Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, με τον κίνδυνο να είναι υψηλότερος στους ασθενείς με νόσο του Crohn, όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη.
Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος πάνω από 4 φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με 53% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε όλους τους ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, συγκριτικά με αυτούς που κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας 1 φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.
Η μελέτη δεν παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή τα ψάρια.
Καμία από τις παραπάνω τροφές δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στην παρούσα μελέτη.
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι μεταξύ των ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος παρατηρήθηκε στους ασθενείς με νόσο του Crohn (101%), ενώ στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ο κίνδυνος ήταν μόλις 27%.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδρια του Advances in Inflammatory Bowel Disease.
Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι ο ρόλος της κατανάλωσης κρέατος στην εμφάνιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, έχει αποδειχθεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ορισμένοι επιστήμονες τόνισαν ότι το επεξεργασμένο κρέας έχει συνδεθεί σήμερα με αυξημένο κίνδυνο:
-φλεγμονωδών νόσων του εντέρου,
-καρδιαγγειακής νόσου,
-καρκίνου, καθώς και,
-άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, επομένως οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης δεν θα πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη.
Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 5.763 ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου από τη βάση δεδομένων UK Biobank για το διάστημα από το 2007 μέχρι το 2010.
Το κύριο τελικό σημείο της έρευνας ήταν η σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα για τη διατροφή του κάθε εθελοντή μέσω ερωτηματολογίων.
Ο αριθμός των θανάτων υπολογίστηκε από τα δεδομένα της UK Biobank.
Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των εθελοντών ήταν τα 11.7 χρόνια.
Ως ομάδα ελέγχου οι επιστήμονες θεώρησαν τους ασθενείς που κατανάλωναν 0.1-0.9 μερίδες επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα.
-Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 57 χρόνια, και,
-το 53% ήταν γυναίκες.
-Το 68% των ασθενών είχε ελκώδη κολίτιδα, ενώ,
-το 32% είχε νόσο του Crohn.
-Συνολικά 590 εθελοντές κατέληξαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανάλογα με διάφορους παράγοντες, έδειξε ότι όλοι οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Για παράδειγμα, οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια είχαν:
-67% αυξημένο κίνδυνο, ενώ,
-αυτοί που έκαναν έντονη φυσική άσκηση είχαν 121% αυξημένο κίνδυνο.
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου θα πρέπει να επιλέγουν μία υγιεινή διατροφή προκειμένου να ρυθμίσουν καλύτερα τη νόσο τους και να λαμβάνουν φάρμακα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.