Τα αναψυκτικά σε γενικές γραμμές δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία, αφού εκτός της ζάχαρης που περιέχουν, περιέχουν και ανθρακικό, κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα όπως η νεφρολιθίαση.
Οι άνθρωποι για αυτούς τους λόγους προτιμούν να καταναλώνουν light αναψυκτικά αφού έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν είναι και αυτά επιβλαβή για την υγεία.
Ας δούμε όμως ποιοί είναι οι κίνδυνοι που κρύβονται στα light αναψυκτικά.
Καταρχάς τι είναι τα αναψυκτικά Light
Πρόκειται για ανθρακούχα ποτά, τα οποία αντιγράφουν τη γεύση των παραδοσιακών αναψυκτικών, αλλά περιέχουν λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη.
Στα light αναψυκτικά χρησιμοποιούνται τεχνητά γλυκαντικά, όπως σακχαρίνη ή ασπαρτάμη, για να επιτευχθεί η ίδια γλυκιά γεύση.
Οι κατασκευαστές αναψυκτικών συχνά ισχυρίζονται ότι τα αναψυκτικά τύπου light είναι πιο υγιεινά από τα κανονικά και ότι είναι η ιδανική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Κατά συνέπεια, πολλοί άνθρωποι τα βλέπουν ως καλύτερη επιλογή.
Είναι τα light αναψυκτικά κακά για εσάς;
Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει ότι η κατανάλωση τους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών παθήσεων, ιδίως:
- καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή και υψηλή αρτηριακή πίεση
- μεταβολικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της παχυσαρκίας
- εγκεφαλικές καταστάσεις, όπως άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο
- ηπατικά προβλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο
Επίσης ερευνητές στη Γαλλία θέλησαν να υπολογίσουν τη σύνδεση εμφάνισης καρκίνου με τα αναψυκτικά τα οποία περιέχουν γλυκαντικά, η οποία έως τώρα δεν είχε μελετηθεί αρκετά, μεταξύ σακχαρούχων ποτών και εμφάνισης καρκίνων.
«Διαπιστώσαμε πως μια αύξηση της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών συνδέεται θετικά με τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και ειδικότερα καρκίνου του μαστού», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The British Medical Journal (BMJ). «Μια απλή αύξηση κατά 100 ml την ημέρα –κατά μέσον όρο– της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποτήρι ή σχεδόν στο ένα τρίτο του συνηθισμένου κουτιού (33 cl), συνδέεται με αύξηση κατά 18% του κινδύνου να εμφανιστεί καρκίνος», αναφέρει η δρ Ματίλντ Τουβιέ, διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας Eren (Inserm/Cnam, Παρίσι). Η αύξηση φθάνει ώς το 22% για καρκίνο του μαστού.
Επομένως, ενδέχεται να μην εξηγούν το γεγονός ότι οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας ανεξάρτητα από τις επιλογές των ποτών τους.
Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πίνει light αναψυκτικό επειδή έχει υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και προσπαθεί να χάσει βάρος. Ή, τα άτομα που πίνουν τακτικά αναψυκτικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρώνε συγκεκριμένους τύπους τροφίμων, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.