Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έτσι πρέπει να είναι και η διατροφή του, καθαρά εξατομικευμένη. Ό,τι ακούμε από φίλους και γνωστούς, ό,τι βλέπουμε στο διαδίκτυο είναι απλά δείγματα και πάντα όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε μία ποροσπάθεια πρέπει να απευθυνόμαστε σε ειδικό.
Σε διάφορες διατροφές ωστόσο τα φρούτα συνίστανται ως σνακ αλλά σε άλλες είναι απαγορευτικά καθώς περιέχου ζάχαρη. Αδιασμφισβήτητα η ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα δεν έχει καμία σχέση με την επεξεργασμένη και σίγουρα αν θέλεις ένα σνακ το φρούτο είναι η πιο υγιεινή και θρεπτική επιλογή.
Επίσης, η επιλογή ενός χυμού, θεωρείται συχνά ως μια καλή εναλλακτική έναντι των φρέσκων φρούτων, αφού μπορεί να καταναλωθεί πιο εύκολα, ενώ παράλληλα, προσφέρει ενυδάτωση.
Τι θέση έχουν όμως οι χυμοί σε μια δίαιτα απώλειας βάρους και κατά πόσο θα πρέπει να τους προτιμά κανείς από τα ολόκληρα φρούτα;
Ολόκληρα φρούτα
Στην πραγματικότητα, άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους είναι προτιμότερο να επιλέγουν ολόκληρα φρούτα, καθώς η κατανάλωση χυμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, τόσο με άμεσο όσο και με έμμεσο τρόπο.
Ειδικότερα, ένας χυμός, ακόμη και στην περίπτωση που είναι φρεσκοστυμμένος ή 100% φυσικός χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αποδίδει αναλογικά περισσότερες θερμίδες από μια μερίδα φρούτου.
Φυσικά, αντιλαμβάνεται κανείς, πως όταν επιλέγεται ένας χυμός που περιέχει ζάχαρη ή ένα ρόφημα τύπου smoothie με φρούτα και άλλα συστατικά, όπως γάλα, γιαούρτι, μέλι ή ξηρούς καρπούς, τότε η διαφορά στο ενεργειακό περιεχόμενο είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Καταληκτικά
Πέρα όμως από την άμεση πρόσληψη θερμίδων, η επιλογή ενός χυμού έναντι του ολόκληρου φρούτου, μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένη πρόσληψη τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα.
Και αυτό, γιατί ο χυμός, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες δεν επιφέρει το ίδιο αίσθημα κορεσμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη επανεμφάνιση του αισθήματος πείνας κι ενδεχομένως υψηλότερη κατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα.
Επομένως, προτιμήστε ολόκληρα φρούτα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως οι χυμοί φρούτων «απαγορεύονται» σε μια δίαιτα. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να καταναλώνονται λιγότερο συχνά, σε ελεγχόμενη ποσότητα και να επιλέγονται προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων συστατικών.