Το παγωτό, μία καλοκαιρινή απόλαυση και όχι μόνο, είναι συνήθως ένα παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν.
Αν δεν υπάρχει γάλα, ονομάζεται γρανίτα και αποτελείται από φρούτα όπως βερίκοκο, καρπούζι, ροδάκινο, φράουλα, μούρα, κεράσια, πεπόνι, καρπούζι, λεμόνι.
Εκτός του ότι προσφέρει ενυδάτωση και γευστική ικανοποίηση με λίγες θερμίδες, συμβάλλει ακόμη στην προστασία του οργανισμού διότι περιέχει μία πληθώρα βιταμινών Α, C, D, E (α- τοκοφερόλη), K, ιχνοστοιχεία, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, όπως αναφέρει η κ. Δήμητρα Χριστοδούλου – Κλινική Διαιτολόγος, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.
Οι τελευταίες προσδίδουν ένα κόκκινο και μωβ χρώμα και βρίσκονται στο ρόδι, στα δαμάσκηνα, στα κράνα και στα κόκκινα σταφύλια.
Σπιτικές συνταγές για παγωτό χωρίς θερμίδες – από την κ. Χριστοδούλου:
- Παγωτό κεράσι μπανάνα: 4 μπανάνες, πολύ ώριμες, κομμένες σε φέτες και κατεψυγμένες
- 1/2 φλιτζάνι κεράσια
Εκτέλεση: Ανακατέψτε τις μπανάνες και τα κεράσια σε ένα μπλέντερ μέχρι να λιώσουν. Τοποθετείστε το μείγμα στην κατάψυξη.
Μετά από δύο ώρες, μπορείτε να το απολαύσετε!
- Παγωτό μπανάνα:
- 2 μπανάνες
- 2 κ.σ. γάλα αμυγδάλου (ή οποιοδήποτε άλλο)
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. φυστικοβούτυρο
Εκτέλεση: Κόβετε τις μπανάνες σε μικρά κομμάτια. Τα βάζετε στην κατάψυξη να παγώσουν για δύο ώρες. Ή μέχρι να καταψυχθούν καλά.
Μόλις είναι έτοιμες, τις ρίχνετε στο multi, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε καλά, μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα. Σερβίρετε στα μπολ παγωτού. Αν θέλετε, μπορείτε προαιρετικά να πασπαλίσετε με τριμμένο φουντούκι και λίγο μέλι.
- Παγωτό πεπόνι ή καρπούζι:
- 500 γρ. πολτοποιημένο πεπόνι/καρπούζι
- 500 γr. γιαούρτι
- 125 γρ. μέλι ή 80 γρ. σιρόπι σφενδάμου
Εκτέλεση: Σε μπλέντερ βάζουμε το πεπόνι ή το καρπούζι καθαρισμένο, το γιαούρτι και το μέλι. Τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν όλα μαζί, τα βάζουμε σε παγωτομηχανή ή τα παγώνουμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει το μείγμα και το χτυπάμε κάθε 30΄ για 5 φορές να αφρατέψει.
- Παγωτό ροδάκινο:
- 500 γρ. ροδάκινα ώριμα
- 1 κ.σ. μέλι ή 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες.
Εκτέλεση:
- Βάλτε στον κάδο τα ροδάκινα ( που έχετε πριν κόψει σεκομμάτια και έχετε παγώσει σε μια στρώση, με ή χωρίς τη φλούδα τους) και το μέλι και χτυπήστε 20 δευτερόλεπτα.
- Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε 50 δευτερόλεπτα. Αναμίξτε με τη βοήθεια της σπάτουλας. Σερβίρετε αμέσως.
- Παγωτό με φρούτα του δάσους:
- 800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 ml γάλα, ή γάλα καρύδας, αμυγδάλου, φουντουκιού
- 3 κ.σ. μέλι ή 2 κ.σ. στέβια
- -300 γρ. κόκκινα φρούτα της αρεσκείας μας (πχ. φράουλες, blueberries, blackberries και raspberries)
Εκτέλεση:
- Βάζουμε τα φρούτα στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ το γιαούρτι, το γάλα, το μέλι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε λίγα-λίγα τα φρούτα, όσο το μπλέντερ είναι σε λειτουργία.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο μέλι, αν μας φαίνεται πολύ ξινό (αυτό εξαρτάται και από τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε).
- Αν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο και ετοιμάζουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες της. Μόλις είναι έτοιμο το βάζουμε για 1 ώρα περίπου στην κατάψυξη πριν το σερβίρουμε.
- Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες. Ανοίγουμε κάθε 20 λεπτά περίπου και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με φρέσκα κόκκινα φρούτα και λίγα φυλλαράκια δυόσμου.
* Τις συνταγές εμπνεύστηκε η Ματίνα Ζησιμάτου, που κάνει την πρακτική της άσκηση στο Ερρίκος Ντυνάν