Το σκόρδο είναι ένα φυτό στην οικογένεια Allium (κρεμμύδι). Η χρήση του τεκμηριώθηκε καλά από πολλούς μεγάλους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, Βαβυλωνίων, Ελλήνων, Ρωμαίων και Κινέζων.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι τα περισσότερα οφέλη για την υγεία προκαλούνται από ενώσεις θείου που σχηματίζονται όταν ένα γαρίφαλο σκόρδου τεμαχίζεται, συνθλίβεται ή μασάται. Ίσως το πιο διάσημο από αυτά είναι γνωστό ως allicin.
Ωστόσο, η αλικίνη είναι μια ασταθής ένωση που υπάρχει μόνο για λίγο στο φρέσκο σκόρδο αφού κοπεί ή συνθλιβεί. Άλλες ενώσεις που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στα οφέλη για την υγεία του σκόρδου περιλαμβάνουν το δισουλφίδιο του διαλλυλίου και την s-αλλυλο κυστεΐνη.
Οι ενώσεις θείου από το σκόρδο εισέρχονται στο σώμα από το πεπτικό σύστημα και ταξιδεύουν σε όλο το σώμα, όπου ασκεί τα ισχυρά βιολογικά αποτελέσματα.
Τα συμπληρώματα σκόρδου είναι γνωστό ότι 1. ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μεγάλη μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα σκόρδου μείωσε τον αριθμό των κρυολογήματος κατά 63% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.
Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος μειώθηκε επίσης κατά 70%, από 5 ημέρες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε μόλις 1,5 ημέρες στην ομάδα του σκόρδου.
Μία άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το σκόρδο μειώνει πάνω από το μισό την περίοδο της γρίπης σε ποσοστό άνω του 60%.
Τρίτον, έρευνες σε ανθρώπους διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Σε μια μελέτη, 600-1.500 mg εκχυλίσματος σκόρδου ηλικίας ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το φάρμακο Atenolol στη μείωση της αρτηριακής πίεσης για μια περίοδο 24 εβδομάδων.
Οι συμπληρωματικές δόσεις πρέπει να είναι αρκετά υψηλές για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η απαιτούμενη ποσότητα ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα σκελίδες σκόρδου την ημέρα.