Νέα Υόρκη: Η αντικατάσταση άλλων τροφών με μερικές καθημερινές μερίδες γιαουρτιού ίσως βοηθά τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν κάποια κιλά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.
Νέα Υόρκη: Η αντικατάσταση άλλων τροφών με μερικές καθημερινές μερίδες γιαουρτιού ίσως βοηθά τα παχύσαρκα άτομα να χάσουν κάποια κιλά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τενεσί με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Ζέμελ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 34 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες που ακολούθησαν για 12 εβδομάδες δυο διαφορετικά διατροφικά σχήματα.
Η πρώτη δίαιτα είχε 500 θερμίδες λιγότερες από το φυσιολογικό διατροφικό πρόγραμμα των συμμετεχόντων και δεν επιτρεπόταν να καταναλώνουν περισσότερες από μια μερίδα γαλακτοκομικών και 50mg ασβεστίου ημερησίως.
Η δεύτερη δίαιτα επίσης είχε συνολικά 500 θερμίδες λιγότερες, αλλά περιελάμβανε τρεις ημερήσιες μερίδες γιαουρτιού χωρίς λιπαρά, που ανέβαζε την ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου στα 1.100mg.
Στο τέλος της μελέτης, και οι δυο ομάδες είχαν χάσει βάρος και λίπος, αλλά η ομάδα που έτρωγε τρεις μερίδες γιαούρτι είχε χάσει 61% περισσότερα γραμμάρια λίπους, όπως και 81% περισσότερο κοιλιακό λίπος. Επίσης εξακολουθούσαν να διατηρούνται σε φυσιολογικό βάρος και να έχουν περισσότερο μυϊκό ιστό συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας με τη χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.
Συνήθως όταν κάποιος χάνει βάρος κάνοντας δίαιτα τείνει να χάνει και λίπος και μυϊκό ιστό. Ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ασβέστιο ελέγχει το σωματικό λίπος επιδρώντας στις ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της αποθήκευσης των θερμίδων ως λίπος και στη αποδόμηση των λιποκυττάρων. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα συντελούν σε περισσότερα και «μεγαλύτερα» λιποκύτταρα.
Επίσης παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ανεξαρτήτως της ποσότητας ασβεστίου που περιέχουν, βοηθούν στην απώλεια λίπους από την κοιλιακή χώρα.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά, περιλαμβανομένων των υψηλών συγκεντρώσεων διακλωδιζόμενων αμινοξέων, των οποίων οι μεταβολικές επιδράσεις προάγουν την απώλεια λίπους διατηρώντας τον ιστό.
Ο Δρ Ζέμελ επισημαίνει πάντως ότι το γιαούρτι δεν είναι η μαγική συνταγή στην απώλεια λίπους, καθώς μια γενικότερη ισορροπημένη διατροφή συνδυαστικά με σωματική άσκηση μπορεί να αποδώσει μεγαλύτερα οφέλη για τον οργανισμό.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το γιαούρτι στην συγκεκριμένη μελέτη επιλέχθηκε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα για πρακτικούς λόγους καθώς ειδικά για τους ενηλίκους είναι περισσότερο εύγεστο από ένα ποτήρι γάλα.
Και ενώ τα συμπεράσματα της μελέτης προκαλούν θετικά σχόλια, παραμένει αδιευκρίνιστος ο μηχανισμός δια του οποίου τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ασβέστιο προάγουν την απώλεια λίπους.
«Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν το ασβέστιο θα πρέπει να προέρχεται από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν ή αν μια μερίδα γιαούρτι και ένα διατροφικό συμπλήρωμα ασβεστίου συντελούν στην ίδια απώλεια λίπους με τρεις μερίδες γιαούρτι», αναρωτιέται η Δρ Ρουθ Χάρρις του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, σχολιάζοντας τη μελέτη.