Ελλιπείς είναι οι γνώσεις των γιατρών αλλά και των επαγγελματιών υγείας για τη διατροφή, όπως προκύπτει από ερευνητική εργασία με θέμα: «Γνώσεις επιστημόνων υγείας σε ζητήματα διατροφής» που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Λαμίας.
Σκοπός ήταν η αξιολόγηση βασικών διατροφικών γνώσεων σε ένα δείγμα ιατρών, νοσηλευτών και φοιτητών, προερχόμενων από σχολές επιστημών υγείας.
Σε ότι αφορά τη μέθοδο, 255 φοιτητές επιστημών υγείας και επαγγελματίες υγείας συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου, αποτελούμενο από 7 ερωτήσεις.
Με βάση τα αποτελέσματα ο μέσος όρος της ακρίβειας των απαντήσεων ήταν κοντά στο 50%. Σε τρεις ερωτήσεις, διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των υποομάδων, με τους ιατρούς να δίνουν το μεγαλύτερο ποσοστό σωστών απαντήσεων και τους φοιτητές Νοσηλευτικής το χαμηλότερο.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές οι γνώσεις των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με τα ζητήματα διατροφής είναι ελλιπείς. Χρειάζεται επανασχεδιασμός των προπτυχιακών προγραμμάτων και της κλινικής άσκησης.