Η Μεσογειακή δίαιτα πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση των παθολογικών πρωτεϊνών, καθώς και τις υπόλοιπες βλάβες που συνδέονται με την εμφάνιση νόσου Alzheimer, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τη Γερμανία.
Οι πρωτεΐνες που εξέτασε η έρευνα ήταν το β αμυλοειδές και η πρωτεΐνη ταυ.
Στους ασθενείς με νόσο Alzheimer, η πρώτη πρωτεΐνη εναποτίθεται σε μορφή πλακών στον εγκέφαλο, ενώ η δεύτερη σχηματίζει νευροϊνιδικά πλέγματα.
“Εκτός από τους ασθενείς που πάσχουν από νόσο Alzheimer, οι παραπάνω πρωτεΐνες εντοπίζονται συχνά και στον εγκέφαλο ηλικιωμένων ασθενών με φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:
“Η Μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, φρούτων, δημητριακών, ψαριών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως το ελαιόλαδο.
Επιτρέπει επίσης την κατανάλωση χαμηλής ποσότητας κορεσμένων λιπαρών οξέων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας“.
Η διατροφή πλούσια σε ακόρεστα λίπη, ψάρια φρούτα, λαχανικά, προστατεύει τον εγκέφαλο
«Η έρευνά μας δείχνει ότι μία διατροφή πλούσια σε ακόρεστα λίπη, ψάρια, φρούτα και λαχανικά με περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη συσσώρευση πρωτεϊνών που οδηγούν σε απώλεια μνήμης και εμφάνιση άνοιας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Tommaso Ballarini, από το Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Νόσων (DZNE) στη Βόννη της Γερμανίας.
Η διατροφή επηρεάζει την πορεία της μνήμης
«Τα αποτελέσματά μας ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή επηρεάζει την πορεία της μνήμης μας στις μεγαλύτερες ηλικίες».
Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 512 εθελοντές, εκ των οποίων:
-οι 169 είχαν φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες, ενώ,
-οι υπόλοιποι 343 είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.
Ο κάθε εθελοντής συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή του στο οποίο υπήρχαν 148 διαφορετικά τρόφιμα.
Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες κατάφεραν να διαπιστώσουν κατά πόσο ο κάθε εθελοντής ακολούθησε τη Μεσογειακή δίαιτα για ένα διάστημα 30 ημερών.
Οι εθελοντές που κατανάλωναν συχνά τρόφιμα της Μεσογειακής δίαιτας, όπως ψάρια, λαχανικά και φρούτα, αποφεύγοντας παράλληλα τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, είχαν τα υψηλότερα σκορ στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών.
Οι επιστήμονες έκαναν στον κάθε εθελοντή ειδικές εξετάσεις με σκοπό να εκτιμήσουν την πορεία της νόσου Alzheimer, με τις οποίες εξετάστηκαν 5 διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως η ομιλία, η μνήμη και οι εκτελεστικές λειτουργίες.
Όλοι οι εθελοντές έκαναν επίσης εξετάσεις του εγκεφάλου προκειμένου να προσδιοριστεί ο όγκος του εγκεφάλου, ενώ σε 226 εθελοντές εξετάστηκε επίσης δείγμα του νωτιαίου μυελού με σκοπό να προσδιοριστούν τα επίπεδα του β αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης ταυ.
“Η έρευνα εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στη συμμόρφωση με τη Μεσογειακή δίαιτα και τα επίπεδα της πρωτεΐνης ταυ, του β αμυλοειδούς, του εγκεφαλικού όγκου και των γνωστικών λειτουργιών“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ προσθέτει:
“Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο εκπαίδευσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ειδικά για την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη νόσο Alzheimer, κάθε βαθμός μειωμένης συμμόρφωσης με τη Μεσογειακή δίαιτα συνδέθηκε με σχεδόν 1 επιπλέον έτος γήρανσης του εγκεφάλου“.
Εξετάζοντας τα επίπεδα της πρωτεΐνης ταυ και του β αμυλοειδούς στο νωτιαίο μυελό, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που ακολουθούσαν αυστηρά τη Μεσογειακή δίαιτα είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ αυτοί που δεν την ακολουθούσαν είχαν τα υψηλότερα.
Οι εθελοντές που δεν έκαναν Μεσογειακή δίαιτα είχαν επίσης χειρότερα σκορ στις εξετάσεις μνήμης.
Περιορισμός της έρευνας
Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι βασίστηκε σε ερωτηματολόγια τα οποία συμπληρώθηκαν από τους ασθενείς, επομένως δεν αποκλείεται να υπάρχουν λάθη στην καταγραφή των τροφίμων που είχαν καταναλώσει.
Επιπλέον, ο πληθυσμός που εξετάστηκε δεν ήταν αντιπροσωπευτικός του γενικού πληθυσμού.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.