Διατροφή

Πώς να διαλέγετε το άπαχο κρέας;

Το κρέας είναι τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας για τον άνθρωπο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη η οποία αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό των κυττάρων, βιταμίνες συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την δημιουργία αντισωμάτων, λίπος, το οποίο εκτός από την ενέργεια που προσφέρει, προμηθεύει στον οργανισμό τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και K και τέλος, μέταλλα, όπως σίδηρο, που σχετίζεται με την αναιμία και μαγνήσιο, το οποίο συντελεί στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.

Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του ποσοστού παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίες είναι καταστάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να γνωρίζουμε πώς να διαλέγουμε άπαχο κρέας.

Τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες κρέατος προσπαθούν να προωθούν στην αγορά κρέας καλύτερης ποιότητας, με λιγότερο λίπος. Παράγονται πλέον πιο άπαχα ζώα. Συγκεκριμένα, για το φρέσκο χοιρινό (στο άπαχο τμήμα του τεμαχίου)τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι υπάρχει μείωση κατά 31% στο ολικό λίπος και κατά 29% στα κορεσμένα λιπαρά.

Επίσης, κατά την λιανική πώληση, αφαιρείται το εξωτερικό- ορατό λίπος, διαδικασία ο οποία μπορεί να μειώσει το θερμιδικό φορτίο, την χοληστερίνη και το λίπος μέχρι και 50% .

Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στην κατανάλωση άπαχου κρέατος; Χρησιμοποιώντας τον κανόνα των 4 Π:

-Σημαντικό είναι όταν πάμε να αγοράσουμε το κρέας μας να θυμηθούμε να επιλέξουμε για το βοδινό το «φιλέτο» ή στρογγυλό και για το χοιρινό το «φιλέτο» ή «μπούτι». Επίσης να απομακρύνουμε το ορατό λίπος.
-Εξίσου σημαντικός παράγοντας για να παραμείνει το κρέας μας με χαμηλά λιπαρά, είναι ο τρόπος παρασκευής. Ο ιδανικότερος είναι ψητός στην σχάρα ή στο φούρνο.
-Η ποσότητα του μαγειρεμένου κρέατος που θα καταναλωθεί δεν πρέπει ημερησίως να ξεπερνά τα 180γρ.
-Όσoν αφορά την παρασκευή του είναι καλό να σημειωθεί ότι το άπαχο κρέας δεν είναι πολύ τρυφερό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το βράσουμε αργά ή να το μαρινάρουμε σε κάποιο όξινο μίγμα πριν το μαγείρεμα. Το κοπάνισμα και ο τεμαχισμός αντίθετα από τις ίνες μπορούν επίσης να αυξήσουν την τρυφερότητα του κρέατος.

Σύνθεση τεμαχίων χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος.

Συμπερασματικά, το κρέας είναι μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή, η οποία γίνεται ακόμα πιο ευεργετική, όταν μαγειρευτεί υγιεινά και καταναλωθεί σε σωστή ποσότητα.

Διατροφή

23.04.2025

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων

Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, K και B6

23.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Ανακαλύψτε τη δύναμη της S-CURVE, για σφιχτούς, καλοσχηματισμένους γλουτούς με φυσική λάμψη και απαλότητα – χωρίς νυστέρι!

23.04.2025

Πρωινό: Αυτές είναι οι χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε

23.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

22.04.2025

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης

22.04.2025

Σας περίσσεψαν κόκκινα αυγά από το Πάσχα; – Δείτε τι μπορείτε να τα κάνετε

22.04.2025

Φυσική αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: Τα 3 ιδανικά ροφήματα για το πεπτικό σας

22.04.2025

Δείτε πόσες μέρες μπορείτε να διατηρήσετε τα κόκκινα αυγά εντός και εκτός ψυγείου

22.04.2025

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων

22.04.2025

Αποτοξίνωση μετά το πασχαλινό τραπέζι: Επιστροφή στη διατροφική ισορροπία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

23.04.2025

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων

Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E, K και B6

23.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Ανακαλύψτε τη δύναμη της S-CURVE, για σφιχτούς, καλοσχηματισμένους γλουτούς με φυσική λάμψη και απαλότητα – χωρίς νυστέρι!

23.04.2025

Πρωινό: Αυτές είναι οι χειρότερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε

23.04.2025

Minimalism: Φιλοσοφία ζωής ή digital lifestyle;

23.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

22.04.2025

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης

22.04.2025

Σας περίσσεψαν κόκκινα αυγά από το Πάσχα; – Δείτε τι μπορείτε να τα κάνετε

22.04.2025

Φυσική αποτοξίνωση μετά το Πάσχα: Τα 3 ιδανικά ροφήματα για το πεπτικό σας

22.04.2025

Έρευνα-σοκ: Τα κινητά τηλέφωνα εθίζουν τους χρήστες όπως τα… ναρκωτικά!

22.04.2025

Δείτε πόσες μέρες μπορείτε να διατηρήσετε τα κόκκινα αυγά εντός και εκτός ψυγείου