Ως γνωστόν η βασική πηγή πρωτεΐνης είναι το κρέας. Πολλοί άνθρωποι όμως αποφασίζουν να το βγάλουν από τη διατροφή τους και να τρέφονται μόνο με φυτικά προϊόντα. Γίνεται αυτοί οι άνθρωποι να λάβουν την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός; Παρακάτω θα δούμε τις πιο πλούσιες τροφές σε πρωτεΐνες, οι οποίες καλύπτουν ένα βίγκαν μενού.
Η αναπλήρωση των αναγκών σε πρωτεΐνη λόγω αποχής από ζωικής προέλευσης τρόφιμα προκύπτει από την ευρύτερη κατανάλωση σε όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, μανιτάρια, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς.
Κατά τη διάρκεια της χορτοφαγίας μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, λίγο παραπάνω προσοχή χρειάζεται η πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και των βιταμινών Β12 και D, τα οποία καλύπτονται αν ακολουθήσουμε τα εξής διατροφικά tips.
Φυτικά τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου
- Μπρόκολο
- Αποξηραμένα φρούτα (ειδικά τα σύκα)
- Όσπρια
- Ταχίνι – σουσάμι
- Εμπλουτισμέναa δημητριακά ολικής αλέσεως
- Σόγια
- Εμπλουτισμένοι χυμοί
- Ξηροί καρποί
Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλά αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό.
Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για την απορρόφησή της απαιτείται η παρουσία λίπους στο γεύμα (δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα). Επίσης, η βιταμίνη D παράγεται και από το δέρμα μας, οπότε επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει καλά επίπεδα βιταμίνης D, ανεξάρτητα από τη διαιτητική πρόσληψη.
Φυτικά τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης D: μανιτάρια, εμπλουτισμένα δημητριακά
Φυτικά τρόφιμα που είναι καλές πηγές σιδήρου
- Όσπρια,
- Μελάσα
- Λιαστές ντομάτες
- Αποξηραμένα φρούτα
- Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: σπανάκι, σέσκουλα, παντζαρόφυλλα, kale/λαχανίδα, μπρόκολο, ρόκα, μαϊντανός.
- Tofu, μανιτάρια
- Κινόα, φαγόπυρο, καστανό ρύζι, κεχρί, κριθάρι,
- ξηροί καρποί, κολοκυθόσπορος
Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου
Συνοδεύετε τα παραπάνω τρόφιμα με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών).
Αποφεύγετε όσο γίνεται την ταυτόχρονη κατανάλωση πολυφαινολών (π.χ. ταννίνες τσάι), οξαλικού οξέος (σπανάκι, σέλινο, παντζάρια, μελιτζάνα, χόρτα, μπάμιες, μούρα, ξηροί καρποί, τσάι, κακάο), φυτικών ινών και φυτικού οξέος (τρόφιμα ολικής άλεσης, καφές, κρόκος αυγού, όσπρια, ξηροί καρποί) και ασβεστίου.
Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12 ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των λευκών και ερυθρών κυττάρων. Υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προελεύσεως και σε εμπλουτισμένα δημητριακά.
Η λήψη συμπληρώματος Β12 κατά τη νηστεία θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης στον οργανισμό (υδατοδιαλυτή βιταμίνη, δεν αποθηκεύεται), να βοηθήσει στη διατήρηση επιπέδων αιμοσφαιρίνης, καθώς επίσης, να εμποδίσει την εμφάνιση αδυναμίας.
Είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.