Kαρδιά

Aυγά: Δείτε πως βοηθούν στη πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων

Χρόνια ακούμε πως δεν κάνει να καταναλώνουμε αυγά καθημερινά, γιατί μπορεί να αυξηθεί η χοληστερίνη στο αίμα μας. Νέα μελέτη ανατρέπει πλήρως αυτή τη θεωρία και συγκεκριμένα έδειξε ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να έχει ουσιαστικά οφέλη για την υγεία.

Οι συμμετέχοντες (5.000) που έτρωγαν ένα ολόκληρο αυγό καθημερινά, είχαν υψηλότερα επίπεδα υγιεινών πρωτεϊνών και καλής χοληστερόλης στο αίμα τους και χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.

Αυτός ο συνδυασμός μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων αποτρέποντας την απόφραξη των αρτηριών, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Η κατανάλωση αυγών είχε συνδεθεί στο παρελθόν με την αύξηση της κακής χοληστερόλης.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ωστόσο, ότι οι άνθρωποι που τρώνε αυγά έχουν στο αίμα τους περισσότερη πρωτεΐνη που ονομάζεται APOA1, ένα βασικό δομικό στοιχείο της καλής χοληστερόλης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασαν 4.778 ενήλικες Κινέζους ηλικίας 30 έως 79 ετών.\

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με την διατροφή που ακολουθούσαν τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν το πόσο συχνά κατανάλωναν 12 ομάδες τροφίμων, όπως αυγά, ρύζι, σιτάρι, κρέας, πουλερικά, ψάρια, φρέσκα λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά.

Ρωτήθηκαν αν έτρωγαν αυγά «ποτέ / σπάνια», μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, τέσσερις έως έξι ημέρες την εβδομάδα ή καθημερινά.

Η μέση βαθμολογία ήταν η κατανάλωση αυγών 2,6 ημέρες την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε εξέταση αίματος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν από τέσσερα έως επτά αυγά την εβδομάδα είχαν υψηλά επίπεδα APOA1 (απολιποπρωτεΐνης Α1).

Η APOA1 είναι ένα δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), της «καλής χοληστερόλης», η οποία παίρνει τη χοληστερόλη από τους ιστούς και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ είτε για ανακύκλωση είτε για απέκκριση στη χολή.

Η HDL είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων καθαρών, χωρίς λιπαρές εναποθέσεις.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης 14 πρωτεΐνες που συνδέονται με την καρδιακή νόσο. Κάποιες από αυτές βοηθούν στην προστασία από τη νόσο και άλλες συμβάλλουν σε αυτή.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έτρωγαν λιγότερα αυγά, είχαν χαμηλότερα επίπεδα των ωφέλιμων πρωτεϊνών και υψηλά επίπεδα των επιβλαβών πρωτεϊνών, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν αυγά πιο συχνά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Canqing Yu, καθηγητής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο κινεζικό πανεπιστήμιο, είπε ότι τα ευρήματα εξηγούν γιατί η μέτρια κατανάλωση αυγών είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

«Η κατανάλωση αυγών σχετίζεται με πολλούς μεταβολικούς δείκτες, οι οποίοι μπορεί να εξηγούν εν μέρει την προστατευτική επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αυγών στις καρδιαγγειακές παθήσεις», είπε.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της κινεζικής κυβέρνησης για κατανάλωση 40-50 γραμμαρίων ολόκληρου αυγού, που ισοδυναμεί με ένα μεσαίο έως μεγάλο αυγό, την ημέρα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση eLife.

Kαρδιά

12.12.2024

Τομή στην ιατρική επιστήμη – Για πρώτη φορά έγινε επιτυχώς μεταμόσχευση «παλλόμενης» καρδιάς

Η συγκεκριμένη μεταμόσχευση έλαβε χώρα σε περιοχή της βόρειας Ιταλίας

04.09.2024

Πακέτο προσφοράς πλήρους καρδιολογικού ελέγχου: Από 237€ μόνο 37€!

Η υγεία της καρδιάς σας είναι ανεκτίμητη, και τώρα έχετε την ευκαιρία να την προστατεύσετε με έναν ολοκληρωμένο καρδιολογικό έλεγχο σε μια εξαιρετική τιμή! Με το Πακέτο Προσφοράς Πλήρους Καρδιολογικού Ελέγχου, μπορείτε να έχετε έναν πλήρη έλεγχο της καρδιαγγειακής σας υγείας, επωφελούμενοι από μια μοναδική έκπτωση. Από 237€, τώρα μόνο 37€! Aγοράστε το πακέτο εδώ […]

20.06.2024

Καρδιακή ανακοπή: Δύο συμπτώματα που προειδοποιούν μια μέρα πριν

02.06.2024

Κι όμως: Η καρδιοπάθεια μαστίζει εδώ και χιλιετίες την ανθρωπότητα – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε