Διατροφή

Πώς μετατρέπονται οι θερμίδες σε λίπος;

Εξετάζετε το περιεχόμενο των θερμίδων στα τρόφιμα για να δείτε εάν είναι παχυντικά ή όχι; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπερβολικές θερμίδες στη διατροφή σας και τον τρόπο αποθήκευσής τους.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ενεργειακή αξία των τροφίμων και η πεποίθηση ότι οι θερμίδες μπορούν να μετατραπούν σε λίπος ήταν το επίκεντρο κάθε δίαιτας για την απώλεια βάρους. Το ενεργειακό ισοζύγιο ήταν σχεδόν η μόνη παράμετρος που εκτιμούσαν οι διατροφολόγοι.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτή δεν είναι η μόνη πτυχή που πρέπει να σκεφτούμε. Ο τύπος της τροφής που τρώμε, τα κύρια θρεπτικά συστατικά που παρέχουν, πώς ανταποκρίνεται το ορμονικό μας σύστημα ή ο χρόνος που ξοδεύουμε μεταξύ των γευμάτων είναι ακόμα μερικές πτυχές που έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στη σύνθεση του σώματός μας.

Τι είναι οι θερμίδες και τι συμβαίνει όταν τρώμε υπερβολικά;

Χρησιμοποιούμε θερμίδες για να μετρήσουμε την ποσότητα ενέργειας που παρέχει μια τροφή. Οι θερμίδες παρέχουν στο σώμα το καύσιμο που χρειάζεται για την εκτέλεση ζωτικών λειτουργιών και τη δημιουργία δομών.

Μετά την πέψη της τροφής, η ενέργεια που περιέχει απελευθερώνεται και χρησιμοποιείται από τα διάφορα κύτταρα. Όλα αυτά που δεν χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση:

  • Το πρώτο μέρος αποθήκευσης ενέργειας στο σώμα μας είναι στους μύες και στο συκώτι όπου αποθηκεύεται ως γλυκογόνο.
  • Η άλλη μορφή ενεργειακού αποθέματος είναι τα λιποκύτταρα στα οποία συσσωρεύεται η ενέργεια που δεν χρησιμοποιούμε με τη μορφή λιπιδίων.

Γι ‘αυτό λέμε ότι οι θερμίδες γίνονται λίπος επειδή όταν τρώμε περισσότερα από αυτά που χρειάζεται το σώμα μας, η υπερβολική ενέργεια αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.

Ωστόσο, ένα υψηλό ποσοστό λιπώδους ιστού μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία, καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση μεταβολικών προβλημάτων, μεταξύ άλλων.

Πέρα από τις θερμίδες: άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Οι θερμίδες είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες όταν μιλάμε για φαγητό και αύξηση ή απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι σημαντικό είναι όταν αυτή η πρόσληψη και η καύση θερμίδων είναι ισορροπημένη. Αλλά και άλλες πτυχές μπαίνουν στο παιχνίδι και σχετίζονται μεταξύ τους. Αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Διατροφική σύνθεση των τροφίμων

Οι θερμίδες δεν λειτουργούν στον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο εάν προέρχονται από διαφορετικά μακροθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες έχουν υψηλή ικανότητα κορεσμού και υψηλότερη θερμογόνο δράση από τα λίπη ή τους υδατάνθρακες.

Από την άλλη πλευρά, ανάλογα με τη γενική σύνθεση της καθημερινής μας διατροφής, οι μεταβολικές οδοί ή άλλες οδοί ενεργοποιούνται. Και αυτό επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζουμε τις θερμίδες και γίνονται λίπος

Τελικές θερμίδες που καταλήγουν να απορροφηθούν

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν απορροφάμε πάντα τη συνολική ενέργεια που μας δίνει η τροφή. Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν αυτήν την πτυχή, όπως το πώς μαγειρεύουμε το φαγητό ή την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας μας.

Ορμονικές πτυχές

Οι θερμίδες μάς δίνουν ενέργεια, αλλά ο τρόπος επεξεργασίας και χρήσης αυτής της ενέργειας ρυθμίζεται από ορμόνες. Οποιαδήποτε επίδραση στο ορμονικό μας σύστημα θα αλλάξει τελικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και αποθηκεύουμε θερμίδες.

Η αίσθηση του κορεσμού από το φαγητό

Δεν μας γεμίζουν όλα τα τρόφιμα το ίδιο. Η κυρίαρχη θρεπτική ουσία ενός γεύματος ή ο τρόπος που το προετοιμάζουμε θα μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ή λιγότερο χορτάτοι όταν το φάμε.

Όταν το στομάχι είναι γεμάτο στέλνει σήματα στον εγκέφαλο που τον κάνουν να καταλάβει ότι δεν πρέπει πλέον να τρώμε. Επομένως, οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται θα πρέπει να είναι λίγο πολύ οι ίδιες στο τέλος κάθε γεύματος.

Μπορούν οι θερμίδες να μετατραπούν σε λίπος: είναι επίσης θέμα ποιότητας

Είτε θέλουμε να πάρουμε είτε να χάσουμε βάρος, τείνουμε να εξετάζουμε σχεδόν αποκλειστικά τον αριθμό των θερμίδων που τρώμε. Αν και αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ποιότητα των θερμίδων.

Η ίδια ποσότητα θερμίδων από διαφορετικούς τύπους τροφίμων δεν θα έχει την ίδια επίδραση στο σώμα μας. Είναι σημαντικό να εκτιμήσετε τον τύπο τροφής που αποτελεί μέρος της διατροφής. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται άμεσα με:

  • Αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Μεταβολικά προβλήματα
  • Υψηλή χοληστερόλη LDL, μεταξύ άλλων

Επομένως, θα πρέπει να συνηθίσετε να τρώτε φρέσκα και απροετοίμαστα τρόφιμα, όπως φρούτα, όσπρια, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά κ.λπ. Η κατανάλωση έτοιμων πιάτων, σνακ, μπισκότων ή αρτοσκευασμάτων πρέπει να είναι λιγότερο συχνή.

Εάν βασίσουμε τη διατροφή μας σε τρόφιμα στην πρώτη ομάδα, η επίδρασή της στον μεταβολισμό, τον κορεσμό ή τη θερμική επίδραση θα είναι πολύ πιο ισορροπημένη από ό, τι εάν τρώμε περισσότερα από τη δεύτερη ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπερβολικές θερμίδες δεν θα γίνουν τόσο λιπαρές. Θα ωφελήσει την υγεία σας μακροπρόθεσμα!

Το έλλειμμα θερμίδων δεν είναι υγιές – Μπορούν οι θερμίδες να μετατραπούν σε λίπος;

Μέχρι στιγμής έχουμε δει πώς, μερικές φορές, η περίσσεια θερμίδων γίνεται λίπος και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για εμάς.

Ωστόσο, ούτε η μείωση της πρόσληψης θερμίδων είναι υγιής. Οι άνθρωποι συνήθως μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων τους από το φόβο ότι θα αποθηκεύσουν λίπος, αλλά αυτό δεν συνιστάται.

Η ανεπαρκής παροχή ενέργειας σημαίνει επίσης έλλειψη άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει και να κατασκευάσει δομές, όπως βιταμίνες, μέταλλα ή πρωτεΐνες. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να οδηγήσει σε προβλήματα διάθεσης, έλλειψη συγκέντρωσης και έλλειψη ενέργειας, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, μακροπρόθεσμα και ενάντια σε αυτό που φαίνεται λογικό, μπορούμε να καταλήξουμε να κερδίσουμε βάρος και λίπος. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα γίνεται πολύ φειδωλό απέναντι στην έλλειψη. Η αποτυχία εντοπισμού της πρόσληψης τροφής το καθιστά απρόθυμο να απελευθερώσει συσσωρευμένο λίπος για να διατηρήσει ορισμένα αποθέματα ενέργειας.

Είναι πολύ καλύτερο να κάψετε περισσότερες θερμίδες παρά να μειώσετε την πρόσληψη χωρίς να αλλάξετε αυτό που καίμε.

Οι θερμίδες μπορούν να μετατραπούν σε λίπος, αλλά περισσότεροι παράγοντες τις επηρεάζουν

Πρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε μόνο τις θερμίδες και να αρχίσετε να σκέφτεστε την ποιότητα του φαγητού που τρώτε, τη θρεπτική του σύνθεση ή τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύετε και τρώτε.

Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι όλες οι πτυχές που επηρεάζουν το ορμονικό μας σύστημα, όπως η άσκηση, ο ύπνος ή το άγχος, έχουν επίσης αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται και αποθηκεύει θερμίδες.

Διατροφή

10.01.2025

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα τζάκια και οι καμινάδες τους είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φανταζόμαστε

Προκαλούν πλειάδα προβλημάτων στην υγεία και την ατμόσφαιρα - Τι συστήνουν οι ειδικοί

08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

07.01.2025

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί από τα Lidl σοκολάτα με σκουλήκια! (φώτο)

03.01.2025

Το γνωρίζατε;- Πού πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο: Αυτό είναι το «λάθος» που το κάνει να χαλάει γρηγορότερα

02.01.2025

Οι 10 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

02.01.2025

Γιατί παίρνουμε βάρος όσο μεγαλώνουμε – Πώς να το σταματήσουμε

02.01.2025

8+1 λόγοι για να κάνετε την κατανάλωση λιναρόσπορου καθημερινή συνήθεια

01.01.2025

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

30.12.2024

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πόσο χρόνο ζωής «κόβει» ένα τσιγάρο

30.12.2024

Καρύδια: Πώς ωφελεί την υγεία η καθημερινή κατανάλωσή τους

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

10.01.2025

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Τα τζάκια και οι καμινάδες τους είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι φανταζόμαστε

Προκαλούν πλειάδα προβλημάτων στην υγεία και την ατμόσφαιρα - Τι συστήνουν οι ειδικοί

10.01.2025

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή

Η έγκαιρη αναγνώριση των ενδείξεων μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές

10.01.2025

Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: Εισαγγελική εντολή για σύλληψη του τελευταίου συντηρητή

09.01.2025

Πρόεδρος ΕΟΔΥ Χ.Χατζηχριστοδούλου: «Δεν είναι κάτι καινούργιο για τη χώρα μας ο μεταπνευμονοϊός HMPV»

09.01.2025

Γρίπη, κρυολόγημα ή HPMV: Πώς θα καταλάβετε από τι νοσείτε – Τα συμπτώματα

09.01.2025

Έπεσε ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό – Τέσσερις τραυματίες!

09.01.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

08.01.2025

Αυτό είναι το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος σας

08.01.2025

Μεταπνευμονοϊός: Δείτε τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στην Ελλάδα

08.01.2025

Επιβεβαιώθηκε και τρίτο κρούσμα HMPV στη Θεσσαλονίκη: Πρόκειται για τον γαμπρό του 71χρονου