Τους πρώτους και τους τελευταίους λαούς σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη, καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Όπως προκύπτει συγκεκριμένα από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, το 2019:
– ένας στους τρεις Ευρωπαίους (33%) ανέφερε ότι δεν κατανάλωνε καθόλου φρούτα ή λαχανικά καθημερινά και,
-μόνο το 12% του πληθυσμού της Ε.Ε. κατανάλωνε τις συνιστώμενες 5 μερίδες ή περισσότερες καθημερινά.
-Κατά μέσο όρο, πάνω από το μισό του ευρωπαϊκού πληθυσμού (55%) δήλωσε ότι κατανάλωνε από μία έως τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Την πρωτιά, με την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη 5 ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών κατέχει η Ιρλανδία (33% του πληθυσμού), και ακολουθούν:
-η Ολλανδία (30%),
-η Δανία (23%) και,
-η Γαλλία (20%).
Στον αντίποδα, τα ποσοστά με τη χαμηλότερη κατανάλωση ημερησίως είχε:
-η Ρουμανία, όπου μόνο το 2% του πληθυσμού κατανάλωνε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, και έπονται:
-η Βουλγαρία και,
-η Σλοβενία (αμφότερες με 5%) και,
-η Αυστρία με 6%.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που κατανάλωνε 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά διαμορφωνόταν στο 12%, ποσοστό που αντιστοιχεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι γυναίκες καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά συγκριτικά με τους άνδρες.
Κατά μέσο όρο:
– το 58% των γυναικών ανέφεραν ότι κατανάλωναν 1 έως 4 μερίδες καθημερινά,
-έναντι 51% των ανδρών.
Παράλληλα, περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες ανέφεραν ότι παραλείπουν εντελώς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (39% έναντι 27%)