Videos

Κινόα: Γιατί θεωρείται ένας διατροφικός θησαυρός; (βίντεο)

Η κινόα είναι ο αποξηραμένος σπόρος του συνονόματου θάμνου, του γένους των χηνοποδιδών.Βοτανικά, δεν είναι σιτηρό. Ωστόσο, συχνά ονομάζεται «ψευτοδημητριακό», επειδή έχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημητριακά . Υπάρχει σε πολλά χρώματα όπως άσπρο, κόκκινο, μαύρο και μπλε.

Ως τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά , έχει σημαντικά οφέλη για την υγείακαι συχνά διατίθενται στην αγορά ως “superfood” .

Ένα φλιτζάνι (185 γραμμάρια) μαγειρεμένηκινόα περιέχει 222 θερμίδες.

Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια μαγειρεμένης κινόα περιέχει:

Θερμίδες: 120

Νερό: 72%

Πρωτεΐνη: 4,4 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 21,3 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 2,8 γραμμάρια

Λίπος: 1,9 γραμμάρια

Η κινόα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών με περισσότερο μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο από πολλά κοινά δημητριακά .

Οφέλη για την υγεία

Hκινόα θεωρείται μιαπλήρης πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι μας προσφέρει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, συνεπώς μας βοηθάει να προλάβουμε παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ,ορισμένους καρκίνους καισυμβάλει αποτελεσματικά στην ελάττωση της τιμής της LDL χοληστερόλης, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς μας.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και τα τριγλυκερίδια. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI),άρα δεν προκαλεί γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και είναι επίσης κατάλληλη για άτομα που έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη, όπως εκείνα με κοιλιοκάκη .

Μελέτες έχουν δείξει, ότι η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες, όπως σε φλαβονοειδή (κουερσετίνη, καμπεφερόλη), και έχει αντιφλεγμονώδη δράση την οποία μέχρι στιγμής την συναντούσαμε μόνο σε φρούτα και κυρίως στην οικογένεια των μούρων.
Επίσης βρέθηκε μια μικρή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ (ALA), γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική τους δράση.

Είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί πως περιέχει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο μας, προωθώντας το σχηματισμό λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs), βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθένειας .

Θρεπτικό και πλούσιο σε πολλά μέταλλα και φυτικές ενώσεις, η κινόα μπορεί να είναι μια υγιής προσθήκη στη διατροφή σας.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Η κινόα έχει πολλές ιδιότητες που την καθιστούν ένα φαγητό φιλικό στην απώλεια βάρους .Είναι ένα νόστιμο ολικής αλέσεως γεμάτο θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ενώσεις τρόφιμο. Έχει μια μοναδική γεύση και είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε ποικιλία στη διατροφή σας.

Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από παρόμοια τρόφιμα, όπως ρύζι, καλαμπόκι και ολικής αλέσεως .Η πρωτεΐνη θεωρείται βασικός παράγοντας για την απώλεια βάρους, καθώς ενισχύει το μεταβολισμό και τα συναισθήματα πληρότητας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών .

Ακόμα,  έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλά τρόφιμα ολικής αλέσεως που είναι εξίσου σημαντικές για την απώλεια βάρους, προάγοντας τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων αυξάνοντας τα συναισθήματα πληρότητας και βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου .

Τέλος, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης της,έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής και μειώσει σημαντικά το αίσθημα της πείνας .

Εάν θέλετε να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά της διατροφής σας, η αντικατάσταση άλλων δημητριακών όπως το ρύζι ή το σιτάρι με κινόα μπορεί να είναι μια καλή αρχή!

           

Videos

02.07.2024

Με αυτούς τους τρεις τρόπους μπορείτε να βγάλετε εύκολα τα κουκούτσια από τα κεράσια (βίντεο)

Τα κεράσια είναι νόστιμα, υγιεινά και τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους, καθώς μικροί και μεγάλοι τα λατρεύουν. Μάλιστα, μπορείτε να τα φάτε σκέτα, με βρόμη και γιαούρτι για πρωινό ή να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές για νόστιμα και υγιεινά σνακ. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να ξέρετε πώς να αφαιρείτε τα κουκούτσια εύκολα […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

18.12.2024

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Τι έδειξε έρευνα

Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια και στα προϊόντα σταφυλιού

18.12.2024

Αυτά είναι τα δύο φρούτα που προστατεύουν από την άνοια

Τι έδειξε μελέτη

18.12.2024

Εμβόλιο κατά του καρκίνου από τη Ρωσία: Καμπή στην ιστορία της Ιατρικής και της Ανθρωπότητας

18.12.2024

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

18.12.2024

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Τι θα συμβεί αν φάτε πολύ χαβιάρι

17.12.2024

Οι οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ – Τι έδειξε νέα μελέτη

17.12.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε υγιή και δυνατά νύχια

17.12.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδα γνωστού συμπληρώματος διατροφής για τον ύπνο – Δείτε ποιο αφορά

12.12.2024

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

12.12.2024

Χαμηλά λεμφοκύτταρα: Ποιες οι αιτίες, τα συμπτώματα και τι να κάνετε για να τα ανεβάσετε