Το χούμους είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο πλούσια θρεπτικά πιάτα, ιδανικό αν μη τι άλλο για τη περίοδο που διανύουμε, τη Σαρακοστή. Οι ενδιαφέρουσες και νόστιμες συνταγές που θα σας μείνουν αξέχαστες.
Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ.
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι
150-200 ml νερό
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί. Πασπαλίζουμε µε επιπλέον κύµινο και με πάπρικα γλυκιά, λίγο ψιλοκοµµένο µαϊντανό, περιχύνουμε µε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Με κουκουνάρι και ξύσμα λεμονιού
Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ.
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζανιού έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι + το ξύσμα
150-200 ml νερό
2 κ.σ. κουκουνάρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζουμε ελαφρά 1 χούφτα κουκουναρόσπορους, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά 2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμόνι και 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι. Βάζουμε το χούμους σε ένα ρηχό πιάτο και περιχύνουμε με το αρωματικό λάδι. Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.
Με ελιές, καπνιστή πάπρικα και φυτικό τυρί
Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ.
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζανιού έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι + το ξύσμα
150-200 ml νερό
10 πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
50 γρ. λευκό φυτικό τυρί, σε τρίμματα
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί.
Κόβουμε τις ελιές σε τέταρτα. Βάζουμε το χούμους σε ένα ρηχό πιάτο και από πάνω μοιράζουμε τις ελιές και το φυτικό τυρί θρυμματισμένο. Περιχύνουμε με 1-2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και σερβίρουμε.
Χούμους με harissa και ψημένα ρεβίθια
Υλικά
1 κουτί Ρεβίθια σε νερό 400 γρ. + 200 γρ. επιπλέον
1/2 φλιτζ. ταχίνι
1/4 φλιτζανιού έ.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι
150-200 ml νερό
1 κ.γ. καυτερή πάστα harissa ή παραπάνω
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Στραγγίζουμε τα 200 γρ. ρεβίθια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα ρίχνουμε σε ένα μικρό αντικολλητικό ταψί, τα περιχύνουμε με 1-2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο και 1-2 πρέζες αλάτι θαλασσινό. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με τα χέρια και τα ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Σε ένα µίξερ-πολυκόφτη πολτοποιούμε τα ρεβίθια µαζί µε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο, τον χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι ανάλογα τα γούστα μας. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πάρουμε έναν λείο πουρέ.
Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και χυµό λεµονιού αν χρειαστεί. Βάζουμε το χούμους σε ένα ρηχό πιάτο και το αναμειγνύουμε με την καυτερή πάστα harissa ανακατεύοντας κυκλικα 3-4 φορές. Μοιράζουμε από πάνω τα ψημένα ρεβίθια, πασπαλίζουμε µε επιπλέον κύµινο αν θέλουμε, περιχύνουμε µε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και σερβίρουμε.