο φύλων. Τα δε ευρήματα προσδιορίζουν το δέρμα ως πρωταρχικό ρυθμιστή της ενέργειας και της όρεξης τόσο στα πειραματόζωα όσο και στους ανθρώπους.

Η δραματική μεταβολική διαφορά μεταξύ των φύλων

Υπάρχει μια δραματική μεταβολική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, επηρεάζοντας τόσο την υγεία τους όσο και τη συμπεριφορά τους, έγραψαν οι συγγραφείς.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί εάν ανταποκρίνονται διαφορετικά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ενεργοποίησης, όπως η έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου.

«Εξετάσαμε τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μετά την έκθεση στον ήλιο και διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες τρώνε περισσότερο από τις γυναίκες επειδή η όρεξή τους έχει αυξηθεί.

Η μελέτη μας ήταν η πρώτη ιατρική μελέτη που εξαρτάται από το φύλο και διεξήχθη ποτέ σχετικά με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και για πρώτη φορά αποκρυπτογραφήθηκε η μοριακή σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και της όρεξης. 

Οι ιατρικές μελέτες που εξαρτώνται από το φύλο είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, καθώς απαιτείται διπλάσιος αριθμός συμμετεχόντων για να βρεθούν στατιστικά σημαντικές διαφορές», δήλωσε ο Levy.

Τα οφέλη για την υγεία από την ηλιακή ακτινοβολία έχουν αποδοθεί στη βιταμίνη D4, αλλά δύο πρόσφατες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας έδειξαν ότι η βιταμίνη D από μόνη της δεν συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, θανάτου από όλες τις αιτίες και διηθητικού καρκίνου.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τουλάχιστον μερικά από τα οφέλη για την υγεία του ηλιακού φωτός είναι ανεξάρτητα από τη βιταμίνη D, έγραψαν.

«Ως άνθρωποι, έχουμε αποβάλει τη γούνα μας και κατά συνέπεια, το δέρμα μας – το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας – εκτίθεται σε σήματα από το περιβάλλον. Η πρωτεΐνη p53, που βρίσκεται στο δέρμα, επιδιορθώνει τη βλάβη στο DNA που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο ενώ σηματοδοτεί στο σώμα μας ότι ο χειμώνας τελείωσε και είμαστε έξω στον ήλιο, πιθανώς για να προετοιμαστούμε για την εποχή του ζευγαρώματος.

Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια ενθαρρυντική βάση για περισσότερη έρευνα, τόσο για τον ανθρώπινο μεταβολισμό όσο και για πιθανές θεραπείες με βάση την υπεριώδη ακτινοβολία για μεταβολικές ασθένειες και διαταραχές της όρεξης», κατέληξε.

Διατροφή

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

12.12.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι κόκκινες πιπεριές

12.12.2024

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης – Ποιες να επιλέγουν

12.12.2024

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

10.12.2024

Σεφ αποκαλύπτει: Το λάθος που κάνουμε όλοι με το ψωμί στα εστιατόρια

10.12.2024

Αυτός ο καφές είναι καλύτερος για όσους έχουν χοληστερίνη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε