Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η κατανάλωση αλκοόλ ή ζάχαρης μας κάνει να διψάμε, οι ερευνητές στο UT Southwestern Medical Center στο Τέξας έχουν μια απάντηση.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη ή ο αυξητικός παράγοντας των ινοβλαστών 21 (FGF21) έδρασε μέσω του κέντρου ανταμοιβής του εγκεφάλου σε εργαστηριακά ποντίκια για να καταστείλει την επιθυμία για ζάχαρη και αλκοόλ προς χάριν της κατανάλωσης νερού.
«Γνωρίζαμε ότι η έκθεση σε αλκοόλ ή ζάχαρη ενεργοποιεί την παραγωγή της ορμόνης FGF21 στο ήπαρ. Αυτό που ανακαλύψαμε τώρα είναι ότι αυτή η ορμόνη ταξιδεύει στη συνέχεια στο αίμα,σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο, για να διεγείρει το αίσθημα της δίψας, εμποδίζοντας έτσι την αφυδάτωση », δήλωσε ο Steven Kliewer, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και πρόσθεσε: «Απρόσμενα, η FGF21 δρα μέσω μιας νέας οδού που είναι ανεξάρτητη από την κλασσική διαδρομή δίψας-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης στα νεφρά».
Στους ποντικούς, η ορμόνη ρύθμισε την ενυδάτωση (την πόση νερού) σε απόκριση ως αντίδραση στην έλλειψη του θρεπτικού συστατικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φυσιολογικά ποντίκια και τα ποντίκια που ήταν γενετικά ανίκανα να παράγουν FGF21 έπιναν παρόμοιες ποσότητες νερού όταν τους δόθηκε η τυπική δίαιτα.
Ωστόσο, μια κετονική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες διέγειρε την κατανάλωση ύδατος στα φυσιολογικά ποντίκια, ενώ τα γενετικά ανίκανα να παράγουν FGF21 ποντίκια δεν αύξησαν την πρόσληψη νερού ως απόκριση σε αυτό το στρες.
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαίωσαν το ρόλο της ορμόνης στο σηματοδοτικό μονοπάτι, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα στη μελέτη αυτή είναι η πολύ ισχυρή αντίδραση στην ορμόνη στους ανθρώπους. Για τις ανάγκες της έρευνας, ζητήθηκε από 21 άτομα που χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες, να πιουν είτε ένα μίγμα αλκοόλ και χυμού, είτε χυμό μόνο. Μετά από τέσσερις ώρες, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα FGF21 στο αίμα τους. Σε απάντηση στο αλκοόλ, τα επίπεδα FGF21 κορυφώθηκαν σε περίπου δύο ώρες και έπεσαν μετά από αυτό.
“Αυτό υποδηλώνει ότι η FGF21 μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποια μέρα ως φάρμακο για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και την προστασία από τις επιδράσεις του στους ανθρώπους”, δήλωσε ο David Mangelsdorf, ένας άλλος επιστήμονας της ομάδας. “Αυτά τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι η FGF21 ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο στους ανθρώπους όπως και στα ποντίκια και ότι η διαδικασία περιλαμβάνει την έκφραση και την ενεργοποίηση ορισμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο”, ανέφερε ο Mangelsdorf.
Πηγή: utsouthwestern.edu