Σε ποιον δεν αρέσει το βούτυρο; Ειδικά αν σκεφτεί κανείς τι νοστιμιά που δίνει στα φαγητά… είναι δύσκολο να αντισταθείς. Αν ωστόσο για λόγους διατροφής αναζητάτε μια εναλλακτική, ορίστε 3 υγιεινές επιλογές χωρίς ζωικά λίπη για υγιεινές συνταγές.
Πόσο καλά όμως γνωρίζετε το βούτυρο;
Το βούτυρο αποτελεί προϊόν ζωικής προέλευσης, μιας και παράγεται από το λίπος του γάλακτος, συνήθως από αγελαδινό ή πρόβειο, το λεγόμενο και «ανθόγαλα», κατόπιν μηχανικής κατεργασίας. Το κλασσικό, αλατισμένο βούτυρο αποτελείται από περίπου 80% λίπος, 15-17% νερό και το υπόλοιπο είναι αλάτι, πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε. Η αλήθεια είναι πως η περισσότεροι το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας: μαγειρική και διατροφή. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλά νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να το αντικαταστήσουν επάξια.
Λάδι καρύδας
Διατροφική αξία/κουταλιά σούπας:
- 120 θερμίδες
- 14 γραμμάρια ολικού λίπους
- 0g υδατάνθρακες
- 0g πρωτεΐνης
- 0g σάκχαρα
Ιδανικό για: Οτιδήποτε! Το λάδι καρύδας είναι ένα πολύπλευρο υποκατάστατο του βουτύρου. Ειδικά σε γλυκές συνταγές θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Το λάδι καρύδας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για βούτυρο σε αναλογία 1 προς 1. Ίσως μόνο παρατηρήσετε τα μπισκότα να βγαίνουν πιο τραγανά αλλά τα κέικ, το ψωμί και τα μάφιν πραγματικά δεν θα έχουν καμία διαφορά.
Ελαιόλαδο
Διατροφική αξία/κουταλιά σούπας:
- 120 θερμίδες
- 14 γραμμάρια ολικού λίπους
- 0g υδατάνθρακες
- 0g πρωτεΐνης
- 0 σάκχαρα
Ιδανικό για: Μαγειρική. Λόγω της ξεχωριστής γεύσης του (είναι πιο πικρό), το ελαιόλαδο δεν είναι ιδανικό για συνταγές για ψήσιμο, εκτός αν είναι ιδανικά σχεδιασμένες να γίνουν με ελαιόλαδο.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο αντί για λιωμένο βούτυρο σε αναλογία 1 προς 1.
Γιαούρτι
Διατροφική αξία/κουταλιά σούπας:
- 15 θερμίδες
- 1 γραμμάριο ολικού λίπους
- 0g υδατάνθρακες
- 1g πρωτεΐνη
- 0g σακχάρα