Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
Πρόκειται για μία από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλλουν το συκώτι και συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.
Υπολογίζεται ότι εκδηλώνεται σε ποσοστό 30-90% των παχύσαρκων ανθρώπων.
Μια υγιεινή διατροφή θεωρείται το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ΜΑΛΝΗ, και για τον σκοπό αυτόν οι γιατροί παραδοσιακά συνιστούν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Ωστόσο, μια διεθνής επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Σουηδία, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, αφού υποδεικνύει ότι η μείωση των υδατανθράκων είναι αυτή που μειώνει αισθητά τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι σε ασθενείς με ΜΑΛΝΗ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Cell Metabolism, μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει το ποσοστό λίπους στο συκώτι αλλά και να βελτιώσει άλλες παραμέτρους της καρδιομεταβολικής υγείας σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.
Στο πλαίσιο της μελέτης, χορηγήθηκε μια δίαιτα με περιορισμένο αριθμό θερμίδων από υδατάνθρακες ,αλλά με αρκετές πρωτεΐνες σε 10 παχύσαρκα άτομα που έπασχαν από ΜΑΛΝΗ.
Ο περιορισμός στην πρόσληψη υδατανθράκων οδήγησε σε «δραματική μείωση», -όπως σημειώνουν οι ερευνητές-, στο ποσοστό λίπους στο συκώτι τους και παράλληλα διαπιστώθηκε ότι μειώθηκαν οι δείκτες φλεγμονής στο σώμα τους, οι οποίοι είναι ενδεικτικοί για τη σοβαρότητα της ΜΑΛΝΗ.
Μία ακόμη σημαντική επίδραση της δίαιτας ήταν η βελτίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου των συμμετεχόντων, κατά τρόπο που παρατηρήθηκε αυξημένη κυκλοφορία φυλλικού οξέος στο αίμα τους, η οποία μεταφράζεται σε βελτιωμένο μεταβολισμό των λιπαρών του ήπατος.
«Αποδείξαμε ότι μια σύντομης διάρκειας δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και πολλών πρωτεϊνών οδηγεί σε πολλαπλά μεταβολικά οφέλη σε παχύσαρκα άτομα με ΜΑΛΝΗ» αναφέρουν οι ερευνητές, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης τους.
“Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη δίαιτα δεν είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσει αντίστοιχα οφέλη σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς που πάσχουν από την πάθηση”, προσθέτουν.
Πηγή: Science Daily, Medical News Today