Διατροφή

Το παγωτό στην καλύτερη εκδοχή του – 5 συνταγές για απόλαυση χωρίς θερμίδες

Το παγωτό, μία καλοκαιρινή απόλαυση και όχι μόνο, είναι συνήθως ένα παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν.

Αν δεν υπάρχει γάλα, ονομάζεται γρανίτα και αποτελείται από φρούτα όπως βερίκοκο, καρπούζι, ροδάκινο, φράουλα, μούρα, κεράσια, πεπόνι, καρπούζι, λεμόνι.

Εκτός του ότι προσφέρει ενυδάτωση και γευστική ικανοποίηση με λίγες θερμίδες, συμβάλλει ακόμη στην προστασία του οργανισμού διότι περιέχει μία πληθώρα βιταμινών Α, C, D, E (α- τοκοφερόλη), K, ιχνοστοιχεία, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, όπως αναφέρει η κ. Δήμητρα Χριστοδούλου – Κλινική Διαιτολόγος, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Οι τελευταίες προσδίδουν ένα κόκκινο και μωβ χρώμα και βρίσκονται στο ρόδι, στα δαμάσκηνα, στα κράνα και στα κόκκινα σταφύλια.

Σπιτικές συνταγές για παγωτό χωρίς θερμίδες – από την κ. Χριστοδούλου:

  1. Παγωτό κεράσι μπανάνα: 4 μπανάνες, πολύ ώριμες, κομμένες σε φέτες και κατεψυγμένες
  • 1/2 φλιτζάνι κεράσια

Εκτέλεση: Ανακατέψτε τις μπανάνες και τα κεράσια σε ένα μπλέντερ μέχρι να λιώσουν. Τοποθετείστε  το μείγμα στην κατάψυξη.

Μετά από δύο ώρες, μπορείτε να το απολαύσετε!

  1. Παγωτό μπανάνα:
  • 2 μπανάνες
  • 2 κ.σ. γάλα αμυγδάλου (ή οποιοδήποτε άλλο)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση: Κόβετε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια. Τα βάζετε στην κατάψυξη να παγώσουν για δύο ώρες. Ή μέχρι να καταψυχθούν καλά.

Μόλις είναι έτοιμες, τις ρίχνετε στο multi, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε καλά, μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα. Σερβίρετε στα μπολ παγωτού. Αν θέλετε, μπορείτε προαιρετικά να πασπαλίσετε με τριμμένο φουντούκι και λίγο μέλι. 

  1. Παγωτό πεπόνι ή καρπούζι:
  • 500 γρ. πολτοποιημένο πεπόνι/καρπούζι
  • 500 γr. γιαούρτι
  • 125 γρ. μέλι ή 80 γρ. σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση: Σε μπλέντερ βάζουμε το πεπόνι ή το καρπούζι καθαρισμένο, το γιαούρτι και το μέλι. Τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν όλα μαζί, τα βάζουμε σε παγωτομηχανή ή τα παγώνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει το μείγμα και το χτυπάμε κάθε 30΄ για 5 φορές να αφρατέψει.

  1. Παγωτό ροδάκινο:
  • 500 γρ. ροδάκινα ώριμα
  • 1 κ.σ. μέλι ή 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες.

Εκτέλεση:

  • Βάλτε στον κάδο τα ροδάκινα ( που έχετε πριν κόψει σεκομμάτια και έχετε παγώσει σε μια στρώση, με ή χωρίς τη φλούδα τους) και το μέλι και χτυπήστε 20 δευτερόλεπτα.
  • Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε 50 δευτερόλεπτα. Αναμίξτε με τη βοήθεια της σπάτουλας. Σερβίρετε αμέσως.
  1. Παγωτό με φρούτα του δάσους:
  • 800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 ml γάλα, ή γάλα καρύδας, αμυγδάλου, φουντουκιού
  • 3 κ.σ. μέλι ή 2 κ.σ. στέβια
  • -300 γρ. κόκκινα φρούτα της αρεσκείας μας (πχ. φράουλες, blueberries, blackberries και raspberries)

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τα φρούτα στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν.
  • Ρίχνουμε στο μπλέντερ το γιαούρτι, το γάλα, το μέλι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτουμε λίγα-λίγα τα φρούτα, όσο το μπλέντερ είναι σε λειτουργία.
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο μέλι, αν μας φαίνεται πολύ ξινό (αυτό εξαρτάται και από τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε).
  • Αν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο και ετοιμάζουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες της. Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε για 1 ώρα περίπου στην κατάψυξη πριν το σερβίρουμε.
  • Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. Ανοίγουμε κάθε 20 λεπτά περίπου και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με φρέσκα κόκκινα φρούτα και λίγα φυλλαράκια δυόσμου.

* Τις συνταγές εμπνεύστηκε η Ματίνα Ζησιμάτου, που κάνει την πρακτική της άσκηση στο Ερρίκος Ντυνάν

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε