Κορεσμένα λιπαρά οξέα και τρανς λιπαρά οξέα. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων οδηγεί στη δημιουργία φλεγμονής στον ανθρώπινο οργανισμό. Η γήρανση είναι απόρροια μίας χρόνιας φλεγμονώδους κατάστασης…
Σύμφωνα με την Αστερία Σταματάκη, επιστημονική συνεργάτης στη Γαστρεντερολογική κλινική στο Νοσοκομείο Νίκαιας, κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα υπάρχουν στο junk food, τα τηγανητά γεύματα, τα αλλαντικά, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, σε πατατάκια, σε κάποια έτοιμα γεύματα.
Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση «κακών» λιπαρών οξέων, καταναλώστε χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, αφαιρέστε τη πέτσα από τα πουλερικά καθώς και το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας.
· Ζάχαρη . Η ζάχαρη που προσλαμβάνουμε από τις τροφές κυκλοφορεί στο αίμα και οδηγεί στο σχηματισμό των τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης, γνωστά ως AGE (Advanced Glycation End products). Οι συγκεκριμένες ενώσεις διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα προκαλώντας φλεγμονή και βλάβες στους ιστούς που σχετίζονται με τη γήρανση. Επίσης, η γλυκοζυλίωση φαίνεται να ευθύνεται σε ποσοστό 50% για τη γήρανση του δέρματος. Μειώστε την κατανάλωση της ζάχαρης καθώς και προϊόντων με μεγάλη συγκέντρωση σε ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά, γλυκά κ.α.
· Αλκοόλ. Μελέτες δείχνουν πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγεί σε επιτάχυνση της γήρανσης ενώ πιθανόν να αυξάνει και τον κίνδυνο για καρκίνο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το αλκοόλ προκαλεί στρες και φλεγμονές στις άκρες των χρωμοσωμάτων (τελομερή) οι οποίες ρυθμίζουν την διάρκεια ζωής των κυττάρων. Οι άνδρες μπορούν να καταναλώνουν 2 μερίδες αλκοόλ ημερησίως ενώ οι γυναίκες μια μερίδα ημερησίως.